Tieto čaje vám pomôžu prekonať depku, virózy, zápaly, či gynekologické ťažkosti

Miroslava Miková | 22. december 2017
Tieto čaje vám pomôžu prekonať depku, virózy, zápaly, či gynekologické ťažkosti

Šípky, praslička alebo alchemylka? Ktorý je na aké ťažkosti? Príroda má nevyčerpateľné zdroje ako vám pomôcť.

Šípky nakopnú imunitu

Šípky sú bohatou zásobárňou vitamínu C, ktorý je jedným z najdôležitejších antioxidantov. Patria medzi skvelé prostriedky na posilnenie imunitného systému. Šípkový čaj má príjemnú chuť, zahreje i osvieži, pomôže pri prechladnutí a blahodarne pôsobí na cievy. Takisto pomôže eliminovať únavu a je dobrým diuretikom, čiže ho oceníte aj pri chorobách močových ciest.

Tip na prípravu

  • Na 2 dcl čaju potrebujeme 2 – 3 g rozdrvených sušených šípok, ktoré zalejeme vriacou vodou a necháme 10 – 15 minút lúhovať. Vhodná je aj kombinácia s lipou alebo aróniou čiernou.

Praslička roľná pri zápaloch močových ciest

Ak vás počas chladných dní trápia ťažkosti s močovým mechúrom a obličkami, siahnite po prasličke roľnej. Pomôže aj pri opuchnutých nohách, reume, dne a artritíde. V ľudovom liečiteľstve je bylinkou, ktorá je jednotkou v zastavení krvácania, dobre čistí krv a podporuje činnosť metabolizmu. Používa sa aj na zníženie krvného tlaku.

Tip na použitie

  • Ak sa rozhodnete pre čaj z prasličky, pripravte sa na to, že má špecifickú chuť. Odporúčaná denná dávka 6 g sa nesmie presiahnuť. Čaj sa pije 3 razy denne, pričom na jednu šálku sa použije cca 1 polievková lyžica sušenej drogy – najprv sa 5 minút varí a potom ešte 10 minút lúhuje.

Alchemilkový čaj na gynekologické problémy

Alchemilka by nemala chýbať v domácej lekárničke žiadnej ženy – prináša úľavu pri menštruačných i gynekologických ťažkostiach. Odporúča sa piť aj v klimaktériu a na podporu plodnosti, pretože posilňuje maternicu. Úľavu prinesie aj pri bolestiach hlavy, ťažkostiach so spánkom a celkovom vyčerpaní. Pomáha aj pri hnačkových ochoreniach a kašli.

Tip na použitie

Čaj sa odporúča piť nalačno – čajová lyžička suchej vňate sa zaleje vriacou vodou a nechá sa 15 minút lúhovať.

Ľubovník bodkovaný proti depresiám

 

V ľudovom liečiteľstve sa ľubovník používa ako prírodné antidepresívum hlavne vďaka látke hypericín, teda upokojuje, pomáha lepšie zvládať stresové situácie, pocity strachu a úzkosti. Navyše pomáha aj so zaspávaním. O ľubovníku sa menej vie, že má antibakteriálne a protizápalové účinky, čo môže byť užitočné v čase prechladnutia. Dobrým pomocníkom je aj pri žalúdočných a žlčníkoch ťažkostiach.

Tip na použitie

  • 1 čajová lyžička drogy sa zaleje 2,5 dcl vriacej vody a nechá sa krátko lúhovať.

Medovka lekárska na upokojenie

Čaj z medovky si zamilujete kvôli lahodnej chuti a skvelým upokojujúcim účinkom. Má sedatívne účinky a pomáha so zaspávaním. Oceníte ho aj v čase, keď budete bojovať s tráviacimi ťažkosťami, bolesťou žalúdka či žlčníka. Okrem toho zmierňuje menštruačné kŕče a stimuluje chuť do jedla. Pomôcť môže aj v klimaktériu pri kolísaní nálad.

Tip na použitie

  • Medovka je vhodná hlavne na pitie pred spánkom, keďže pôsobí ako sedatívum. Pripravuje sa tak, že čajová lyžička medovky sa zaleje vriacou vodou a nechá 10 minút lúhovať.