Materské znamienka - ako vznikajú a na čo treba dávať pozor?

Gabriela Bachárová | 23. január 2017
Materské znamienka - ako vznikajú a na čo treba dávať pozor?

Hovorí sa im znamienka krásy, ale niekedy môžu byť veľmi nebezpečné. Ako vznikajú a na čo by sme si mali dávať pozor?

Materské znamienka vznikajú nahromadením pigmentových buniek melanocytov na jednom mieste. Niektoré sú vrodené a dieťa s nimi už prichádza na svet. Tento jav ale nie je taký častý. Oveľa bežnejší je vznik znamienok až v priebehu života. Tie prvé z nich sa objavujú už v útlom veku.

Tvorba pigmentových névov končí okolo dvadsiateho roku života, ale aj v neskoršom veku sa ešte môže nejaké znamienko na tele objaviť. Počet, veľkosť, tvar i farebnosť materských znamienok je do veľkej miery genetická záležitosť.

Mohlo by vás zaujímať: Zbavte sa pigmentových škvŕn, skúste chemický peeling.

Ak majú vaši rodičia kožu posiatu znamienkami, veľmi pravdepodobne ste na tom úplne rovnako. Avšak pozor. V súčasnosti sa predpokladá, že na vznik týchto kožných prejavov v priebehu života má vplyv aj pôsobenie slnečného žiarenia, najmä v detstve.

Ak teda máte na pokožke veľké množstvo pigmentových névov, nemusí to byť len kvôli genetickej záťaži, ale tiež kvôli dlhodobému a nadmernému slneniu bez dostatočnej ochrany, hlavne v detstve.

"Zdravé" znamienko má hnedú farbu, a to v najrôznejších odtieňoch. Platí však, že táto farba je homogénna, to znamená rovnaká na celom znamienku. Ohraničenie neškodného pigmentového névu je ostré a jeho okraje sú pravidelné.

Znamienko môže byť ploché alebo vystupovať nad úroveň kože. Bežné a len veľmi málo rizikové materské znamienka sa väčšinou odporúča ponechať na koži. Len v niektorých prípadoch, napríklad tam, kde dochádza k mechanickému dráždeniu névu odevom či obuvou, je vhodné ich odstránenie.

V opačnom prípade by totiž mohlo časom dôjsť k nepriaznivému vývoju – vzniku nádorového bujnenia. Nadmerné dráždenie pigmentového névu je rizikovým faktorom pre rast melanómu.

Neškodné materské znamienko, ktoré vám z nejakého dôvodu nevyhovuje (prekáža vám napríklad kozmeticky, pretože sa nachádza na esteticky nevhodnom mieste), si môžete nechať odstrániť aj bez odporúčania lekára. V tom prípade môžete voliť medzi odstránením pomocou laseru alebo klasickou chirurgickou operáciou.

Prečítajte si: Chcete, aby bola vaša pokožka vo forme v každom ročnom období? Nadopujte ju biotínom!

Syndróm dysplastického névu

Dôležitá je pravidelná sebakontrola znamienok a vyštrenie kožným lekárom raz ročne.

Medzi zdravotne nezávadnými znamienkami a agresívnym kožným nádorom melanómom stoja ako medzistupeň takzvané dysplastické névy.

Syndrómom dysplastického névu sa označuje stav, keď má človek na tele väčšie množstvo materských znamienok, ktoré vykazujú niektoré podozrivé znaky a predstavujú riziko do budúcnosti.

Vyžadujú pravidelnú sebakontrolu a tiež vyšetrenie u kožného lekára aspoň raz ročne. Tie najviac podozrivé je dobré odstrániť. Je to najlepšia prevencia rozvoja rakoviny kože.

Pod syndróm dysplastického névu spadajú väčšie znamienka s nepravidelným okrajom a rôznou farebnosťou.

Väčšina z nich síce nemá potenciál spôsobiť zhubné bujnenie, ale niektoré z nich sa môžu takto zvrhnúť, a práve preto je nutná ich kontrola.  

Mohlo by vás zaujať:
Trápi vás nezdravá pleť, bolesť hlavy, únava? Oxygénoterapia môže byť riešením.