Zbavte sa pigmentových škvŕn, skúste chemický peeling.

Redakcia | 27. december 2016
Zbavte sa pigmentových škvŕn, skúste chemický peeling.

Práve teraz je ideálne obdobie na absolvovanie kúr na odstránenie pigmentových škvŕn, pretože pokožka sa vďaka chladnejšiemu počasiu rýchlejšie zregeneruje.

Vznik pigmentových škvŕn hnedej, alebo až čiernej farby, aj to je dôsledok letného počasia. Niekedy sa im hovorí starecké, ale nie je to výstižný názov. Ich výskyt sa totiž týka už aj mladých žien okolo dvadsiatky. Na ošetrenie a odstránenie pigmentových škvŕn je vždy potrebné čakať na chladnejšie obdobia v roku - jeseň, či zima, pretože pokožka sa vďaka chladnejšiemu počasiu rýchlejšie zregeneruje.

Prečítajte si: Trápia vás padnuté očné viečka? Pomôže vám plastika.

Najčastejšie sa pigmentové škrvny objavujú na tvári, dekolte a na rukách. Za pigmentové škvrny môže pôsobenie slniečka na tých miestach na koži, kde už predtým došlo k nejakému narušeniu a nachádza sa tam jazva, stopy po akné alebo zápal po holení. Tieto miesta reagujú na slnečné žiarenie práve vznikom pigmentácie.

U mladých žien sa výskyt škvŕn dáva do súvislosti s užívaním hormonálnej antikoncepcie a hormonálnou nerovnováhou v organizme (tehotenstvo). Keď sa k tomu pridá pôsobenie slnka, vznikajú práve pigmentové škvrny. Škvrny spôsobené hormonálnou antikoncepciou väčšinou miznú po tom, čo žena tabletky prestane užívať. Najčastejšie sa tento problém týka ľudí s tmavou pokožkou, práve tí majú totiž väčšie množstvo podkožného farbiva. Ľudia s veľmi svetlou pokožkou sa s pigmentovými škvrnami stretávajú málo.

Mohlo by vás zaujímať:
Plastika nosa a nové sebavedomie.
Zvažujete plastiku nosa? Pýtali sme sa priamo plastického chirurga.

Skúsite chemický peeling?

Na zmiernenie nadmernej pigmentácie môžete použiť krémy a telové mlieka, ktoré sú určené priamo na tieto kožné problémy. Počítajte ale s tým, že majú len obmedzenú účinnosť a kožné prejavy nemôžu úplne vyriešiť.

Bieliace prípravky môžu navyše citlivú pokožku podráždiť a niektoré z nich vyvolávajú aj zápalové prejavy. Predtým, ako sa pre niektorý rozhodnete, poraďte sa s kožným lekárom a používajte ho najlepšie pod jeho dohľadom. Najlepšie je nežiaducej pigmentácii predchádzať a používať krémy s vysokým ochranným faktorom.

Ak nepomáhajú kozmetické prípravky, môžete skúsiť odborné zákroky u dermatológa, najčastejšie je to chemický peeling, ktorý by mal škvrny vybieliť a pokožke vrátiť rovnomerné zafarbenie.

Ešte radikálnejším zásahom, ktorý si v poslednej dobe získava obľubu, je laser. Jeseň a zima je ideálnym obdobím na jeho absolvovanie, pretože pokožka sa vďaka chladnejšiemu počasiu rýchlejšie zregeneruje. Nutné je ale pravidelné používanie krémov s vysokým ochranným faktorom.

Podstatou chemického peelingu aj lasera je rozptýlenie pigmentu do malých častí, ktoré sa neskôr vylúčia z tela von.

Istou prevenciou vzniku pigmentových škvŕn je strava s dostatkom vitamínu C a E, pitie zeleného čaju a vraj aj červeného vína (v rozumnej miere), ktoré obsahuje ochrannú látku resveratrol.

Prečítajte si tiež:
Chcete zdravé a krásne vlasy? Doprajte im tu správnu starostlivosť
SONICKÉ ČISTENIE PLETI
Svieža pleť za 15 minút