Nepríjemný zápach z úst. Čo je príčinou a čo pomáha?

Mgr. Alena Pethoova; Zdroj: Ako liečiť vhodnou stravou | 29. december 2017
Nepríjemný zápach z úst. Čo je príčinou a čo pomáha?

Aby ste zistili, ako to s vašim dychom vyzerá, urobte si test ústneho zápachu. Vypláchnite si ústa a nechajte vodu v ústach, premieľajte ju, potom ju vypľujte do pohárika. Keď z pohárika stúpa nepríjemný pach, váš dych zapácha.

Čo môže byť príčinou zápachu z úst?

Asi v 90% prípadoch zápach pochádza skutočne z úst a dôvodom je koreň jazyka. Jazyk totiž málo čistíme od slín a v jeho drobných záhyboch sa môžu baktérie dobre usadiť.

Okrem toho tam nachádzajú vynikajúcu potravu – profitujú zo všetkých druhov stravy, ktoré prejdú našimi ústami. Na koreni jazyka sa nachádzajú nielen zvyšky jedla, ale aj sekréty, ktoré stekajú z nosohltana.

Stáva sa zásobárňou potravín, ktoré mikróby premenia napríklad na sirovodík, ktorý zapácha po pokazených vajciach, prípadne na kyselinu izovaleriánovú so zápachom po spotených nohách, alebo dokonca na kadaverín, ktorý nájdeme možno iba vo zvieracích mŕtvolách. Znie to strašidelne?

Čo pomáha pri zápachu z úst?

Zinok

Tento prvok viaže zapáchajúci sirovodík, ktorý vyprodukovali baktérie na koreni jazyka. Pomáha cmúľanie tabletiek zinku s vitamínom C.

Polyfenoly

Volajú sa aj triesloviny. Menia štruktúru bielkovín v povrchových tkanivách, ako sú sliznice, takže baktérie a iné zárodky ich nemôžu tak ľahko napadnúť. Veľké množstvo trieslovín je v zelenom, čiernom a oolong čaji, rovnako aj v gréckom cystuse.

Namiesto kávy by ste mali do svojho jedálnička zaradiť tieto čaje. Cystus neobsahuje kofeín na rozdiel ostatných týchto čajov, ktoré pôsobia povzbudzujúco.

Jogurt pohlcuje zápachy

Jogurt bez cukru je podľa japonských výskumov účinným prostriedkom proti zápachu z úst, lebo jeho požitie znižuje zápach sirovodíka v ústach. Vedci počas 8 týždňov podrobili 24 testovaných ľudí prísnemu stravovaciemu plánu i predpisom o ústnej hygiene.

Prvé dva týždne testovaní nedostávali mliečne výrobky ani jogurt. Potom im vedci zobrali vzorku slín a povlaku jazyka a zisťovali obsah baktérii a látok, ktoré spôsobujú zápach. Počas nasledujúcich 6 týždňov mali denne zjesť 90 gramov jogurtu.

Po uplynutí toho sa zlepšil stav ďasien a zubného povlaku. Dôvodom zlepšenia sú pravdepodobne aktívne kultúry jogurtových baktérii – lactobacilus bulgaricus a streptococus termophylus.

Žujte mastix – na ďalekom východe žujú mastix, čo je živica z pistáciových rastlín. Povzbudzuje tok slín a usmrcuje aj niektoré ústne baktérie.

Fazuľová nátierka s jogurtom
Prečítajte si tiež:

Fazuľová nátierka s jogurtom

Naše rady

  • K obedu pite jeden z čajov: želený, čierny, oolong alebo cystus
  • Denne jedzte po hlavných jedlách porciu prírodného jogurtu (asi 50 gramov). Neprehltnite ho hneď, ale sústo podržte v ústach
  • Žujte žuvačky bez cukru, alebo cmúľajte tabletky s obsahom zinku a vitamínu C