Pesticídy z potravín, ktoré sa hromadia v podkožnom tuku, sa môžu stať karcinogénne

Martin Chudý; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 31. október 2017
Pesticídy z potravín, ktoré sa hromadia v podkožnom tuku, sa môžu stať karcinogénne

Ďalší problém nadmerného používania pesticídov je, že ak sa používajú opakovane, škodcovia sa stanú voči nim odolní. V súčasnosti existujú stovky kmeňov hmyzu a roztočov, ktoré sú rezistentné k pesticídom.

Rezistencia

Prvé generácie škodcov väčšinou neprežijú vystavenie pesticídom, ale každá ďalšia generácia, ktorá vznikne z prežitých jedincov, sa stáva odolnejšia a prežije vo vyššom množstve. Preto výrobcovia pesticídov vyrábajú neustále silnejšie pesticídy, čo predstavuje neustále väčšie nebezpečenstvo pre prírodu a človeka.

Čítajte tiež: Dopad pesticídov na prírodu je šokujúci. Trpieť budeme všetci!

Rezistencia škodcov k pesticídom stojí len amerických farmárov 1,5 miliardy dolárov ročne. Okrem toho, zatiaľ čo škodcovia žijú krátko a môžu sa stať odolnými voči týmto chemikáliám, ľudia žijú oveľa dlhšie a nie sú schopní rozvinúť rezistenciu voči nim.

Takže chemikálie v pesticídoch, ktoré sa často hromadia v podkožnom tuku, sa môžu stať karcinogénne alebo spôsobiť iné zdravotné ťažkosti.

Mohlo by vás zaujímať: Vystavujete sa pesticídom, o ktorých ani neviete?

Bioakumulácia

Vážny problém je taktiež bioakumulácia. Ryby, ktoré žijú v kontaminovaných vodách či zvieratá, ktoré pijú pesticídmi znečistenú vodu a konzumujú vegetáciu, sa môžu stať „prenášačmi“ pesticídov. Inak povedané, uskladňujú a hromadia pesticídy vo svojich telách.

Prečítajte si tiež: Veľká TUKOVÁ záhada: Omega-3 vs. omega-6 mastné kyseliny

Napríklad ryby môžu akumulovať 10 až 1 000-krát väčšie množstvo pesticídov, než sa nachádza vo vode, v ktorej žijú. Ak človek, ktorý tiež dokáže akumulovať pesticídy, skonzumuje takú rybu, hladina pesticídov v jeho tele môže dosiahnuť vyššie množstvo, než je prítomné v danej rybe, alebo vo vode, v ktorej ryba žila.

Vzhľadom na to, že sa človek dostal až na vrchol potravinového reťazca, je vystavený všetkým týmto toxínom zakaždým, keď konzumuje rybu alebo zviera, ktoré bioakumulovalo pesticídy alebo iné organické chemikálie počas svojho života.