Prečo práve citrón? Ako využiť jeho silu a koľko je dosť?

Prečo práve citrón? Ako využiť jeho silu a koľko je dosť?
30.10.2017 v kategórii Zdravie, autor Ing. Vladimíra Mihálová, foto: istockphoto.com

Približne 53 mg/100 g – pre tento obsah vitamínu C stojí citrón na čele citrusových plodov. Okrem ďalších vitamínov a minerálnych látok nájdeme v bielej dužine pod kôrou ukryté bioflavonoidy. Sú to pomocníci vitamínu C, ktoré posilňujú jeho účinky.

Prečo práve citrón?

V citróne je síce menej fruktózy, zato oveľa viac kyseliny citrónovej, ktorá silno dráždi chuťové poháriky. Citrónový olej (terpén) zase povzbudzuje vylučovanie slín. Uvoľní sa tak väčšie množstvo tráviacich enzýmov, čo vysvetľuje tráviace účinky citróna.

Hlavnou súčasťou citrónového oleja je limonén. Táto látka zvyšuje v pečeni činnosť detoxikačných enzýmov, ktoré môžu zabrániť vzniku rakoviny.

Prečítajte si tiež: Staré známe CÉČKO - prečo je vitamín C pre telo nenahraditeľný?

Ako využiť silu vitamínu

1. Prechladnutie a chrípka: Pri prvých náznakoch nachladnutia a problémoch s prehĺtaním si pripravte čo najskôr horúci citrónový nápoj. Pomôže zničiť vírusy v hrdle aj hltane, pretože pozitívne účinkuje v boji proti infekciám.

2. Močové kamene: Citrónová šťava napomáha uvoľneniu močových kameňov a zamedzuje tvorbe ďalších. Odporúča sa piť asi 250 ml citrónovej šťavy denne počas dvoch týždňov. Opatrní by mali byť ľudia s citlivým žalúdkom. Kyslosť šťavy vypitej nalačno povzbudzuje tvorbu všetkých tráviacich štiav. Ich stálosť však prázdny žalúdok nedokáže udržať.

Mohlo by vás zaujať: Zákerný zápal močových ciest

3. Pri varení aj dochucovaní: Citrón spolu s jeho spríbuznenou limetou sa často využívajú na dochutenie nápojov a jedál. Limeta sa teší stále vyššej obľube, pretože je menej kyslá, ale aromatickejšia ako citrón. Vitamín C možno použiť aj ako prirodzené redukčné činidlo. Ak pokvapkáme narezané ovocie či zeleninu citrónovou šťavou, zabránime ich nepeknému zhnednutiu.

Koľko je dosť?

Každý človek potrebuje rôznu dennú dávku vitamínu C. Závisí to od jeho výšky, váhy, veku a životných podmienok. Presné údaje o dávkach sú preto otázne.

Pri prvých príznakoch infekcie sú vhodné väčšie dávky: asi 1 g vitamínu C každú hodinu, až kým sa zdravotný stav nezlepší. Americký biochemik Linus Pauling, vyvolal v 70-tych rokoch minulého storočia „vitamínový boom“. Odporúčal vitamín C v megadávkach.

Veril, že každodenné užívanie väčšieho množstva chráni pred infekciami, omladzuje bunky, posilňuje odolnosť a predlžuje život. Každý deň užíval až 12 g vitamínu C, za čo sa mu posmievali.

Mohlo by vás zaujímať: POZOR, syntetické antioxidanty môžu spôsobiť rakovinu! Ako najlepšie pokryť ich potrebu?

On však zostal až do svojej smrti vo veku 93 rokov vitálnym. Tieto vysoké dávky sú ale do dnešného dňa sporné. Ľudský organizmus si „céčko“ nedokáže vytvoriť sám. Preto by ste ho mali pravidelne prijímať v potrave.

Okrem citróna a limety nájdeme vitamín C bohato zastúpený aj v šípkach, čiernych ríbezliach, paprike, ružičkovom keli, brokolici, kapuste alebo kivi. Nespotrebovaný vitamín telo vylúči.

Ak by nám v strave dlhodobo chýbal, môže sa objaviť krvácanie z ďasien, z nosa alebo zlé hojenie rán. Imunita je oslabená, čo môže zapríčiniť celkové zhoršenie zdravotného stavu. Pri každodennom príjme ovocia a zeleniny sa však jeho nedostatku v tele nemusíme obávať.