Sezóna otužovania sa začala: BENEFITY pre celé telo

Lucia Gáborová | 3. november 2021
Otužovanie a benefity

Už ste ich určite niekedy videli. Skupinku ľudí, ktorí s úsmevom na perách pricupitajú k jazeru či rieke, vyzlečú sa do plaviek akoby sa nechumelilo a s obláčikom pary okolo úst vojdú do ľadovej vody. Nebolo by na tom vôbec nič zvláštne, keby nebola chladná jeseň. Alebo napríklad január a teploty hlboko pod nulou.

Na hlave čiapka a na tvári široký úsmev. Otužilci. Preblesklo vám niekedy mysľou, že by ste sa možno radi k nim pridali? Prečítajte si najskôr, aké výhody a riziká otužovanie prináša, či je pre vás vhodné, a ak medzi týmito informáciami a vašou chuťou zažiť ľadové dobrodružstvo nájdete prienik, smelo do toho. Sezóna otužovania sa práve začína. 

Prečo by niekto v zime vošiel do ľadovej vody?

Niekoľko štúdií naznačuje, že otužovanie, či rovno plávanie v studenej vode má široké spektrum zdravotných benefitov, vrátane zmien v hematologických a endokrinných funkciách, zníženej náchylnosti na respiračné ochorenia, zlepšenie nálady a priaznivo vplýva na celkovú pohodu človeka. Napriek tomu má pobyt v ľadovej vode aj určité riziká, ktoré nemožno prehliadať. Preto je potrebné informovať sa o jednom i druhom aspekte a predtým, než túto aktivitu zaradíte do svojho režimu, odkonzultovať váš zdravotný stav s lekárom. 

benefity otužovania

Zdravotné výhody pravidelného otužovania

1. Zlepšenie imunitného systému.

Zimní plavci sú odolnejší voči niektorým ochoreniam, alebo u nich prepuknú menej často a ich priebeh je miernejší. Presnejšie, výskyt infekčných ochorení horných dýchacích ciest je u otužilcov o 40 % nižší ako u tých, ktorí neotužujú vôbec. Vylepšená imunitná odpoveď a funkcia prichádza predovšetkým z dôvodu uvoľňovania stresových hormónov v reakcii na expozíciu chladu, pretože krátkodobý fyziologický stres, akým je aj vystavenie chladu, pripravuje imunitný systém na boj s infekciami.

2. Zlepšenie kardiovaskulárneho a endokrinného systému.

Zdá sa, že pravidelný pobyt v studenej vode má priaznivý vplyv na kardiovaskulárne rizikové faktory, akými sú lipidový a inzulínový profil jedinca alebo jeho krvný tlak. Platí to však len za predpokladu, že nemáte žiadnu kontraindikáciu na tento typ aktivity. 

3. Zlepšenie nálady.

Ukázalo sa tiež, že otužovanie má pozitívny vplyv na duševnú stránku človeka a dokonca môže, vďaka nárastu endorfínov, pôsobiť proti úzkosti a depresiám. 

Známy je tiež pozitívny vplyv otužovania na zdravý spánok, ktorý je nevyhnutnou súčasťou dobrého duševného zdravia človeka. Rovnako tiež k celkovej pohode a dobrej nálade prispieva aj pohyb v komunite iných otužilcov. 

4. Zlepšenie svalovej bolesti.

Názory vedcov sa v tomto bode rozchádzajú, no viacerí športovci tvrdia, že ak sa po tréningu na chvíľu namočia do studenej vody, pociťujú neskôr oveľa menšie bolesti svalov. Podľa lekárskych expertov dôvod, prečo studená voda pomáha od bolesti, je ten, že spôsobuje zúženie ciev. To znižuje prietok krvi do oblasti, čo pomáha zmierniť opuch a zápal. Na rovnakom princípe funguje aj prikladanie vrecúška s ľadom.

5. Zvýšenie pocitu vlastnej hodnoty.

„Dokázal som to!“ Presne táto veta je kľúčom k tomu, aby ste sa lepšie cítili z dôvodu prekonávania samého seba. Vykročením zo svojej komfortnej zóny nielen zistíte, čo všetko dokážete, ale aj sa o sebe niečo nové naučíte. Nové priateľstvá z radu otužilcov a skvelé dobrodružstvá sú bonusom naviac. 

 

Ako otužovať bezpečne

  • Vopred sa poraďte so svojím lekárom, či je otužovanie pre vás vhodné.
  • Vždy vstupujte do ľadovej vody v sprievode iných ľudí. Nikdy nie osamote!
  • Uistite sa, že poznáte terén alebo dovidíte na dno.
  • Neoprénové topánky, rukavice a vlnená čiapka na hlave vám otužovanie značne uľahčia. Nie sú však podmienkou. Minimálne čiapka sa však odporúča.
  • Do vody vstupujte pomaly, postupne a s kontrolou. Dýchajte vedome a pravidelne. Nikdy si nenamáčajte hlavu.
  • Ak máte pocit, že si prestávate cítiť telo, ihneď z vody vyjdite von!
  • Potom, ako vyjdete z vody, vyzlečte si mokré plavky, osušte sa a oblečte si suché, ľahké oblečenie v niekoľkých vrstvách. Začnite od vrchnej časti tela. Čiapku na hlave si ponechajte aj naďalej. Extrémne teplé vrstvy sa neodporúčajú, aby ste si zbytočne v tele neizolovali chlad.
  • Doprajte si dúšok teplého čaju pripraveného v termoske na brehu a niečo malé na zahryznutie. Nezostaňte stáť na mieste. Odporúča sa pohyb po brehu.
  • Sadnite si do auta, no skôr, než budete šoférovať domov, sa uistite, že sa prestávate triasť a vaše telo sa opäť zahrialo.
  • Doma sa neodporúča zaľahnúť do postele, ale skôr začať niečo aktívne robiť, aby ste odpútali myseľ od toho, že je telu zima. Horúcu sprchu si však v žiadnom prípade nedávajte, pretože by mohla priviesť vaše telo do šoku. Mohla by tiež spôsobiť bolestivé, ťažko sa hojace praskliny na koži.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov