Správnym dýchaním k lepšiemu sexu? Stojí za vyskúšanie!

Michaela Klamová | 19. september 2023
Správnym dýchaním k lepšiemu sexu? Stojí za vyskúšanie!

Dýchanie je u ľudí, našťastie, plne automatické, no i napriek tomu by sme mu z času na čas mali venovať pozornosť. Nie každý z nás totiž dýcha správne, a to môže mať časom negatívny dopad na mnoho aspektov nášho zdravia.

Každý, kto sa venoval športu vie, aké je dôležité naučiť sa správne dýchať. Dýchanie nosom je pre nás nesmierne dôležité a napriek tomu takmer polovica ľudí dýcha počas dňa ústami, najčastejšie počas spánku či pri športovaní.

Ak však dýchame ústami aj počas bežných činností, môže to viesť k nedostatočnému príjmu kyslíka, zápalu ďasien, zápachu z úst a k zhoršovaniu ďalších ochorení.

Nos funguje ako filter a zachytáva nečistoty vo vdychovanom vzduchu, zvlhčuje ho, zohrieva a pomáha tiež udržiavať elasticitu pľúc. Nosné dutiny produkujú oxid dusnatý, ktorý pomáha rozťahovať cievy a dýchacie cesty, vďaka čomu sa príjem kyslíka zvyšuje.

Americkí vedci zistili... 

To však nie je všetko. Americkí výskumníci, ktorí popísali fungovanie oxidu dusnatého a jeho schopnosť rozťahovať cievy, získali Nobelovu cenu a vďaka ich výskumu uzrela svetlo sveta známa modrá tabletka na potenciu. Ďalší výskum zistil, že muži, ktorí mali nosové polypy, a teda sťažené nosové dýchanie, a zároveň trpeli zníženou sexuálnou zdatnosťou, sa po odstránení polypov mohli tešiť zo zlepšeného sexuálneho výkonu.

Ak chcete aj vy zlepšiť nielen svoje zdravie, začnite s pravidelným nácvikom hlbokého, bránicového dýchania. Zaberie len pár minút a môžete ho praktizovať prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Hlboké dýchanie sa využíva aj v tantrickom sexe či pri meditáciách. Aktivuje parasympatický nervový systém, čím pomáha znížiť hladinu stresu.

Zhrnuté a podčiarknuté – rozšírené cievy a lepšie prekrvenie genitálií, odbúraný stres a uvoľnenie svalov, k tomu celkové zlepšenie zdravotného stavu sa rovná lepši a kvalitnejší sex!