Starostlivosť o kĺby nielen pre športovcov

Redakcia | 5. január 2020
klby, zdravie, wellness, kondícia, bolesť klbov, riešenie, fitness, fitko, cvičenie, šport, ako na boľavé kĺby, výživové doplnky

Bolesť kĺbov patrí medzi časté zdravotné problémy mnohých ľudí. Donedávna bola táto problematika spájaná najmä so športovcami či staršími ľuďmi, avšak dnes to už tak nie je. Opotrebovanie kĺbov je bežným procesom takmer u každého človeka. U niekoho sa prejaví v skoršom veku a u niekoho neskôr.

Závisí to, samozrejme, od životného štýlu či zamestnania jednotlivca. Opotrebovanie kĺbov, inak nazvané aj ako artróza, patrí medzi najčastejšie ochorenia pohybového aparátu a postihuje viac ako 50 % populácie. Už od 30.roku života dochádza u mnohých ľudí k postupnému opotrebovaniu a poškodeniu kĺbov.

Pokiaľ vás už kĺby trápia napríklad pri vstávaní z postele, keďcítite nepríjemnú bolesť, ide o prvé príznaky, že niečo nie je v poriadku.

ČO SI PREDSTAVIŤ POD POJMOM „OPOTREBOVANIE KĹBOV“

Ide o postupné poškodzovanie chrupavky, ktorá pokrýva povrch kĺbu. Chrupavka stráca pružnosť, zmenšuje sa jej hrúbka, vznikajú v nej trhliny, rozvlákňuje sa a na okraji kĺbu sa vytvárajú kostné výrastky. Takéto výrastky sa nazývajú osteofyty. Na tieto zmeny kĺb reaguje miestnym zápalom a pri preťažení zvýšenou tvorbou tekutiny v kĺbe. Chrupavka má, na rozdiel od iných tkanív pohybového aparátu, nižšiu regeneračnú schopnosť. Nemá totiž krvné zásobenie, ale je vyživovaná difúziou z kĺbovej tekutiny.

Preto ak sa raz poškodí, nevie sa zahojiť ako iné tkanivá. Ako hovorí Ing. Veronika Vaňová zo spoločnosti Kompava: „Poškodenie chrupavky spôsobuje zvýšenie tlaku na konci kostí, konce kostí sa o seba „odierajú“, čo spôsobuje bolesť, zmenšenú pohyblivosť, ochabnutosť svalov a sťaženú chôdzu.Výsledkom je narušenie štruktúry kĺbu, prípadne aj okolitých svalov a šliach.“

Jeden z hlavných príznakov artrózy je bolesť. Už v počiatočnom štádiu ochorenia sa bolesť objavuje hlavne pri záťaži, pričom v pokojnom režime sa zmierňuje. Medzi ďalšie príznaky patrí stuhnutosť kĺbov a lokálna citlivosť. Artróza môže postihnúť ktorýkoľvek kĺb, ale najčastejšie postihuje bedrové kĺby, kolená, členky, prsty na nohách a na rukách.

Existuje niekoľko rizikových faktorov poškodenia kĺbov. Patrí k nim:

  • nadváha,
  • zaťažovanie kĺbov intenzívnym športom, najmä v mladom veku,
  • nosenie ťažkých bremien,
  • práca v stoji,
  • príliš dlhé sedenie.

Ženám neprospievajú vysoké podpätky, pretože vtedy dochádza nielen k deformácii kĺbov, ale aj chodidla. Pravdepodobnosť degenerácie tiež zvyšuje rýchle životné tempo, stres a nesprávna životospráva.

AKO SPRÁVNE KĹBY REGENEROVAŤ

Pokiaľ je vaším cieľom mať čo najdlhšie zdravé kĺby bez zdravotných problémov, odporúčame poriadne sa starať o svoje telo a dopriať si regeneráciu. Dôležitý je aj správny životný štýl s pestrou a vyváženou stravou a taktiež zdravý a aktívny pohyb nezaťažujúci kĺby. Pre utíšenie bolesti kĺbov a zmiernenie napätých svalov odporúčame pravidelnú návštevu sauny. Lepšie sa bude cítiť vaša chrbtica, ale aj stuhnuté kĺby.

Pravidelná návšteva sauny dokonca zlepšuje aj imunitu. Pokiaľ saunu nestíhate, doprajte si aspoň raz do týždňa horúci kúpeľ. Horúcu vaňu vám spríjemnia rôzne bylinky, pre zregenerovanie kĺbov skúste použiť kostihoj lekársky. Veľmi príjemnou regeneráciou sú slané kúpele, prípadne rekreačné plávanie. Morská soľ pomáha našim kĺbom a kostiam a zároveň plávanie patrí medzi obľúbené športy, ktoré kĺby nezaťažuje. Plávanie síce prekonáva odpor vody, ale tento štýl pohybu nie je nárazový a pre kĺby nebezpečný. Ideálne sú termálne kúpaliská so slanou vodou, soli do kúpeľa alebo zábaly z čistého bahna vo wellness štúdiách.

Pre športovcov, ale aj bežných ľudí, ktorí pociťujú problémy s kĺbmi, je dôležitá regenerácia prostredníctvom výživového doplnku na kĺby. Vyberte si komplexný doplnok výživy na kĺby, ktorý vám bude vyhovovať a spravte si aspoň dvakrát do roka regeneračnú kúru. Kĺbová výživa je skvelou prevenciou pred poškodením kĺbov a taktiež vie pri pravidelnom užívaní zmierniť bolesti spojené s kĺbmi.