Tento silný antioxidant ako odpustenie za stravovacie hriechy?

Redakcia | 1. jún 2017
Tento silný antioxidant ako odpustenie za stravovacie hriechy?

Viete, ktorý z antioxidantov je až päťdesiatkrát silnejší než vitamín E a až dvadsaťkrát má väčšiu silu ako vitamín C?

Resveratrol

Elixír mladosti, ak chcete. Patrí medzi špičku látok s anti-aging účinkom, pomáha svalom i mozgu.

Preslávila ho hlavná úloha v tzv. francúzskom paradoxe. Mimoriadna príťažlivosť resveratrolu sa prisudzuje jeho schopnosti žehliť hriechy labužníctva vrátane obezity formou nie menej labužníckou – vínom.

O rastlinách a ľuďoch Francúzsky paradox tvrdí nasledovné: „Francúzi sú vyhlásení gurmáni, bohatiersky si doprajúci vysoko rizikové tuky živočíšneho pôvodu a cukry, vrátane alkoholu. Ako to, že sú takí štíhli a neničia ich kardiovaskulárne choroby ako zbytok Európanov? Nuž, kvôli holdovaniu vínu, a to kvalitnému, červenému.“ Je, či nie je francúzsky paradox len príjemné alibi pre ctiteľov vínnej révy?

Silný antioxidant

Hoci kritici zdôrazňujú, že vedci zo zeme galského kohúta zaitaľ nedodali podklady pre seriózne výskumy, pilne sa o prieskum terénu starajú tímy bádateľov v iných vinárskych rajoch, hlavne v Taliansku, Austrálii, USA. Zhodujú sa v tom, že flavonoidy, a to konkrétne polyfenol resveratrol, dokážu korigovať nepriaznivé zdravotné dôsledky gurmánstva, ba i praobyčajnej nenásytnosti.

K aktivite ich viedol nielen vinársky biznis, ale tiež zistenie, ktoré z antioxidantov najviac chránia samotné hrozno pred atakmi škodcov, húb, plesní, baktérií, nadmerným slnečným žiarením, hlavne ultrafialovým žiarením, ďalej pred vysokou koncentráciou ozónu a dokonca i v prípade mechanického poškodenia. Ešte viac ako hojne zastúpenému quercetínu a epikatechínu za to réva vďačí práve resveratrolu.

Mladé, suché, červené

Resveratrol objavíme v rade rastlín. Okrem viniča hlavne v borievkach, čiernych ríbezliach, červenej repe, kapuste, arašidoch, zelenom čaji. Najviac ho je ovšem práve v hrozne, predovšetkým v jadierkach a šupkách.

Ak z neho vyrobíme víno, získame jeho najlepšie vstrebateľnú prírodnú formu. Resveratrol totiž nie je rozpustný vo vode a ako vhodné médium sa ukazuje práve alkohol.

Príjem resveratrolu z vína má však háčik. Jeho obsah kolíše v závislosti od ročníka a vinice, v ktorej bolo hrozno dopestované. Tiež závisí od odrody, spôsobu pestovania, ale i technológie spracovania. Ak si však radi pohárik doprajete, vsaďte na mladšie suché červené vína. Tie ho obsahujú päťdesiat až stokrát viac ako všetky ostatné.

Pomerne slušné zastúpenie má aj v niektorých bielych vínach, mali by však pochádzať zo severne situovaných viníc. S ohľadom na resveratrol je zaujímavý aj spor odbornej verejnosti, či preferovať bio.

Často citovaný výskum talianskych bádateľov z University of Salento dáva plus červeným vínam pestovaným v koncepte ekologického poľnohospodárstva, iní znalci však zdôrazňujú, že vysoko kvalitné vína nálepku bio nepotrebujú, pretože nároky samotných vinárov na pestovanie i spracovanie hrozna bývajú v niektorých ohľadoch aj vyššie než oficiálne normy pre bio produkciu!

Mohlo by vás zaujímať: Ako zaobchádzať s dobrým vínom?

Tento silný antioxidant ako odpustenie za stravovacie hriechy?

Resveratrol patrí medzi flavonoidy ničiace voľné radikály a brániace nežiadúcemu bujneniu buniek. Priaznivo zasahuje do skupiny siedmich génov produkujúcich sirtuín, čo je bielkovina chrániaca bunky pred poškodením a predlžujúca ich život.

Naviac dokáže pôsobiť na molekuly, ktorých úlohou je opravovať poškodené DNA. Tieto gény majú trefnú prezývku: gény dlhovekosti. Sirtuíny zároveň priaznivo ovplyvňujú metabolizmus cukrov a spaľovanie tukov.

Špeciálne u tukov sa zastavme. Že patria Francúzi medzi štíhlu populáciu Európanov, to vieme. Že sa práve ich experti pustili do výskumu vplyvu resveratrolu na pocit nasýtenia a ukladania telesného tuku, už možno nevieme.

Pridávali ho do potravy makiov trpasličích a zároveň znížili ich energetický príjem o 13 percent. Aké bolo prekvapenie, keď telesná teplota primátov mierne stúpla a pokojný metabolizmus sa zvýšil o 29 percent!

Že by prísľub do budúcnosti, keď si budeme môcť udržiavať slušnú líniu, bez toho, aby sme sa príliš trápili s ťažko nazbieranou vôľou obmedziť jedlo a dôsledne aeróbne cvičiť? Pritom resveratrol pomáha i pri pohybových aktivitách.

O viac než 20 percent zvyšuje výkon svalov, napomáha regenerácii organizmu po silovom tréningu tým, že sa podieľa na hojení drobných svalových zápalov, ovplyvňuje našu vytrvalosť, a to pri športe i pri sexe. 

Keď už sme pri tom víne: Oranžové vína. Už ste o nich počuli?