Vyskúšajte odvážne čokoládové trendy: čokoládu s hrubou soľou, s rozmarínom alebo levanduľou

Jana Trundová | 25. marec 2024
Vyskúšajte odvážne čokoládové trendy: čokoládu s hrubou soľou, s rozmarínom alebo levanduľou

Milujete čokoládu a zároveň experimenty? Vyskúšajte nielen čokoládové variácie s ovocím a mätou, ale aj odvážnejšie trendy: čokoládu s hrubou soľou, s rozmarínom, tymiánom, levanduľou.

Rady čokoholikov utešene rastú rovnako, ako pribúda degustácií podliehajúcich prísnym pravidlám. Vyhľadávajú delikatesy, pri turistike ju zaraďujú medzi prvoradé ciele, doprajú si čokoládové masáže, kúpeľne zásobujú kozmetikou s výťažkami a vôňou čokolády a maškrty dokonca 13. septembra oslavujú Medzinárodný deň čokolády. Príjemná inšpirácia na ozvláštnenie menu babieho leta.

Čokoláda je navyše jednou z mála exkluzívnych komodít, ktorých spotreba vo svete rastie bez ohľadu na hospodársku krízu. Najviac čokolády na hlavu sa spotrebuje v Európe, je to okolo dvoch kilogramov, o nejakého pol kilogramu menej pripadá na štáty v severnej a južnej Amerike, kontinenty ako Afrika, Ázia a Oceánia nedosahujú ani štvrť kilogramu spotreby na hlavu, pričom príčiny sú zrejmé.

Užívanie si čokolády súvisí predovšetkým s ekonomickou silou obyvateľov. Hoci európsky trh nie je rozsiahly, výrobcovia čokolády ho majú na vrchole.

Najväčšími pestovateľmi kakaových bôbov sú Ghana, Indonézia, Brazília, Nigéria a Kameron, so 40 percentami svetovej produkcie je však nedostihnuteľným favoritom Pobrežie Slonoviny.

Hlavnú úlohu v čokoládovom priemysle hrá odolná odroda Forastero. Tieto bôby sú typické jemnou vôňou a ostrejšou ovocnou príchuťou, ktorej tóny sa odvíjajú od klímy a pôdy, v ktorej vyrastajú.

Vzácnejšia odroda Criollo má bôby citlivejšie a menšie, zato po delikátnom nástupe rozvinie komplexnejšiu, jasnú, dlhotrvajúcu chuť i príjemnú arómu.

Až 15 percent produkcie bôbov však patrí odrode Trinitario, hybridu oboch, ktorý akosi náhodou vznikol na Antilách. Dodnes sa tam pestuje vo veľkom a od materských odrôd si odniesla samé skvelé vlastnosti.

Čokoláda vyrobená z Trinitaria je luxusná, má výraznú arómu a delikátne vyváženú korenistú príchuť, preto je medzi čoko labužníkmi čím ďalej, tým viac vyhľadávaná.

Trendy

Svet čokolády sa vracia k pradávnym koreňom. Trendy je čokoláda s kryštálmi soli, levanduľou, jazmínom, limetkou, kardamónom, korením, bazalkou, čili. Hoci pikantný čokoládový trend pôsobí zvláštne, má pôvod v staroveku.

Čili ochucovali čokoládu Mayovia, medom, rastlinou piper sanctum s tónmi čierneho korenia, anízom, muškátovým orieškom a mätou Aztékovia. A túto starobylú tradíciu prebúdzajú k životu aj moderné kulinárske čokoládové experimenty.

Ide o harmonické fúzie, ktoré čokoládu dovedú až do jej dospelosti, na hranice jej možností. Skombinujte ju napríklad s kozím syrom, rímskou rascou, kajenským korením a štipkou karí, taký je tip venezuelského šéfkuchára a konzultanta Michaela Antonorsiho, ktorého čokoláda má za sebou mimoriadne úspešné ťaženie mašrktnou Severnou Amerikou.

Jeho receptúry sú odvážne a využíva zásadne čisto prírodné suroviny. „Nepoužívame konzervačné látky a vystačíme si aj bez priemyselne pripravených prírodných aróm. Preto ak potrebujeme dodať škoricu, je to vždy len korenie, a žiadny koncentrovaný olej, hoci má prírodný pôvod," rád vysvetľuje, ako sa pri čokoládovej mágii môžeme dostať k chuťovo originálnemu, a pritom nesmierne dobrému výsledku.