Zelený čaj - NAPITE SA DO ŠTÍHLOSTI A ZDRAVIA

Jana Potomová | 26. február 2020
zelený čaj, benefity, chudnutie, fit, fitness, zdravie, životný štýl, pitie čaju, odrody, ako si vybrať čaj

Mnoho špecialistov, lekárov, liečiteľov, ale i laikov už po stáročia považuje zelený čaj za najzdravší nápoj. Niet sa čomu čudovať. Kvalitný zelený čaj je plný antioxidantov a živín, ktoré majú dokázateľný pozitívny vplyv na organizmus. Slúži ako prevencia pred rakovinou, zlepšuje mozgovú činnosť, odbúrava tuky a je toho omnoho viac.

Zelený čaj je nápoj pripravovaný z neoxidovaných čajovníkových listov. Podľa ľudovej čínskej báje čaj objavil čínsky cisár Šen-nung pred 5000 rokmi. Cisár bol zároveň zakladateľom čínskej medicíny a poľnohospodárstva. Vždy pil len prevarenú vodu. Na jednej z jeho ciest mu do kotlíka pri varení vody padli listy čajovníka. Iný príbeh zase hovorí, že skúšal lekárske účinky čajovníka. V Číne sa zelený čaj tešil popularite po storočia, ak nie tisícročia. V 8. storočí bol taký populárny, že skupina obchodníkov požiadala spisovateľa Lu Juu (733 – 804), aby napísal vôbec prvú známu knihu o čaji – Klasické pojednanie o čaji. Postupne sa inovoval aj spôsob distribúcie.

Otrhané listy čajovníka sa drvili a miešali s prísadami, aby tak mohli byť zlepené do čajových tehličiek. Čaj sa postupne stal známym nápojom aj mimo Číny. Záznamy z čias kórejskej dynastie Korjo (918– 1392) hovoria o rituáli darovania čaju v budhistických chrámoch. Nie je známe, že by sa v tom období pestoval v Japonsku čajovník, takže bol pravdepodobne dovážaný. Zatiaľ čo rituály spojené s pitím čaju v Číne postupne zanikli, v Japonsku sa rozvinuli do zložitého, niekedy až niekoľkohodinového obradu.

Do 17. storočia sa v Číne používal len zelený čaj. Čajové tehličky vydržali dlho čerstvé a používali sa aj ako platidlo. Zelený čaj však nevydržal cesty do Európy, ktoré v tom čase trvali niekoľko mesiacov. V južnej časti Číny sa lístky sušili na slnku a fermentovali. Vznikli tiež aromatizované čaje.

Z botanického hľadiska je čajovník latinsky Camellia sinensis stále zelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov, mechanizáciu zberu a zvyšuje úrodu. Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Ako domestikovaná rastlina sa pestuje na mnohých miestach s vhodnými podmienkami. Medzi krajiny známe produkciou čaju patria Čína, India, Pakistan, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, Argentína a Keňa.

Najlepšie sa mu darí v monzúnovom podnebí v subtropickom a tropickom pásme. Listy čajovníka sú dlhé od troch do dvadsaťpäť centimetrov a široké medzi jedným až desiatimi centimetrami. Dospelé listy sú hrubé, hladké a kožovité, s krátkou stopkou. Čajové listy sa väčšinou zbierajú niekoľkokrát do roka, v niektorých oblastiach prakticky celý rok. Lístky sa zbierajú podľa takzvaných zberových formúl určujúcich, ktorú časť výhonku odštipnúť.

Obvykle sú cennejšie mladšie a menšie lístky pri špičke výhonku a pupeň. Kvalitnejšie čaje sú vyrábané len z vrchných dvoch lístkov a pupeňa. Ďalšie spracovanie lístkov sa deje rôznymi spôsobmi, ktoré vedú k odlišným druhom čaju. Základným faktorom je stupeň oxidácie. Často sa používa aj pojem fermentácia, ale ten nie je pri čaji z chemického hľadiska presný.

TRADIČNÉ, ZÁKLADNÉ DELENIE ČAJOV DO SKUPÍN:

  • Zelený čaj – listy sa mechanicky narušia, tento druh čaju neprešiel žiadnym stupňom oxidácie. Aby čerstvé listy nezoxidovali na vzduchu, musia byť čím skôr spracované. V Číne sa listy zvyčajne pražia – vysoká teplota zabráni tak nežiaducej oxidácii. V Japonsku sa na deaktiváciu enzýmov zodpovedných za oxidáciu používa horúca para.
  • Oolong čaj, taktiež modrozelený, polozelený čaj – tvorí prechod medzi zeleným a čiernym čajom.
  • Čierny čaj, tiež červený čaj a tento názov sa pre farbu nálevu používa najmä v Číne – listy sa mechanicky narušia, oxidácia tu prebieha úplne. Spracovanie trvá týždeň, ale aj dlhšie.
  • Pu-erh – je dvojnásobne oxidovaný čaj, ktorý sa necháva „odležať“ často aj po dobu niekoľkých rokov. Čím je pu-erh starší, tým býva viac cenený, pričom nezriedka sa predáva aj 15 až 20-ročný.
  • Biely čaj – vyrába sa iba z pupeňov a horných lístkov. Tie neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a považuje sa za nápoj gurmánov.

Tajomstvo úspechu zeleného čaju je v jeho zložení. Zelený čaj sa vyrába z čajových listov, ktoré v priebehu spracovania neprešli procesom vädnutia a oxidácie. Preto si zachovali mnoho pre nás prospešných látok. Napríklad polyfenoly, ktoré zmierňujú zápal a pomáhajú v boji proti rakovine. V rámci fenolov významnú skupinu tvoria katechíny. Sú to prírodné antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek a majú aj ďalšie výhody.

Znižujú tvorbu voľných radikálov v tele a chránia bunky a molekuly pred poškodením. Je známe, že tieto voľné radikály zohrávajú úlohu pri starnutí a pri pôvode mnohých druhov chorôb. Práve katechín, hlavne EGCG (epigalokatechín- -galát) je tá najvýznamnejšia zložka zeleného čaju a dôvod, prečo je taký vyhľadávaný v ľudovom liečiteľstve, farmácii, ale i medicíne. Samozrejme, nesmieme tiež zabúdať aj na prítomné minerály ako mangán, draslík, vápnik, horčík, selén, zinok či vitamín B2, C a E. Ďalšia zložka zeleného čaju – aminokyselina L-teanín pôsobí neuroprotektívne, zlepšuje pamäť, pôsobí proti stresu a depresii.

PREČO PIŤ ZELENÝ ČAJ?

  • Znižuje riziko vzniku rakoviny – existujú zaujímavé štúdie o antikarcinogénnom účinku zeleného čaju. Hlavne z oblastí Japonska, kde sa zelený čaj aj pestuje.
  • Vďaka bioflavonoidom znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Upravuje vysoký krvný tlak – pomáha odstraňovať plaky na stenách ciev a tým ich uvoľňuje, a tak znižuje riziko srdcovocievnych ochorení.
  • Odďaľuje starnutie organizmu a aj pokožky – vďaka antioxidačnému účinku katechínu a vitamínom E a C.
  • Osviežuje, prebúdza organizmus, ktorý je vystavovaný vysokému pracovnému výkonu alebo dlhodobej psychickej záťaži. Odporúča sa pre prácu v noci. 
  • Má antibakteriálne účinky.
  • Odporúča sa pri liečbe hnačky a zároveň aj na doplnenie tekutín 9. Zabraňuje vzniku zubného kazu a zmierňuje zápaly v ústnej dutine. Pomáha ničiť baktérie v ústnej dutine, a tak zabíja pôvodcov zubného kazu.
  • Zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti vírusovým infekciám.
  • Je prirodzeným diuretikom 12.Má pozitívne účinky pri zmierňovaní prejavov reumy.
  • Zabraňuje poteniu a potláča pocit smädu.
  • Dokázaný je preventívny účinok proti Alzheimerovej chorobe.

ZELENÝ ČAJ A CHUDNUTIE?

Nedávne štúdie dokázali, že zelený čaj je účinným pomocníkom aj pre ľudí v redukčnom programe. Švajčiarski vedci pri svojom výskume podávali jednej skupine testovaných osôb kombináciu kofeínu a výťažku zo zeleného čaju a druhej skupine len kofeín a placebo. Ľudia užívajúci kofeín i výťažky zo zeleného čaju spálili omnoho viac kalórií a ich hmotnosť sa znížila. Vďaka svojmu zloženiu je skutočne možné, že zelený čaj pomáha telu pri redukcii tuku. No určite je potrebná aj určitá zmena stravovania z našej strany. Zelený čaj je skvelý pomocník, no nezvládne všetku prácu sám. S úpravou jedálnička a s doplnením pitného režimu o zelený čaj naša hmotnosť pôjde postupne dole.

AKO SI SPRÁVNE VYBRAŤ ZELENÝ ČAJ?

Ak sa rozhodneme piť zelený čaj pre jeho pozitívne účinky, mali by sme zainvestovať do kvality. Bežné ochutené aj neochutené zelené čaje v nálevových vreckách sú väčšinou rozdrvené a zle balené, čím sa zvyšuje stupeň ich oxidácie. Obsahujú okrem listov rôzne iné časti rastliny, niekedy aj cudzie bylinné prímesi, preto je celkový obsah antioxidačných látok niekoľkonásobne nižší ako u dobre balených kvalitných čajov. Keďže je zelený čaj pomerne nestabilný, dôležitý je aj čas jeho balenia, pretože v najlepšej kvalite vydrží asi 6 mesiacov vákuovo zabalený. Po otvorení ho treba spotrebovať do 2 mesiacov. Najlepšia skúška čerstvosti čaju je vziať trochu lístkov do dlane, stisnúť ich a ovoňať. Väčšina prvotriednych suchých zelených čajových lístkov by mala mať po sparení svetlo zelený až zelenožltý odtieň.

Pre prípravu zeleného čaju nie je vhodná vriaca voda, ale nižšie teploty, inak sa stráca jeho aróma a požadovaný účinok. Teplota by sa mala pohybovať medzi 70 až 80 °C. Podstatné je zakrytie šálky, aby sa lístky mohli plne rozvinúť a z listov sa uvoľnila chuť a prospešné látky. Zelené čaje je najlepšie lúhovať od 30 sekúnd až do 3 minút, ale najlepšie je riadiť sa konkrétnym druhom čaju a odporúčaním výrobcu. Na bežnú šálku je vhodné použiť 4 - 5 gramov čaju.

Tip:

VYUŽITE ZELENÝ ČAJ AJ NA INÉ ÚČELY

  • Zelený čaj má dezodoračný účinok. Preto lístky v kombinácii s bio kokosovým olejom môžeme využiť ako dezodorant.
  • Nepríjemný zápach v topánkach? Použijeme čajové lístky, ktoré v topánkach na čas necháme pôsobiť a nepríjemný zápach sa odstráni, prípadne zmierni.
  • Použité čajové lístky môžeme po vysušení zapáliť ako vonnú tyčinku a príjemne prevoňať izbu.
  • Svoje využitie okrem čaju nachádzajú aj v kuchyni. Potieraním vlhkými lístkami odstránime zápach kuchynského náradia.