Paleo diéta - moderné stravovanie
PALEO MENU. Bude vám chutiť a neublíži vašej postave!
Základným odporúčaním je návrat k strave našich predkov, lovcov – zberačov. Ich stravovanie spočívalo:
a/ vo zvýšenom príjme tukov,
b/ v primeranom množstve bielkovín,
c/ v nízkom množstve sacharidov.
V paleo jedálničku dominujú tuky na úkor sacharidov. Tuky predstavujú približne 50-60%, cukry 20-30% a proteíny 20-25% z celkového energetického príjmu. Paleo strava nie je len diéta, ale je to životný štýl.
Ako paleo diéta funguje
Paleo diéta odporuje zásadám prezentovaného zdravého stravovania, v ktorom majú veľké zastúpenie hlavne komplexné cukry v pečive, cestovinách, zemiakoch a pod. Ľudský organizmus sa tak menej zaťažuje a získava plnohodnotnú, rozmanitú, variabilnú stravu s prirodzeným zložením a zastúpením makro a mikronutrientov.
Dukanova diéta: aké sú PLUSY a MÍNUSY?
V podstate modernou paleo diétou meníme náš tzv. sacharidový organizmus na tukový organizmus, ktorý spotrebuje za zdroj energie tuky v potrave alebo tuky z vlastných zásob.
Pokiaľ máte vyššiu váhu, za mesiac môžete zhodiť aj 8 kg. Paleo stravovanie je však prioritne myslené ako spôsob stravovania a života, nie ako krátkodobá diéta na schudnutie, je to skôr vedľajší pozitívny efekt. Podľa názorov niektorých odborníkov však ide o pomerne extrémny a jednostranný spôsob stravovania, a preto by sa nemal dodržiavať dlhodobo, aby vám nechýbali určité vitamíny.
Dovolené potraviny v paleo diéte
- Mäso, vajíčka, plody mora, ryby (ideálne z čistých chovov od voľne žijúcich zvierat, ktoré nekonzumujú priemyselne spracovanú výživu)
- Zelenina (typická pre danú zemepisnú šírku, ideálne v BIO kvalite, avšak nie príliš cukornaté – mrkva...)
- Ovocie – podobne ako zelenina, typické pre danú zemepisnú šírku, ideálne v BIO kvalite, napr. bobuľovité ovocie..)
- Orechy, povolené druhy tukov, olejov (kokosový, balzamikový) a dochucovadiel (morská soľ, sladidlo agáve, jablčný ocot...)
Zakázané potraviny vpaleo diéte
- Obilniny – podľa „Paleo“ im ľudský organizmus nie je dostatočne prispôsobený pre vysoký obsah sacharidov a nedostatočnú adaptáciu
- Strukoviny (aj napr. sója, arašidy)
- Škroby (zemiaky)
- Mlieko a mliečne výrobky (obsahujú priveľa cukru – laktózy)
- Sladkosti, soľ, rafinovaný cukor, spracované oleje (slnečnicový – vysoký obsah omega-6 kyselín)
- Margaríny
- Alkohol
Paleo pokrmy nesmú obsahovať žiadne farbivá, konzervanty, jednoducho žiadne priemyselné prímesi (zabudnite na konzervy, či výrobky s nekonečnou trvanlivosťou...). Viac než polovica pokrmov by mala byť konzumovaná v surovom stave. Ideálnym nápojom je voda.
Tí, ktorí sa pre Paleo rozhodnú, by mali pamätať aj na možné zdravotné riziká a prispôsobiť tomuto výživovému štýlu aj svoje fyzické fungovanie. To znamená, že by sa mali viac hýbať a pri zmene stravy, by určite mali zvážiť aj aktívnejší pohyb a cvičenie.
Tip na celodenné paleo menu
Raňajky: plátok šunky, praženica z 2 – 3 vajec, ovocie
Desiata: tri plátky avokáda
Obed: bravčový filet s paradajkovou omáčkou, podusenou cukinou a karfiolom
Olovrant: 2 vajíčka natvrdo, mandle
Večera: grilovaný losos,opekané zelené fazuľky, šalát
Plusy Paleo stravy
- stabilizácia hladiny krvného cukru
- povolené sú všetky druhy mäsa, aj živočíšne tuky
- zvýšený príjem zdravého ovocia a zeleniny
- kvalita potravy, nakoľko sú vylúčené chemicky spracované potraviny a polotovary
- úbytok na váhe
Mínusy Paleo stravy
- riziko vysokého príjmu nekvalitných tukov
- riziko nedostatočného príjmu niektorých vitamínov, minerálov a fytonutrientov
- zatiaľ nedostatok vedeckých dôkazov o jednoznačnej prospešnosti paleo stravovania
- finančná náročnosť
- vhodná najmä pre mladých a zdravých jedincov
Pre koho nie je vhodná: Nevhodná je pre vegetariánov a ľudí, ktorí neradi jedia mäso každý deň, keďže na mäso sa kladie vysoký dôraz.