Vegánstvo - diéta alebo životný štýl?
Vegánstvo sa považuje za životnú filozofiu, nielen za diétu. Jej princípy sú postavené na starostlivosti o práva zvierat či životné prostredie, prostredníctvom konzumácie jedla.
Mnohé ženy však idú do vegánstva ako do diéty s vidinou schudnutia a nie ako filozofie a životného štýlu.
Ako vegánstvo funguje
K dosiahnutiu štíhlej línie nestačí vyradiť z jedálnička mäso a jeho výrobky aj ďalšie potraviny živočíšneho pôvodu. Pri chudnutí je dôležitý príjem energie, skladba stravy a pravidelnosť. Nadbytok kalórií možno prijať aj z vegánskej stravy. Pri nadbytočné konzumácii ovocia, orechov, semiačok, obilnín, javorového sirupu a melasy, rastlinných mliek nielenže neschudnete, ale naopak priberiete.
Väčšina vegánov dbá na správnu skladbu stravy aj na veľkosť porcií a tiež sa aktívne venuje pohybovej aktivite. Vďaka tomu sa im darí udržiavať si primeranú telesnú hmotnosť, nie vďaka vyradeniu potravín živočíšneho pôvodu zo svojho jedálnička.
Tip na celodenné vegánske menu:
Raňajky: celozrnné celeárie so sójovým mliekom, čučoriedky, pomarančový džús
Desiata: celozrnný arabský chlieb s nátierkou z hummusu, zmes orechov a sušeného ovocia
Obed: kukuričná placka plnená zeleninou a tofu syrom, špenátový šalát s pomarančami
Olovrant: ovocný koktail z ryžového mlieka
Večera: grilovaný tempeh, varená brokolica a natural ryža
Plusy vegánskej stravy
- Rastlinná strava obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov a ďalších ochranných látok.
- Vyznávači vegánskej diéty konzumujú veľké množstvo surového ovocia a zeleniny. Surové ovocie a zelenina obsahujú enzýmy, ktoré sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Strava vegána neobsahuje žiadne chemické látky, čo je veľká výhoda.
- Vďaka vysokým dávkam ovocia, zeleniny, celých zŕn a strukovín je vegánska strava veľmi bohatá na antioxidanty, draslík a vlákninu, prinášajúcu pocit nasýtenia a uspokojenia.
- nižší výskyt srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky aj niektorých druhov onkologických ochorení, vrátane nižšieho výskytuj rakoviny hrubého čreva.
Mínusy vegánskej stravy
- Riziká vegánskej diéty nespočívajú v monotónnosti stravy, ale v nedostatku niektorých látok potrebných pre naše telo.
- Jednou z nevýhod tejto stravy je časová náročnosť nákupu aj prípravy jedál.
- Ak má byť pestrá, jej vyznávač musí byť nielen kreatívny a mať čas zháňať niektoré vegánske potravinové výrobky, ale aj vedieť správne kombinovať potraviny, inak mu hrozí veľké riziko nedostatku niektorých minerálnych látok, vitamínu B12, vitamínu D a esenciálnych aminokyselín, to znamená aminokyselín , ktoré naše telo potrebuje, nevie si ich však samo vyrobiť a musí ich prijať v potrave.
- Ďalšie riziko spočíva v nadbytočnom príjme vlákniny, nadbytok vlákniny znižuje vstrebávanie vitamínov, minerálov a ďalších látok.
- V poslednom čase sa zistilo, že vegáni trpia nedostatkom vitamínu B12 (podľa výskumov až 71% vegánov po 8 rokoch vegánstva). Nedostatok B12 vedie hlavne k anémii a kumulácii homocysteínu, čo býva príčinou relatívne nemalého výskytu infarktov vegánov a vegetariánov.
Ak začnete prijímať veľa čerstvých potravín, znamená to, že podstatne zvýšite aj príjem vlákniny. Preto je potrebné piť dostatok vody. Vláknina sa tak lepšie vstrebe z tráviaceho traktu do krvného obehu. Taktiež Vám voda v kombinácii s vlákninou pomôže pohnúť črevami a zabezpečí správne vyprázdňovanie.
Pre koho nie je vhodná
Vegánska diéta môže byť jednou z možností, len musí byť dobre nutrične vyvážená. Nehodí sa ale vždy a pre každého, napr. jej podávanie v dobe rastu, tehotenstva či choroby môže mať ďalekosiahle negatívne následky.