Zónová diéta: sledujte, čo máte na tanieri

Zónová diéta: sledujte, čo máte na tanieri

4.9.2018 v kategórii Diéty od A-Z

K zdraviu a chudnutiu vedie prostredníctvom kombinovania potravín, ktoré vám pomôžu zostať „v zóne“. Základom procesu chudnutia je kontrola produkcie inzulínu v tele. To sa dá ľahko ovplyvniť tým, čo máme na tanieri.

 

 

Ako zónová diéta funguje

Zóna je stav, pri ktorom je hladina cukru v krvi stabilná a hormóny sú v rovnováhe, čo sa dosiahne úpravou stravy na optimálny pomer 40% sacharidov, 30% tukov a 30% bielkovín. Keď sa vaše telo vyskytne mimo „zóny“, začnete priberať.

Podľa tejto diéty nadbytok sacharidov v strave spôsobuje vyplavenie väčšieho množstva inzulínu, čo môže vyvolať veľkú chuť do jedla. Nadbytok inzulínu núti telo premieňať sacharidy na tuk a ukladať ho na bruchu, stehnách, zadku a iných problémových partiách.

Zníženie konzumácie sacharidov a ich vyváženie bielkovinami (85 až 110 g) v každom jedle udrží inzulín glukagón (hormón produkovaný pankreasom, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi) na uzde. Takto udržíte pod kontrolou aj hlad a znížený energetický príjem spôsobí zníženie hmotnosti. Hlavné jedlá by nemali mať viac ako 2,1 MJ (500 kcal) a desiata alebo olovrant 0,4 MJ (100 kcal).

 

Čo Zónová diéta dovoľuje a zakazuje?

Je dovolené a odporúča sa konzumovať kuracie a rybie mäso, zeleninu, ovocie (v menšom množstve), celozrnné pečivo, nízkotučné mliečne výrobky, orechy a olivový olej.

Zakázané sú potraviny ako biele pečivo, zemiaky, cestoviny, sladkosti (vr. medu, zmrzliny, čokolády atď.), cereálie, maslo, smotana, údeniny, alkohol (okrem malého množstva vína), káva.

Zónová diéta sa môže dodržiavať neobmedzene. Je totiž akousi filozofiou zmeny životného štýlu. Inými slovami hovorí - ak budete postupy zónovej diéty dodržiavať neustále, zhodíte a váhu si udržíte.

Denne je potrebné vypiť aspoň 2 litre vody!

Tip na celodenné menu Zónovej diéty

Raňajky: praženica z vaječných bielkov, cibuľa, huby 30 g tvrdého syru, špenát a šálka ovocného koktailu

Desiata: ½ šály cottage cheesu s plátkom broskyne

Obed: kurací šalát so 4 ČL nízkotučnej majonézy v arabskom chlebe, ½ pomaranču

Olovrant: biely jogurt

Večera: 110 g grilovanej bravčovej panenky, hrnček dusenej zelenej fazuľky

Plusy zónovej diéty

  • Nehrozí pocit hladu, pretože jedlo je rozdelené do 5 až 6 porcií a odstup medzi jedlami je krátky
  • Pravidelnosť v stravovaní, vďaka čomu sa upraví zažívanie
  • Diéta nie je škodlivá a aj pri jej dlhodobom dodržiavaní nie je pre zdravie nebezpečná a nehrozí ani jojo efekt

 Mínusy zónovej diéty

  • Môže sa dostaviť väčšia chuť na sladké, vďaka menšiemu obsahu sacharidov
  • Nad jedlom je potrebné rozmýšľať, aby spĺňalo presné rozloženie
  • Náročnosť pri vypočítaní správnej kombinácie potravín, môže zabrať veľa času