Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Čo robím zle?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ráno jedávam kávu so špaldovými lupienkami v ktorých je veľa vlákniny vždy si zvážim aby ich bolo 35 gramov, na obed si dám uhorkový šalát s celozrnným alebo iným pečivom a k tomu tofu alebo tuniakovú konzervu alebo niekedy si dám len ovsenú kašu, no a na večeru len activia jogurtový nápoj a k tomu keď tak jedno jablko. A váha mi už akosi neklesá, schudla som nejako zo 68 kíl na 59,5 to som mala aj trocha inú diétu vtedy, ale teraz neviem čo robím zle. A s pohybom ako to mám, no nejako necvičím ale každý deň som vonku takže sa dá povedať že pohyb nejaký mám.

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem. Nedá sa to posúdiť do detailov bez potrebných podrobných informácií a meraní, ale z toho čo vidím v jedálničku je nedostatok bielkovín, nedostatok tukov, minerálne látky taktiež nebudú dostatočne zastúpené v takto viac-menej jednostrannom jedálničku. Chýba mi tam pestrosť. Koľko tekutín pijete? Beriete nejaké výživové doplnky?
    Prečo na raňajky iba lupienky - bez ovocia, tukov? Jete ich iba také "suché" alebo ich namáčate, fermentujete? Jete strukoviny? Mávate aj iné mliečne výrobky okrem spomínaného jogurtového nápoja? Pijete ochutený alebo čistý? Ak pijete ochutený, nie je tam medzi prvými zložkami náhodou pridaný cukor? To mi nepríde ako najšťastnejšia voľba, radšej už kvalitný biely jogurt, prípadne si ho dochutiť ovocím...
    Prečo nejete mäso - zdravotné dôvody alebo nejaké iné? Tofu - ako často ho máte? Na spestrenie jedálnička dobre, často konzumovať neodporúčam. Prečo konzerva tuniaka a nie klasická ryba nekonzervovaná - kvôli nedostatku času? A konzerva je s olivovým olejom?

    Váš jedálniček je rozhodne treba prestavať a preto Vám odporúčam vyhľadať nutričného špecialistu, aby ste videli požadované efekty, ale hlavne, aby telo bolo dovyživené a nestrádalo. Pre začiatok sa môžete inšpirovať radami, ktoré som dala iným čitateľom, prípadne v časopise FITštýl. Sú aj na tomto webe. Aspoň základné pravidlá, ktoré je treba dodržiavať sa tam dozviete, kým sa dostanete k odborníkovi :)

Podobné otázky

  • Čo robím zle?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Od januára som sa pustila do chudnutia. Mám 36 rokov, 170 cm a 76 kg. Mojou slabosťou boli sladkosti a že som sa nehýbala. Zacala som cvičiť posilňovacie cviky 3- krát za týždeň a k tomu som som robila 3-krát za týždeň aspoň 30 min kardio. Vysadila som sladkosti (možno tak raz za týždeň som zhrešila jedným keksíkom), vyprážané jedla nejedávam. Výsledok- plus 2 kilá po troch mesiacoch snahy. Tak som usúdila, že je to posilňovaním, nakoľko svaly sú ťažšie ako tuk (miernu zmenu na postave som videla). Od marca cvičím 4-krát za týždeň doma na eliptickom trenažéri (30 až 60 min) a raz za týždeň jogu, každý deň sa snažím mať 10 000 krokov. Nejedavam mastné, vyprážané jedla, od sladkosti sa tiež držím ďaleko. Váha sa od marca nezmenila. Som stále na tom istom- veľmi ma to demotivuje. Čo mi poradíte? Za odpoved a radu Vám vopred dakujem.

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem. Veľmi ťažko sa to hodnotí takto na diaľku, bez poznania množstva aktívnej svalovej hmoty, bez poznania detailného jedálnička až nemožné. Ale skúsim odpovedať aspoň všeobecne. Odporúčam Vám ale zájsť za odborníkom na výživu, pretože toto všetko on zistí a presne Vám poradí, čo konkrétne robiť v oblasti stravovania, pitného režimu aj pohybu.

    Áno, pri zmene jedálnička, ktorú uvádzate a zavedení pohybovej aktivity došlo k prestavbe organizmu. Je pravdepodobné, že sa znížil podiel tuku a zvýšil podiel aktívnej svalovej hmoty, vody. To všetko ide na začiatku vo väčšine prípadov rýchlejšie, čo bol i u Vás. Preto je, ako píšete, dôležité zaoberať sa chudnutím na obvodoch tela, číslo na váhe nie je tak smerodajné.

    V tele ste vykonala zmeny, telo pekne zareagovalo. Avšak aj pri chudnutí treba robiť zmeny "prekvapiť" organizmus. Preto klientom radím, aby pravidelne navštevovali poradne. Je dôležité reagovať na signály organizmu, keď nechudne, treba niečo nové urobiť. Možno Vám pomôže zmena pohybu, možno treba dávať pozor na tepovú frekvenciu, ktorá nie je ideálna, možno treba upraviť jedálniček - môžu Vám chýbať niektoré živiny, treba mať dostatok sacharidov, tukov i bielkovín, aby telo chudlo. Príčinou môže byť nedostatok energie a telo nechudne ďalej, pretože stráda. Taktiež môže byť príčinou nedostatočná regenerácia.