Trvalé odstránenie chĺpkov: AKO na to?

Zuzana Jirková | 30. apríl 2018
Trvalé odstránenie chĺpkov: AKO na to?

Medzi metódy trvalého odstránenia chĺpkov zaraďujeme najmä laserovú depiláciu a depiláciu intenzívnym pulzným svetlom (ďalej IPL).

Trvalá depilácia – epilácia

Pri trvalej depilácii – epilácii dochádza k zničeniu vlasového folikulu a chĺpok už nemá šancu znovu narásť – preto názov trvalá. Medzi metódy trvalého odstránenia chĺpkov zaraďujeme najmä laserovú depiláciu a depiláciu intenzívnym pulzným svetlom (ďalej IPL).

Laserová metóda depilácie

Nová metóda, ktorá sa vykonáva približne od 90. rokov minulého storočia. Princípom fungovania laseru je selektívna fototermolýza, tzn., že laserové svetlo vyberá vlnovú dĺžku zodpovedajúcu tmavému zafarbeniu. Laser tak zničí len nežiaduci chĺpok, nie okolité tkanivo. Nedá sa jednoznačne povedať, či je táto metóda bezbolestná, alebo nie. Veľmi záleží na depilovanej oblasti a prahu bolesti každého človeka.

Pokiaľ však hravo zvládate depiláciu voskom či pastou, nemala by pre vás byť depilácia laserom nijako zvlášť bolestivá. Niektoré kliniky navyše ponúkajú znecitlivujúce krémy. Ako je zrejmé, laserovú depiláciu môžete podstúpiť iba na odborných pracoviskách.

Cena je však pomerne vysoká (10 až 250 Eur, podľa depilovanej oblasti a cenníka centra), navyše je potrebné túto metódu absolvovať opakovane. Pod pokožkou sa totiž nachádza oveľa väčšie množstvo koreňov chĺpkov, ktoré ešte neprerástli na pokožku, a laser je schopný účinkovať len na tie chĺpky, ktoré už vyrástli sú v štádiu rastu.

Depilácia IPL

Depilácia intenzívnym pulzným svetlom alebo tiež fotoepilácia je nová a trvalá metóda veľmi podobná laserovej depilácii. Často sa môžete stretnúť s nesprávnym označením laserová depilácia IPL. Hoci funguje podobne, nejedná sa o laser. Ide o xenónovú výbojku produkujúcu veľmi intenzívny krátky záblesk svetla, ktorý funguje na selektívnom princípe.

Absorbuje tmavý pigment, ktorý je koncentrovaný vo vlasovom folikule. Svetlo sa potom premení na teplo (cca 70 °C) a zničí korienok aj cibuľku. Pri depilácii preto môžete pocítiť teplo či uštipnutie. Zasiahnuté chĺpky tak za niekoľko dní odpadnú samy.

Je potrebné 3 až 8 opakovaní, z rovnakého dôvodu ako u laserovej depilácie. IPL depilácia je rýchlejšia a lacnejšia než laserová. Ani tak sa však nejedná o lacnú záležitosť. Za ošetrenie nôh zaplatíte napríklad od 86 do 175 Eur, intímne partie so slabinami stoja 55 až 70 Eur za prvé ošetrenie. Presné ceny jednotlivých častí tela sa môžu líšiť, nájdete ich vždy v cenníkoch salónov.