Štíhla línia s vlašskými orechmi

Diana Mašlejová | 3. august 2017
Štíhla línia s vlašskými orechmi

Milujeme ich v koláčoch, šalátoch, alebo len tak chrúmať si ich pred televízorom, či pri knihe. Vlašské orechy sú podľa výskumov najzdravšie zo všetkých, obsahujú vysoké množstvo antioxidantov a majú celý rad prospešných vlastností.

Kráľovné orechov

Orechy by vo všeobecnosti v našich jedálničkoch nemali chýbať. Sú plné kvalitných bielkovín, vitamínov, minerálov a naše telo obohatia aj o vlákninu. Mnohí športovci – vegetariáni preto často namiesto živočíšnych proteínov siahnu radšej po orechoch.

Čítajte tiež: 9 tukových faktov

Vlašské orechy sú však pomerne kalorické, preto nám úplne stačí jedna hrsť denne. Výskumy potvrdili, že takáto dávka znižuje pravdepodobnosť ochorení srdca, je prevenciou niektorých druhov rakoviny a cukrovky.

Podľa amerických štúdií pravidelná konzumácia eliminuje riziko infarktu až o neuveriteľnú polovicu.

Mohlo by vás zaujímať: Pravda o kokosovom oleji (alebo tuku ak chcete).

Vlašské orechy tiež obsahujú napríklad vitamíny B1 a B6, vitamín E, minerály a rôzne stopové prvky ako zinok, fosfor, horčík, mangán, či železo. Môžu sa tiež pýšiť vysokým obsahom zdravých tukov (celkovo majú vlašské orechy až 60 % tukov).

Vyberajte si orechy správne

Kvalita orechov býva často problém a výnimkou nie sú ani orechy vlašské. Tie však predsa majú jeden benefit. Nakoľko sú ľahko pestovateľné aj u nás, v bio či prírodnej kvalite ich zoženiete pomerne ľahko a neutratíte za ne ani nadmieru prostriedkov.

Stačí zájsť na trh, alebo k babke na záhradu, a plný balíček je váš. Ak sa predsa rozhodnete zaobstarať si vlašské orechy z bežného obchodu, dajte si pozor na niekoľko faktorov.

Kvalitné orechy by nemali byť zošúverené, ani vráskavé, čo nasvedčuje možnej starobe a plesniam. Farba a tvar by mali byť prirodzené, každé podozrivo zažltnuté a šedivé fľaky naznačujú chorobu.

Patrí medzi zdravé tuky: AVOKÁDO, nenahraditeľná lahôdka a vitamínová bomba v jednom.

Obíďte radšej rôzne orechy v čokoláde či jogurte. V drvivej väčšine sú už zostarnuté a kombinácia s tukom nie je pre vaše zdravie vôbec prospešná. Odborníci odporúčajú kupovať orechy v šupke, kde je najväčšia pravdepodobnosť kvality.

Ak nemáte času nazvyš a orechy sa vám lúskať nechce, zvoľte produkty v bio kvalite. Pri orechoch sa takáto investícia skutočne vypláca. Kvalitné plody uskladňujte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.

Štíhla línia s vlašskými orechmi

Pri snahe zredukovať váhu, sú vlašské orechy výborným pomocníkom. Pár orechov pred jedlom znižuje pocit hladu, naštartuje metabolizmus a následne zabezpečí konzumáciu nižších porcií. Vlašskými orechmi proti vlčiemu hladu – to je skutočne efektívna voľba.

Najlepšie nám orechy poslúžia v šalátoch a v kombinácii so zeleninou. Hodia sa napríklad k syrom, čerstvému špenátu, rukole, sušeným paradajkám, ale aj k rybám, či kuraciemu mäsu.

Pokiaľ máte chuť si zamaškrtiť, zmiešajte pár orechov s medom a škoricou. Ide síce o pomerne kalorickú pochúťku, preto by ste to s jej množstvom preháňať nemali, ale vaše zdravie sa nám istotne poďakuje.

Odborníci uprednostňujú konzumovať orechy vždy čerstvé a nekaziť ich kladné vlastnosti tepelnou úpravou. Jedná sa nielen o hlavné pokrmy, ale aj o pečenie. Orechy na koláč preto klaďte vždy radšej po upečení. 

Čítajte tiež: Argánový olej: tekuté zlato pre vaše telo.