Overený experiment! Vyprážané sýtožlté kvety z CUKETY a výborný sladký dezert.
Najefektnejším pokrmom z cukety sú vyprážané sýtožlté samčie kvety, ktoré sa objavujú ako prvé. Skúšali ste už takúto dobrotu? Milujú ich najmä Taliani. Alebo výborný sladký dezert, kde je cuketa v hlavnej úlohe...
Vyprážané sýtožlté kvety z CUKETY
Počkajte, kým sa kvety rozvinú. Ak nehnojíte chémiou, ani ich neumývajte, len ich oprášte od hmyzu a do kalicha vložte po kúsku syra alebo ančovičky, ktoré môžete prichytiť špáradlom.
V chladničke vychladenú hladkú múku zľahka premiešajte s perlivou vodou tak, aby ste nevyhnali bublinky, a vytvorte riedke cestíčko.
Na panvici rozpáľte dostatočné množstvo oleja, kvety ponaťahujte v cestíčku a rýchlo usmažte dozlatista a chrumkava. Nedovoľte im príliš zhnednúť.
Čítajte tiež: V hlavnej úlohe CUKETA: ochutnajte tieto recepty.
Cuketa ako overený experiment
Majstrami v cuketovej kuchyni sú Balkánci. Bulhari cukiny najčastejšie jednoducho odvodnia, opečú a podávajú so svojím lahodným hustým jogurtom jemne ochuteným kôprom a roztlačeným cesnakom. Gréci idú na ne rafinovanejšie a veľmi často ich snúbia s národnými syrmi feta alebo mizithra, s ktorými vytvárajú pokrmy akoby ušité na mieru letnému hodovaniu.
Spomeňte si na tento zväzok v gréckych predajniach či na cestách a priberte syr navyše. Len vezmite na vedomie, že u nás takmer neznáme syry mizithra, vyrábané zo zvyšku srvátky a masla, majú rôznu formu.
Čerstvý pripomína taliansku ricottu, zrelý je zrnitý a aromatický. Takéto syry zapečte napríklad s kolieskami cukiet, baklažánu, paprík a cibule, ochuťte nadrobno nasekanými zelenými chilli papričkami a máte o parádnu chuť postarané.
Ako si pripravíte "Francúzske ratatouille"?
Výborný sladký dezert
- Gréci pečú z cukiet výborné sladké dezerty. Napríklad medovú buchtu.
- Zmiešajte pol šálky oleja, vody a aromatického gréckeho medu a vyšľahajte s piatimi vajcami.
- Dva prášky do pečiva premiešajte so štyrmi šálkami hladkej múky a pridajte spolu s dvoma šálkami nastrúhanej cukety.
- Pridajte dve šálky nasekaných vlašských orechov, šálku hrozienok, štipku škorice a mletého anízu.
- Upečte dozlatista.
Mohlo by vás tiež zaujímať: CUKETA ako ideálna zelenina na horúce dni aj na redukciu hmotnosti.
Alebo stavte na náš slovenský obľúbený koláč
Ale aj taký náš, rokmi preverený koláč s kakaom je dezertom, ktorým zaiste potešíte maškrtné jazyky.
Do veľkej misy nastrúhajte dve mladé, olúpané, sotva 30-centimetrové cukety a premiešajte ich:
- s pol kilogramom polohrubej múky
- 320 g cukru, pričom trstinový prehĺbi chuť koláča
- 10 lyžicami slnečnicového oleja
- 2 vajcami,
- lyžičkou a pol škorice
- štipkou mletého klinčeka
Hlboký plech vyložte papierom na pečenie a vlejte na neho polovicu cesta. Do druhej polovice najprv zamiešajte tri lyžice kvalitného kakaa a potom ju rozotrite na svetlú vrstvu.
Upečený koláč potrite ríbezľovou marmeládou alebo višňovým džemom premiešaným s pár kvapkami rumu a posypte šálkou nastrúhaných orechov.
Pochutíte si: Skúste tento jednoduchý recept s guľatou cuketou