Vyberte si tú svoju vôňu alebo kombinujte!

Martina Pašková | 6. apríl 2017
Vyberte si tú svoju vôňu alebo kombinujte!

Jednotlivé vône nám nádherne rozvoňajú príbytok a vylepšia náladu. Vyberajte vôňu vždy nielen podľa popisu, ale i podľa vášho vkusu. Tak, aby vám „sadla“.

Účinky aromaterapie sú známe od nepamäti. Éterické oleje môžete používať prostredníctvom aromalampy, zvlhčovača vzduchu, rozprašovača, ale i prostredníctvom krému priamo na pokožku, či formou masáže, zábalu alebo obkladu. Možno vám pri výbere konkrétnej vône pomôže náš krátky prehľad.

Vyberte si tú svoju vôňu!

BAZALKA - zaháňa únavu, úzkosť, depresiu. Môžete ju použiť pri zápale priedušiek, pri horúčke, nádche a prechladnutí, ale tiež pri problémoch s trávením. Inhalujte, pridajte do kúpeľa alebo použite pri masáži. Prospieva pokožke a povzbudzuje krvný obeh.

BERGAMOT – má povzbudzujúce a osviežujúce účinky. Pôsobí ako antiseptikum pri zápaloch kože, hrdla a ústnej dutiny. Znižuje horúčku. Znáša sa s viacerými olejmi, vhodný je do aromalampy a na masáž.

ŠKORICA – pomáha pri depresii, povzbudzuje dýchaciu a tráviacu sústavu. Používajte ju najmä pri prechladnutí, nádche, chrípke, kašli a bolestiach žalúdka. Inhalujte a použite pri masáži. Vhodná je tiež na bavlnenú látku ako obklad.

EUKALYPTUS – tento olej môžete použiť najmä pri astme, chrípke, výborné účinky má pri zápaloch prinosových dutín, pri reume a vredoch. Znižuje horúčku a má silné močopudné účinky. Použite pri kúpeli, inhalácii a masáži. Môžete si pár kvapiek aplikovať i na vreckovku alebo vankúš a vdychovať pri nádche.

YZOP – používajte ako podporný prostriedok pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení. Upravuje krvný tlak, nielen vysoký, ale i nízky a silne pôsobí pri ochoreniach dýchacích ciest. Môžete inhalovať alebo použiť pri masáži.

JAZMÍN – ak máte depresiu, úzkosť alebo zlú náladu siahnite po tejto silici. Nakvapkajte pár kvapiek večer na vankúš, jazmín totiž pôsobí proti frigidite a impotencii, je známy ako afrodiziakum. Môžete ho aplikovať prostredníctvom masáže, aromalampy, kúpeľa, či do rozprašovača.

LEVANDUĽA – upokojujúce účinky levandule pozná snáď každý. Je výborná na navodenie rovnováhy a tiež pri liečbe migrény či kožných problémoch. Vtedy je ideálny obklad, ale môžete zvoliť tiež masáž, kúpeľ alebo inhalovať. Levanduľový kúpeľ je výborný pri nespavosti.

CITRÓN – je vhodný pri kožných ochoreniach, najmä na bradavice. Pomáha však i pri vysokom krvnom tlaku, nachladnutí, tráviacich problémoch. Môžete ho použiť pomocou všetkých uvedených metód.

MEDOVKA – pri strese, melanchólii, alergii, hnačke, vysokom krvnom tlaku i menštruačných problémoch je vhodná medovka. Medovka upokojuje telo i myseľ. Najvhodnejšia je do kúpeľa, pri masáži či na inhalovanie.

POMARANČ – je veľmi osviežujúca vôňa, ktorá zároveň upokojuje. Je preto vhodná pri stavoch úzkosti a depresiách. Podporuje trávenie a pôsobí proti hnačke. Zvoľte kúpeľ alebo masáž.

MÄTA – olej účinný pri nádche, prechladnutí, bolestiach hlavy, problémoch s trávením, žalúdočnej nevoľnosti i bolesti zubov. Výborne osvieži vzduch najmä počas vykurovacieho obdobia. Ľahšie sa po jeho aplikácii dýcha a lepšie spí. Na vreckovke ho môžete voňať i počas cesty v dopravných prostriedkoch, pokiaľ vám býva nevoľno. V lete pôsobí osviežujúco najmä kúpeľ. Ak máte problémy s potením nôh, pripravte si kúpeľ nôh s mätovou silicou.

RUŽA – pôsobí ako afrodiziakum, harmonizuje a zároveň posilňuje organizmus. Pomáha pri zápche, bolestiach hlavy a psychickom vyčerpaní. Pre ženy je vhodná v období menštruácie a v menopauze. Ideálne sú kúpeľ a masáž. Môžete ju primiešať do základného oleja a používať na suchú alebo zrelú pleť.

ROZMARÍN – môžete ho používať pri popáleninách, pri vypadávaní vlasov a lupinách, jeho inhalovanie zbavuje bolestí hlavy a únavy. Vhodný je tiež do kúpeľa a pri masáži. Neodporúča sa pri vysokom krvnom tlaku a v počiatočnom štádiu tehotenstva.

TEA TREE – tento olej má veľmi široké použitie, pôsobí ako dezinfekcia. Účinne pôsobí na kožné problémy, vredy, opary, popáleniny, bradavice a afty. Vhodný je aj pri problémoch s dýchacími cestami. Môže sa inhalovať alebo pridať do kúpeľa.

Mohlo by vás zaujímať: Voňavá terapia – aromaterapia