Celiakia a intolerancia lepku – poznáte rozdiel?

Ing. Vladimíra Mihálová | 22. júl 2017
Celiakia a intolerancia lepku – poznáte rozdiel?

Keďže intolerancia lepku (citlivosť na lepok), celiakia a alergia na lepok nie sú zďaleka to isté, naučme sa rozlišovať medzi týmito pojmami.

Intolerancia lepku

Podľa mnohých štúdií sa citlivosť na lepok (z angl. gluten sensitivity) prejavuje nadmernou citlivosťou na lepok bez toho, aby postihnuté osoby trpeli celiakiou či alergiou na pšenicu. Inak povedané: existujú ľudia, ktorí nemajú pozitívny test na celiakiu, napriek tomu negatívne reagujú na lepok.

Niektorí odborníci sa domnievajú, že nejde o skutočný stav a nežiaduce účinky sú fiktívne, prípadne spojené s inými látkami ako je lepok. Zažívacie ťažkosti sú najčastejším príznakom neznášanlivosti lepku.

Čítajte tiež: CELIAKIA ako najzávažnejšia forma neznášanlivosti lepku.

Súvislosť citlivosti na lepok a fodmap

FODMAP môžu ale takisto spôsobovať zažívacie problémy. Ide o sacharidy s krátkym reťazcom, prítomné v mnohých potravinách vrátane pšenice. Tráviaca sústava niektorých ľudí ich však nedokáže rozložiť a stráviť, čo môže byť príčinou ich zažívacích ťažkostí. Štúdie potvrdili, že veľa ľudí s nadmernou citlivosťou na lepok je citlivých aj na FODMAP.

Štúdia na 37 ľuďoch sledovala zlepšenie až vytratenie príznakov po nasadení nízko-FODMAP diéty. Účastníkom bol potom podaný izolovaný lepok, ktorý neovplyvnil ich zažívacie problémy. FODMAP môže byť teda skutočnou príčinou tráviacich ťažkostí ľudí, ktorí si myslia, že reagujú negatívne na lepok.

Príznaky pri nadmernej citlivosti na lepok sú podobné ako pri celiakii: tráviace ťažkosti, nadúvanie, nevoľnosť, bolesti hlavy, únava, bolesti svalov a ďalšie ťažkosti. Pri precitlivenosti na lepok sa ale pšenica môže konzumovať bez toho, aby to výrazne poškodzovalo črevá, no netreba to preháňať.

Ak sa takíto jedinci rozhodnú vylúčiť zo stravy lepok, môžu sa už o pár týždňov cítiť lepšie. Zmiernia sa problémy s trávením, nafukovaním, menej ich bolieva hlava či kĺby. Dokážu sa i lepšie sústrediť a nebývajú unavení ako predtým.

Mohlo by vás zaujímať: Aj vás trápi alergia? Môže za to genetika alebo životný štýl?

Alergia na lepok

Medzi celiakiu a alergiu na lepok sa dáva niekedy znamienko rovnosti. Nie je to však správne, pretože alergiu na lepok možno považovať skôr za opak celiakie.

Človek môže alergiu na lepok získať kedykoľvek počas života, nemusí sa s ňou narodiť. Vyvoláva príznaky ako napr. bolesť brucha, kŕče, nadúvanie či hnačka, no napriek tomu ide o bežnú zažívaciu poruchu sprevádzanú ďalšími typickými prejavmi ako pri iných alergiách: svrbenie v krku, žihľavka, ekzém.

Mohlo by vás tiež zaujímať: LEVANDUĽA ako pomocník pri alergii, či proti škodcom. A ešte?

Po preskúmaní vzorky tenkého čreva nemajú alergici zistený pozitívny nález, majú pozitívne len špecifické protilátky z krvi, typické pre alergiu na lepok. Nedochádza pri nej ani k autoimunitnej reakcii organizmu, ani k zápalom ako pri celiakii a na rozdiel od nej vás nemusí trápiť až do konca života.

Zatiaľ čo celiakia je celoživotné ochorenie, alergici na lepok majú šancu, že po určitom čase sa môžu vrátiť k normálnej strave. Napríklad deti z nej môžu vyrásť. Čo je však veľmi dôležité: alergici na lepok netolerujú ani stopové množstvo lepku, a preto musia dodržiavať ešte prísnejšiu bezlepkovú diétu ako celiatici.

Ako zistiť, či máte celiakiu, alebo ide len o citlivosť na lepok?

Pokiaľ máte len podozrenie, že trpíte celiakiou, poraďte sa so svojím lekárom ešte pred tým, než si sami nasadíte bezlepkovú diétu. Požiadajte ho, aby vám zobral krv a následne nechal preskúmať špecifické autoprotilátky (protilátky proti tkanivovej transglutamináze).

V prípade pozitívneho výsledku testu sa kvôli potvrdeniu ochorenia odporúča histopatologické vyšetrenie sliznice tenkého čreva – tzv. tkanivová biopsia. Ide o odobratie vzorky z tenkého čreva a jej následná analýza.

Až výsledky biopsie môžu potvrdiť, či ide o dané ochorenie alebo nie. Po potvrdení celiakie už nasleduje „liečba“, a to dodržiavanie bezlepkovej diéty. Na základe výsledkov vyšetrenia vám odborníci (lekár, výživový špecialista) zostavia stravovací plán na mieru.

Váš jedálny lístok bude obsahovať len potraviny a jedlá bez lepku, ktoré budete môcť konzumovať bez obáv. Zodpovedný prístup k výberu a konzumácii bezlepkových potravín a dôsledné dodržiavanie diéty vedie následne k ústupu jednotlivých prejavov celiakie.

Čítajte tiež: Alergia na bielkovinu kravského mlieka vs. intolerancia laktózy