CELIAKIA ako najzávažnejšia forma neznášanlivosti lepku.

Ing. Vladimíra Mihálová | 20. júl 2017
CELIAKIA ako najzávažnejšia forma neznášanlivosti lepku.

Celiakia je chronické, celoživotné ochorenie, ktoré je spôsobené trvalou neznášanlivosťou lepku. Jedinou formou pomoci je v súčasnosti prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty. Existuje však oveľa viac ľudí, ktorí sú na lepok nadmerne citliví (intolerancia lepku), no tí nemusia lepok zo stravy vylúčiť natrvalo. Tento stav môže byť u nich len prechodný.

Lepok (glutén)

Je skupina proteínov s nízkou nutričnou hodnotou. V podstate je to bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách ako je pšenica, raž, ovos, špalda, jačmeň a ich ďalšie odrody. Z týchto zŕn obsahujúcich lepok je najčastejšie konzumovaná pšenica.

Čítajte tiež: Pšenica v minulosti a dnes. Ako to vlastne je?

Základnými proteínmi lepku sú glutelín a gliadín, ktorým sa pripisuje väčšina negatívnych účinkov lepku na zdravie. Hlavnou funkciou lepku je pôsobiť ako spojovací materiál zabezpečujúci lepivosť múky (pri zmiešaní s vodou), pričom táto vlastnosť sa využíva pri jej spracovaní.

Cesto je pružné a má schopnosť zdvihnúť sa pri pečení. Mnohí z nás tolerujú lepok bez akýchkoľvek zjavných ťažkostí. Na druhej strane sú ľudia, pre ktorých môže byť jeho konzumácia príčinou zdravotných problémov ako je celiakia, citlivosť na lepok či alergie.

Bude vás zaujímať: Viete, prečo je kváskový chlieb zdravší?

Celiakia

Je považovaná za najzávažnejšiu formu neznášanlivosti lepku a postihuje asi 1 % populácie. Ide dedične podmienené autoimunitné ochorenie spôsobené trvalou neznášanlivosťou lepku. Organizmus pokladá lepok za „votrelca“, za cudzí prvok, ktorý napáda rovnako ako i sliznicu čreva, a tým dochádza k poškodeniu črevnej steny.

Príjem i minimálneho množstva lepku u ľudí s touto genetickou predispozíciou spôsobuje chronický zápal a atrofiu klkov (výrastkov) na sliznici tenkého čreva. Črevná stena zdravého jedinca je pokrytá klkmi a mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch čreva a podporujú vstrebávanie živín.

Ľudia, ktorí trpia celiakiou, majú klky zredukované, slizničná výstelka čreva je poškodená a hladká. To znamená, že plocha na vstrebávanie živín je zmenšená, ich využitie je obmedzené, a preto dochádza k podvýžive organizmu. Zvyšuje sa tak riziko vzniku mnohých ochorení.

Ako prvé príznaky celiakie môžeme uviesť:

  • zažívacie ťažkosti
  • nadúvanie
  • hnačka
  • zápcha
  • zníženie telesnej hmotnosti
  • bolesť hlavy
  • únava
  • depresie
  • anémia a pod.

Nie sú však typické pre všetkých, ktorí trpia celiakiou. Odhaliť toto ochorenie nie je až také zložité, napriek tomu je celiakia ťažko diagnostikovateľná a môže byť zistená až v staršom veku. Približne 80 % ľudí s celiakiou netuší, že ňou trpí.

Prečo je tomu tak?

Celiakiu často sprevádzajú i ďalšie autoimunitné ochorenia: cukrovka 1. typu, zápal štítnej žľazy, pečene, hrubého čreva, systémový lupus a pod.

Problém nastáva v tom, že podobné príznaky môžu znamenať celý rad iných, oveľa bežnejších ochorení, a tak lekári prednostne hľadajú príčiny problémov tam. Prevažnú väčšinu ťažkostí však možno pripísať nedostatočnému vstrebávaniu živín.

Napríklad nedostatok železa spôsobuje málokrvnosť, nedostatok vitamínu B12 zápaly jazyka či neurologické prejavy (poruchy citlivosti, chôdze, svalová slabosť) atď. Narušené vstrebávanie vápnika vedie k odvápňovaniu, vyššiemu riziku zlomenín a zvýšenej kazivosti zubov.

Ak telu chýbajú stopové prvky, postihnutému vypadávajú vlasy, trpí únavou, depresiou, u žien môže spôsobiť opakovaný potrat, oneskorený vývoj plodu či jeho nízku pôrodnú hmotnosť.

V konečnom dôsledku dlhodobo neliečená celiakia preukázateľne zvyšuje riziko zhubných nádorov, a aj preto má jej včasné odhalenie obrovský význam. 

Čítajte tiež: Prečo sa nevieme vzdať bielej múky?