Ďalšie nástrahy na kúpaliskách. Ktoré orgány sú v ohrození?

redakcia FIT štýl | 5. júl 2017
Ďalšie nástrahy na kúpaliskách. Ktoré orgány sú v ohrození?

Koledujete si o črevné problémy, ochorenia kože a svoje zdravie by ste nemali podceňovať dokonca ani v prípade vašich očí a uší. Áno, aj takéto nástrahy na vás číhajú na nevinnom kúpalisku.

Črevné problémy ako nástraha číslo jedna

Vodou sa veľmi často šíria aj pôvodcovia črevných nákaz. Svoj podiel na tom majú aj ľudia, ktorí nedodržiavajú hygienické zásady a pred kúpaním neabsolvujú sprchu. Z pohľadu nič netušiacich návštevníkov sa črevným problémom môžeme vyhnúť dostatočnou hygienou a zvýšenou pozornosťou.

Ak máte pocit, že kúpalisko, či jazero je preplnené a ste citliví na infekcie a plesne, zamierte radšej inam. Taktiež sa neodporúča čo i len glgnúť si z vody, v ktorej sa popri vás kúpe ďalší tucet návštevníkov. Vyhnete sa tak prenosu parazitárnych červov, prípadných toxických siníc, či črevných baktérií.

Čítajte tiež: Chystáte sa na kúpalisko a dostali ste menštruáciu? Je použitie tampónu riešením?

kúpalisko, žena, kúpe sa,

Kožné problémy a kúpalisko 

Citlivá pokožka prehnane reaguje nielen na slnko a zvýšenú potivosť, ale dobre jej nerobí ani chlórová voda kúpalísk. Najväčším rizikom v letných mesiacoch sú pre kožu plesňové ochorenia, ktoré si môžeme domov priniesť práve po kúpaní sa v bazénoch, či jazerách.

Mykóza, čiže mykotická infekcia sa totiž netýka iba pohlavných orgánov, ale postihuje aj kožu, či nechty. Mykóza nôh je hubovité ochorenie pokožky chodidiel, s ktorým sa počas života stretne každý štvrtý človek.

Zvýšené riziko tohto nepríjemného „spoločníka“ hrozí práve pri pobyte na kúpaliskách. Aby sme sa mu vyhli, je dôležité mať správnu, priedušnú obuv. Pri sprchovaní sa vo verejných zariadeniach je nevyhnutné používať špeciálne gumené prezuvky, ktoré je dobré nosiť aj pri prechádzkach po vlhkých plochách pri bazéne.

A ešte jedna dobrá rada. Chodidlá si po kúpaní vždy osušte, no zbytočne netrite a po návrate domov ich ošetrite dezinfekčným krémom.

Čítajte tiež: Faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť váš zrak. Aká je správna výživa pre vaše oči?

Oči a uši v ohrození

Plesňové či vírusové infekcie, ktoré môžeme nechtiac získať pri kúpaní, sú schopné postihnúť aj oči a uši. Zápal vonkajšieho zvukovodu je jedným z problémov, sprevádzaných bolesťou, svrbením a pálením ucha.

Lekári ako prevenciu odporúčajú neopomínať čistenie uší. No radšej, ako vatové tyčinky, ktoré prípadnú špinu či baktérie iba zatlačia bližšie k zvukovodu, by ste mali dať prednosť špeciálnym roztokom na dezinfekciu uší.

Nie je však potrebné hygienu ucha preháňať, pretože tento orgán má silnú samočistiacu schopnosť.

Zaslzenie, začervenanie, či rezanie zase naznačuje infekcie očí. Zápal očných spojiviek je pomerne častým suvenírom z pobytu pri jazerách a kúpaliskách.

Ako pri iných rizikách, aj tu platí – dodržiavať hygienu a tvár si po pobyte vo vode umyť. Dôkladne si treba umyť najmä ruky, ktoré môžu baktérie rozniesť na rôzne miesta. Podráždenie zvyšuje aj ignorovanie čistenia pleti.

Pred kúpaním si oči a tvár vždy odlíčte a v prípade citlivejších osôb je namieste vynechať aj vodeodolné prípravky a zvážiť používanie plaveckých okuliarov. Pred vetrom je vhodné chrániť si oči slnečnými okuliarmi.

Rozhodujete sa? Jazero alebo kúpalisko? Čo je menej nebezpečné?