Zdravé črevá – základ zdravia! KLYSTÍR?

Andrea Klamová | 22. august 2017
Zdravé črevá – základ zdravia! KLYSTÍR?

V črevách sa nachádza celá naša imunita. Nesprávne stravovanie a nedostatok pohybu spôsobuje spomalenie činnosti lymfatického systému, ktorý nás má čistiť od toxických látok v tele.

Zdravé črevá – základ pre zdravie

To, že treba náš organizmus očistiť vedelo ľudstvo od pradávna. Už v Biblii sa odporúčajú očistné postupy ako prostriedky zbavenia sa rôznych chorôb. 

Väčšinu ľudí už pri pomyslení na očistu čriev striasa, ale bez zdravého hrubého čreva nemôže byť zdravé naše telo. Nemyslite si, že ak chodíte pravidelne jedenkrát denne na toaletu, vás sa táto téma netýka.

Skúste: 2 rýchlovky pre ploché bruško a lepšie trávenie

Mimochodom, zdravé hrubé črevo sa vyprázdňuje 2 - 3-krát denne. Ľudia, ktorí majú problémy so zápchou, radšej siahnu po nebezpečných preháňadlách, než by si mali črevá prečistiť obyčajnou vodou.

Počas rokov konzumovania vysoko kalorickej bielkovinovej a škrobovej stravy sa zvyšky jedla usádzajú na stenách čriev a potom je nemožné, aby naše telo získavalo výživu cez steny čriev.

Mohlo by vás zaujímať: Krásna pleť a dobré trávenie ako nerozlučná dvojica

Môžete jesť niekoľko kíl najlepšieho a nutrične najvýživnejšieho jedla na svete, ale ak sú vaše črevá zanesené, tak z toho jedla dostanete minimum výživy pre vaše telo. Ak sa pýtate, čo si máte kúpiť, aby vám bolo lepšie a neboli ste chorí, radšej sa zamyslite nad tým, čoho sa môžete zbaviť. Nánosy na stenách čriev ovplyvňujú váš každodenný život.

Vedeli ste, že priemerný človek nosí približne 2-5 kg starej stuhnutej odpadovej hmoty vo svojom tele?

Klystír

Klystír vracia črevám schopnosť zásobovať nás živinami a naštartuje našu obranyschopnosť. Ak vás bolí hlava, máte upchaté dutiny alebo máte pocit, že na vás niečo lezie, skúste si urobiť klystír, je pravdepodobné, že po ňom vaše príznaky zmiznú.

V tradičnej medicíne sa používa napríklad u žien pred pôrodom alebo pri zápche. Dnes sa často využíva aj ako prevencia proti rakovine hrubého čreva, ktorá je momentálne na vzostupe. Klystír vám môže pomôcť aj pri chudnutí.

Bude vás tiež zaujímať: Z ktorých potravín sa PRIBERÁ a z ktorých CHUDNE?

Klystír pomôže pri chudnutí

Dlhoročné nánosy stvrdnuté na stenách čriev znižujú schopnosť odbúravať tuky. Takže ak ich prečistíte, vaše kilogramy pôjdu dole jednoduchšie. Táto metóda je veľmi jednoduchá, zvládnete ju aj sami a môžete ju praktizovať doma, kedykoľvek budete potrebovať. Dávajte si však pozor, aby ste jej „neprepadli“, a neboli na praktizovaní klystíru závislí. Všetko treba robiť s mierou a rozvahou.

Klystír – postup:

1. Kúpte si sadu na klystír s objemom cca 2 litre – dostanete ho kúpiť v lekárni alebo cez internet. Pred prvým použitím ho párkrát dôkladne prepláchnite.

2. Nachystajte si 2-4 litre tekutiny a ohrejte ju tak, aby mala telesnú teplotu. Ideálna je destilovaná alebo prevarená čistá voda. Niekedy sa používa aj kamilkový čaj, špenátová šťava či káva.

3. Naplňte nádobu klystíru a zaveste ju tak, aby bol vyššie než vy. Odporúča sa túto očistu vykonávať v kúpeľni, blízko toalety.

4. Vypustite trochu vody, aby v hadičke nezostal žiaden vzduch.

5. Špičku natrite prírodným olejom, napríklad olivovým alebo kokosovým, aby sa vám aplikátor lepšie zavádzal.

6. Existuje viacero polôh, v ktorých môžete klystír praktizovať. Môžete si kľaknúť na kolená, špičku hadičky zasuniete do konečníka a zohnete sa tak, aby ste mali zadok vo vzduchu a hlavu na zemi. Ďalším variantom je ľahnúť si na chrbát, pokrčiť nohy a zaviesť klystír.

7. Uvoľnite hadičku, aby mohla voda začať tiecť. Ak ste to ešte nikdy predtým nerobili, budete mať okamžite nutkanie ísť na záchod. Vydržte toto nutkanie, zastavte na chvíľku prítok vody, skúste sa uvoľniť a znova vodu pustiť. Voda má mať telesnú teplotu, takže by ste ju nemali príliš cítiť.

Nechajte vyprázdniť celú nádobu, nebojte sa, jej objem sa tam zmestí. Ak ste zanesení, tak budete mať problém dostať naraz do seba celý objem vody. Možno budete musieť ísť na záchod a začať znovu.

8. Keď je nádoba prázdna, vytiahnite špičku a zamierte na toaletu, kde sa začne črevo vyprázdňovať. Nechajte si aspoň hodinu čas, než sa niekam vyberiete, pretože sa vaše črevo môže ešte čistiť.

Čítajte tiež: FERMENTOVANÉ POTRAVINY. Jedzte ich a črevá sa vám poďakujú

Moje hodnotenie klystíru: Klystír som prvýkrát použila asi pred rokom a pol. Používam ho hneď ako sa mi zdá, že na mňa niečo „lezie“ a musím povedať, že zatiaľ mi to vždy pomohlo.

Je to taká moja prvá pomoc. Urobiť si klystír je veľmi jednoduché a zvládne to naozaj každý. Podľa mňa nie je čoho sa báť, a zavádzanie do konečníka je jednoduchšie ako pri črevnej sprche, pretože špička je užšia.