Čo sme vám o BODYBALANCE® nepovedali? Nie je len takým hocijakým typom cvičení...

Dagmar Balúchová | 28. december 2017
Čo sme vám o BODYBALANCE® nepovedali? Nie je len takým hocijakým typom cvičení...

MASTER THE BODY – FREE THE MIND! BODYBALANCE® nie je len takým hocijakým typom cvičenia. Má za sebou filozofiu a pevné základy. Ide totiž o jeden z programov medzinárodnej školy skupinových cvičení LesMills.

„Zakladateľom bol štvornásobný olympionik Les Mills Senior, ktorý otvoril svoje prvé fintes centrum v Aucklande na Novom Zélande v roku 1968. Súčasne so svetovým aerobik boomom spoločnosť prevzali jeho syn Phillip s manželkou Jackie a postupne so svojím tímom vypracovali obľúbene programy skupinových cvičení, ktoré sa dnes cvičia po celom svete miliónmi cvičencov.

A práve ich dcéra Diana je kreatívnou programovou riaditeľkou BODYBALANCE®. Základom BB je tzv. „nová joga“ a cieľom tvorcov bolo priniesť jogu vhodnú pre každého tak, aby ju každý miloval.

BODYBALANCE® nie je len takým hocijakým typom cvičení...

Filozofiou programu je jednoduché heslo MASTER THE BODY – FREE THE MIND,“ prezrádza Danka Baloghová a dodáva, že BODYBALANCE® sa cvičí pri plnom vedomí a sústredení sa na prítomnosť.

Pracuje sa len s hmotnosťou vlastného tela a vo veľkej miere sa používajú svaly, ktoré v bežnom živote nepoužívame. „Cvičenie využíva mnoho balančných pozícií, ktoré posilňujú najmä vnútorné svaly nášho tela. Tiež sa zameriava na CORE tela, pretože práve chrbtové a brušné svaly sú jedny z najdôležitejších.

Dýchaj, dýcham, dýchame

Dýchanie je pri cvičení nesmierne dôležité, pretože práve silný dych pomáha vydržať v náročnejších pózach dlhšie a hlbšie. BODYBALANCE® je kombináciou disciplín Tai Chi, joga a Pilates a v jadre každej tejto techniky je práve práca s dychom. Preto sa princípy používania dychu v priebehu cvičenia trochu menia a prispôsobujú tomu, z ktorej disciplíny dané cviky vychádzajú.

Dýchanie pri Tai Chi je zamerané na Tan Tien a je prirodzene hlboké, pokojné a uvoľnené. Pri Pilatese ide zas o laterálne hrudné dýchanie, zdôrazňuje fyziológiu bránice, jej bočné rozpínanie, neustálu kontrolu brušnej steny. Pri jogových sekvenciách zase využívame plný jogový dych. Inštruktor vždy v priebehu hodiny upozorní na dôležité aspekty dychu v každej fáze hodiny.“

Naboso a s krásnou hudbou

Ako už bolo spomenuté, cvičenie neopomína ani našu myseľ. Inštruktorka Danka vraví, že „BODYBALANCE® je zamerané práve na to, aby bolo telo a myseľ v rovnováhe, aby sme vo svojich životoch našli „BALANCE“. Na to je potrebná telesná kondícia, ako aj vyrovnaná a pokojná myseľ.

Podobne ako joga, vo všeobecnosti prináša BB zlepšenie psychického zdravia – efekty cvičenia sú porovnateľné s farmakologickou liečbou, skupinovými terapiami, či s masážou. Cvičenie je bezpečným prostriedkom na zníženie príznakov stresu a úzkosti a zlepšenie kvality života.

Hudba je veľmi dôležitá a vedie nás celou lekciou. Sú to harmonické, pokojné skladby, lahodiace uchu a vždy sú veľmi aktuálne a moderné. Sú starostlivo vyberané pre jednotlivé časti lekcie, aby mali tú správnu dynamiku, rytmus, opakovania, a najmä atmosféru. Každá skladba má osobitné zameranie a už ona samotná prináša účastníkom lekcie náladu, v akej sa nesie choreografia a cvičenie.

Pomôcka je len jedna jediná, a tou je jogová podložka. Cvičí sa naboso, aby bol čo najintenzívnejší kontakt chodidiel s podložkou. Vziať si stačí len pohodlné oblečenie a tričko, či mikinu s dlhým rukávom na záverečnú relaxačnú časť lekcie.“