Dostaňte sa do pohody: Udržiavacie a relaxačné cvičenia

Diana Mašlejová | 29. október 2021
Dostaňte sa do pohody: Udržiavacie a relaxačné cvičenia

Bicyklovanie, beh, plávanie, crossfit, lyžovanie, či zumba? Každý miluje svoj šport – jeden druh viac ako ostatné. Je celkom prirodzené mať svojho favorita a venovať mu vášeň, silu, odhodlanie. Lenže popri všetkých tých krásnych, zábavných a silových aktivitách je ešte lepšie darovať telu udržiavacie cvičenie. Zaradiť do svojho tréningového programu sofistikované, relaxačné pohybové systémy jeden až trikrát v týždni prinesie množstvo benefitov vášmu telu i mysli.

 Udržiavacie cvičenia predĺžia život vášmu telu

Relaxačné, nazvime ich aj udržiavacie pohybové systémy čerpajú svoje „know-how“ z fyzioterapie, rehabilitačných metód, ale aj zo starovekého poznania tela.

Joga, Pilates, SM, Body and mind, Port de Bras – niektoré sa väčšmi zameriavajú na rehabilitačnú zložku, iné prepájajú relax mysle s uvoľnením svalového napätia. Jedným si však môžete byť istí – tieto relaxačné formy pohybu vás udržia dlhodobo vo fit forme. Každé z uvedených druhov vyrovnáva nerovnováhu medzi jednotlivými svalovými skupinami, zabezpečuje potrebnú flexibilitu tela a celkovú funkčnosť kostro-svalového aparátu, pomôže vám zbaviť sa stresu a naučí vás správne dýchať.

Nejde teda len o kvalitný strečing, ktorý je, samozrejme, ich nezanedbateľnou súčasťou. Cieľom je „dlhovekosť“ tela, teda zdravá fit forma, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Zaradiť do svojho programu relaxačné udržiavacie pohybové metódy vám navyše pomôže zefektívniť aj váš primárny hlavný šport. Či už milujete beh, jumping, korčuľovanie, alebo čokoľvek iné, udržiavacie formy sú prevenciou pred možnými zraneniami a tiež zvýšia váš výkon a silu.  

PortdeBras 

PortdeBras je vynikajúcou metódou pre všetkých, ktorí si relax predstavujú ako spojenie tela a mysle, majú radi rytmus a hudbu. Nebojte sa, nejde o tanec v klasickej forme, PortDeBras vymyslel ruský tanečník a choreograf a inšpiroval sa pri ňom baletom, pilates cvičením, ale tiež jogou a strečingovými cvikmi. Výsledkom je podmanivá forma pohybu zložená zo sekvencií, ktoré sa počas „skupinovky“ opakujú. Po každej sekvencii prichádza nová, ktorú sa postupne naučíte a pripájate ju k tej pôvodnej. Výsledkom je nádherná harmónia pohybu, ladnosť a pôžitok z cvičenia. PortDeBras vás naučí správne dýchať a zapájať veľké svalové partie naraz.

Samozrejmosťou je pevný a stabilný core, z ktorého vychádza energia a sila. PortDeBras patrí k náročnejším druhom body and mind cvičení (samozrejme, neporovnávame ho s crossfitom, ani s taebom). Každý jeden cvik (sekvencia) zlepšuje koordináciu tela, prepája jednotlivé svalové partie a posilňuje nielen povrchové, ale aj hlboké svalstvo. 

Pilates 

Pilates je na poli relaxačných a strečingových cvičení stálicou, avšak treba mať na pamäti, že nie je pilates ako pilates. Podobne ako pri joge, aj tu sa stretnete s viacerými formami, ktoré sa od seba líšia najmä mierou náročnosti a celkovej dynamiky hodiny. Zoberme si teraz „na mušku“ klasický pilates medical, teda jeho základnú formu. Jej autorom je Joseph Pilates, ktorý si všimol, že efektívny strečing mení predispozíciu tela a dokáže aj z hendikepovaného jedinca vytvoriť funkčnejšieho „cvičenca“, ako je netrénovaný zdravý človek.

Klasický pilates prebieha v pomalom tempe a bez hudby. Detailne sa zameriava na každú partiu vášho tela. Pevný core – hlboký stabilizačný systém tela plus správne laterálne bráničné dýchanie, správny postoj, tempo, úvod i zakončenie pohybu. Pilates dbá na každú jednu časť tela a jej postavenie – temeno, lopatky, ramená, to všetko musí pracovať v súzvuku. Cvičenie je metódou, ako dosiahnuť lepšiu flexibilitu, rozsah pohybu, vnútornú silu, ale tiež elimináciu podkožného tuku. Na uvoľnení mysle nepracuje priamočiaro, ale skrz osvojenie si správneho dýchania a postoja tela. 

Joga

Joga tvorí najprepracovanejší pohybový systém na svete. Nie je to však „len“ o tele, ale o filozofii, spôsobe života a nazerania na svet, o prepojení vonkajšieho a vnútorného. Keď z kruhu vyjmeme modernú powerjogu, či hotjogu a zameriame sa na klasickú jogu, zistíme, že jej cieľom je harmónia tela a duše a rádža či hatha joga má nielen bohatú históriu, ale aj vynikajúce výsledky. Nakoľko ide o ucelené systémy, ktoré vnímajú telo, dušu a myseľ ako jeden celok, rovnako podstatné bude zapojenie kostro-svalového aparátu ako vášho vnútorného „ja“.

Komplexný prístup zložený z jednotlivých pozícií – asán sa dopĺňa s hlbokým bráničným relačným dýchaním a cestou za dokonalým poznaním a uvedomovaním si svojho tela a jednotlivých pohybov. Laikovi sa jednotlivé cviky môžu zdať pomerne krkolomné, a preto jednoznačne voľte cestu začiatočníka. Áno, pri joge si môžete aj ublížiť – ak si budete myslieť, že zvládnete niečo, čo ešte stojí ďaleko pred vami. Choďte teda pekne od základov, naučte sa s jogínom meditovať a starať sa o svoje telo a dušu. 

relaxačné cvičenia

SM systém

SM systém sa od ostatných uvedených cvičení tak trocha líši. Zameriava sa totiž výhradne na telo, špeciálne na zdravý chrbát. Je jasné, že spojenie zdravého chrbta, silného hlbokého stabilizačného systému tvoreného bránicou, panvou, chrbtom a brušnými svalmi a správneho dýchania umožňuje organizmu dlhoveké udržateľné zdravie. Sedavé zamestnanie, stres, nesprávne držanie tela, obezita, neodhadnutie vlastných síl, či celkový nedostatok zdravého pohybu, nás môžu skôr či neskôr priviesť do rúk lekára, pričom najčastejšími dôvodmi návštevy bývajú blokády, vysunuté platničky, zápaly, či bolestivé kostné výrastky.

Prevenciou pred všetkými podobnými scenármi a zároveň skvelým doplnkom k rôznorodým športovým aktivitám je SM systém – rehabilitačný systém pohybov, ktorý vyrovnáva svalovú nerovnováhu a komplexne posilňuje, naťahuje a relaxuje svalstvo. Pomôckou sú mu závesné laná, ktoré správne zvyšujú odpor a pomáhajú zapojiť jednotlivé svalové skupiny. 

Antigravity

Antigravity je spojením akrobacie, jogy, rehabilitačných cvičení a posilňovania. Základom sú cviky na závesných sieťach, ktoré zvyšujú mieru príťažlivosti tohto cvičenia. Antigravity patrí k náročnejším druhom relaxačných, udržiavacích cvičení a pokiaľ trpíte častými závratmi, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vaším favoritom nestane. Pokiaľ mu však podľahnete tak ako tisíce ďalších oddaných klientov, prinesie vám výraznú redukciu hmotnosti, vyformované krivky, ale tiež pevný a zdravý chrbát. Relax je významnou súčasťou systému a prebieha dvoma cestami.

Skrz samotné zábavné cvičenie, ktoré pomáha telu vyplavovať hormóny šťastia, ale tiež cez relaxáciu, ktorá je súčasťou hodiny a ktorá pripomína meditáciu. V závesných sieťach sa relaxuje akosi lepšie a rýchlejšie. Ide o efekt matkinho lona, ktorý v nás vyvoláva príjemné pocity a stav bezpečia.  

Body and mind 

Body and mind tvorí samostatné cvičenie, ale aj skupinu systémov, pod ktoré patrí napríklad Bodyart, či Bodybalance. Ich hlavnou črtou sú na seba nadväzujúce cviky. Prepojenie jednotlivých sekvencií tvorí ucelenú choreografiu, ktorá je inšpirovaná cvičeniami pilates, jogou, taichi, baletom, ale obsahuje aj rehabilitačné prvky.

Podstatou je vnútorná harmónia a vonkajšia funkčnosť. Využívajú sa obmeny systému Pozdrav slnka, rôznorodé asány a v mnohom cítiť i vplyv východného tai-chi. Body and mind sú nielen funkčné, ale aj zábavné, pretože využívajú choreografie a majú plynulý ráz, ktorý sprevádza príjemná meditačná hudba.