Meditujte počas chôdze. AKO?

Miroslava Suchárová | 9. august 2021
Meditácia počas chôdze

Uvedomujete si pozitíva meditácie, no nevyhovuje vám poloha v sede a tichá miestnosť, v ktorej ste sami? Potom je pre vás stvorená meditácia v chôdzi – môžete sa jej venovať na čerstvom vzduchu, pokojne aj cestou do práce.

Existuje veľa spôsobov, ako meditovať. Využíva sa sústredenie na svoj dych, svetlo sviečky, fyzické telo alebo určitú jeho časť. Obľúbené je aj rytmické recitovanie mantier alebo ich prirodzené opakovanie za sebou, pre ktoré je typická spontánnosť.

Medzi meditačné praktiky patrí aj vizualizácia, teda predstavovanie si pozitívnych obrazov do najmenších detailov so zapojením všetkých zmyslov. Opomenúť nemôžeme ani meditáciu všímavosti, ktorá sa vykonáva v sede, v ľahu, v stoji a v chôdzi. Všetky štyri spôsoby patria medzi formálnu prax všímavosti.

Mindfulness

Meditácia v chôdzi je neodmysliteľnou súčasťou všímavosti, známej aj pod pojmom mindfulness. Je len jedným z mnohých spôsobov, ako meditovať. Všímavosť môžeme jednoducho definovať  ako zámerné venovanie pozornosti súčasnému okamihu. S prístupom všímavosti priznávame a prijímame všetky svoje pocity i myšlienky také, aké práve sú, nech sú akékoľvek.

Vybrané pozitíva meditácie v chôdzi

1. Spája chôdzu a meditáciu

Určite ste už počuli, čítali alebo zažili na vlastnej koži, aká je pravidelná meditácia prospešná. Tí, ktorí pravidelne meditujú, sú vyrovnanejší, šťastnejší a aj zdravší, pretože telo a duša sú prepojené. O pozitívach chôdze, vykonávanej každý deň, takisto niet pochýb. Ak ich spojíme, teda začneme praktizovať meditáciu v chôdzi, môžeme sa tešiť na celý rad fyzických a psychických benefitov.

„Výhodou meditácie v chôdzi je to, že sa dá veľmi jednoducho uplatňovať v každodennom živote. Keď si meditáciu nacvičíme na pokojnom mieste, môžeme ju využívať aj pri prechádzkach alebo cestou do práce. Meditácia v chôdzi je tiež dobrá voľba pre ľudí, ktorým nevyhovuje meditácia v sede. Je to plnohodnotná meditácia,“ hovorí Mgr. Marta Dömöková, certifikovaná mindfulness lektorka.

2. Zmierňuje depresie a úzkosti

Drvivá väčšina našich myšlienok počas dňa blúdi medzi minulosťou a budúcnosťou. K myšlienkam na minulosť sa zvyčajne pridávajú výčitky svedomia, hnev či ľútosť, tie smerujúce do budúcnosti sú zasa sprevádzané obavami, strachom a neistotou. Z dlhodobého hľadiska môže takýto spôsob myslenia viesť až  k duševným poruchám, akými sú depresie a úzkosti.

Meditácia všímavosti je výborný spôsob, ako začať žiť v prítomnosti. Tá jediná je skutočným zdrojom šťastia a vnútornej harmónie a, samozrejme, i prevenciou a doplnkom liečby depresívnych a úzkostných stavov. Pomáha zvládať stres a eliminuje jeho negatívne dopady

Zdravá, pestrá a vyvážená strava, pravidelný pohyb, kvalitný pitný režim, dostatočný spánok a aj schopnosť zvládať stres patria k pilierom zdravého životného štýlu. Ak žijeme v strese dlhodobo, skôr či neskôr sa to negatívne odzrkadlí aj na našom fyzickom zdraví. Dôsledkom sú kardiovaskulárne choroby, cukrovka, nadváha, obezita a mnohé ďalšie.

V reálnom živote je nemožné vyhýbať sa stresovým situáciám, avšak môžeme sa ich naučiť lepšie zvládať, kompenzovať záťaž v podobe stresu primeranou relaxáciou a odpočinkom. Účinnou metódou na každodenné prekonávanie stresu je aj meditácia všímavosti, počas ktorej sa znižuje hladina stresových hormónov. Navyše meditácia v spojení s pohybom na čerstvom vzduchu pomáha zaspať a skvalitňuje spánok.  

3. Zlepšuje koncentráciu

Všímavosť je výborný spôsob, ako sa zbaviť prokrastinácie, teda chronického odkladania  riešení dôležitých úloh na neskôr a naučiť sa využívať čas efektívne. Mindfulness zlepšuje koncentráciu, schopnosť zvládať svoje emócie a zvyšuje sebavedomie. Aj vďaka meditácii v chôdzi vonku na čerstvom vzduchu môžeme ušetriť veľa času, ktorý by sme predtým trávili pri „riešení“ rôznych úloh, a venovať ho radšej svojej rodine, priateľom alebo koníčkom.

meditácia počas chôdze

Ako meditovať v chôdzi?

Ak vás láka predstava, že začnete praktizovať meditáciu všímavosti zajtra cestou do práce, hoci s ňou nemáte žiadne skúsenosti, radšej to prehodnoťte. Pre začiatočníkov je dôležité, aby sa do meditácie v chôdzi pustili na pokojnom mieste, napríklad v prírode, doma na záhrade či v tichom parku s minimálnou frekvenciou ľudí.

Lektorka odporúča stanoviť si vopred čas pomocou meditačnej aplikácie alebo budíka. „Na meditáciu potrebujeme priestor, v ktorom môžeme kráčať v jednom smere desať až tridsať krokov a naspäť. Začíname tak, že pokojne stojíme, uvedomujeme si dotyk chodidiel so zemou a telo ako celok. Ako stojí a dýcha. Oči máme otvorené, pohľad smeruje dopredu, ale nie je zameraný na nič konkrétne. Ruky môžu byť voľne pri tele.

Potom pomaly začneme kráčať, o niečo pomalšie, ako sme zvyknutí. Môžeme pritom zaregistrovať impulz, kedy sa telo dáva do pohybu. Jedno chodidlo sa zdvíha zo zeme, posúva sa dopredu a hmotnosť tela sa presúva na druhé chodidlo. Prvé chodidlo sa dotýka zeme a hmotnosť tela sa opäť presúva. Uvedomujeme si pocity v tele, prácu svalov a udržanie rovnováhy. Kráčame pomaly a všímavo až na koniec trasy. Môžeme zostať chvíľu stáť, opäť vnímame celé telo, potom sa pomaly otočíme a začneme kráčať smerom naspäť.

Uvedomujeme si každý krok. Počas meditácie môžeme pozornosť zamerať na chodidlá, alebo na telo ako celok v pohybe. Ak sa myseľ zatúla, jednoducho si stačí všimnúť, na čo v danej chvíli myslíme a zľahka preniesť pozornosť naspäť k samotnej chôdzi. A takto pokračujeme v chôdzi tam a naspäť až do konca cvičenia,“ radí  Marta Dömöková.

Mindfulness môžeme praktizovať kedykoľvek a kdekoľvek

Ak máme zvládnutú mindfulness meditáciu v chôdzi na pokojnom mieste, môžeme ju vykonávať kdekoľvek ideme a kedykoľvek sa nám zachce, napríklad na prechádzke mestom či cestou do práce. Avšak v tomto prípade už ide o neformálnu prax všímavosti, pretože nekráčame tak pomaly ako pri tej formálnej. „Je však užitočné trochu spomaliť a vnímať svoje telo, telesné pocity.

Môžeme tiež vnímať okolie – domy, stromy, oblohu. Započúvať sa do spevu vtákov a zvukov okolia. Cítiť vzduch na pokožke a uvedomovať si jeho teplotu. Takto môžeme byť skutočne prítomní vo svojom živote namiesto rozmýšľania nad budúcnosťou alebo minulosťou. Tento prístup prispieva aj z mojej vlastnej skúsenosti k pocitu pohody, šťastia a radosti,“ dodáva na záver lektorka všímavosti.