Oprášte svoje korčule! 10 NAJ inline korčuľovania

Diana Mašlejová | 2. september 2021
Inline korčule

Korčuľovanie je skvelým spôsobom, ako telo uvoľniť, ale aj posilňovať. Je to zábava, šport, aj pohybová aktivita, ktorá vám prinesie krajšie krivky. Posvietili sme si na to, čomu sa pri inline korčuľovaní vyhýbať a čo, naopak, neopomínať.

10 NAJ inline korčuľovania

1. Výrazne formujú a posilňujú svalstvo dolných končatín.

2. Pomáhajú odbúrať podkožný tuk aj zo skutočne problematických partií, ako je sedacia časť, brucho, či boky.

3. Pohyb je plynulý a prirodzený, čo prispieva k celkovému natiahnutiu tela.

4. Korčuľovanie dokázateľne uvoľňuje psychické napätie.

5. Spája prírodu a šport.

6. Investícia je iba jednorazová.

7. Prospieva chrbtu.

8. Nezaťažuje kolená a kostro-svalový aparát, nakoľko ide o šport bez otrasov.

9. Spálite až 700 kalórií za hodinu.   

10. Posilníte srdcovo-cievny aparát a dýchací systém. Pravidelné korčuľovanie znižuje vysoký krvný tlak a zlý cholesterol. 

Technika hrá pri korčuľovaní prím

V rámci miery zaťaženia je pri korčuľovaní pozornosť upriamená najmä na spodnú časť tela – pracujú sedacie svaly, svaly predkolenia, lýtkové svaly, štvorhlavý sval stehna, priťahovače, ale tiež kolená, ktorých väzivo spevňuje a predlžuje mu funkčnosť. Aktivita buduje aj spomínané (priame) brušné svalstvo, tiež boky a chrbát. Pri jazde sa svalstvo nielen zahrieva, posilňuje, ale tiež krásne naťahuje – ide teda o komplexný, zdravý a funkčný pohyb.

inline korčuľovanie

Strečing však napriek tomu neopomínajte – bude stačiť zopár precítených rotácií krku, ramien, hrudnej i driekovej časti a niekoľko svižných poskokov. Ruky pri jazde kopírujú a koordinujú pohyb a rovnako krčná časť by nemala byť stuhnutá. Celá vrchná časť tela je pri jazde spevnená, ale rozhodne nie „kŕčovitá“.

Dávajte si pozor na uvoľnený, no vzpriamený krk, zatiahnuté, ale nie „zmrznuté“ ramená a horné končatiny. Inline korčuľovanie zaraďujeme k aeróbnym aktivitám, pri ktorých plne využívame kapacitu našich pľúc. Tento druh aktivity dýchaciemu systému prospieva – zväčša ho vykonávame niekde vonku a pri voľnom dýchaní prirodzene zvyšujeme kapacitu pľúc.

Môžete si vybrať – buď bude korčuľovanie len vašou voľnočasovou aktivitou, pričom najzásadnejším menovateľom sa stane trasa, alebo budete tento šport vnímať viac ako šancu na kvalitný tréning a vtedy si môžete dovoliť aj experimentovať. S tempom, intervalmi, a podobne (čím sa pri jazde dostanete z aeróbnej do anaeróbnej a kardio zóny). 

Zásady zdravého korčuľovania:

  • Dôležitá je starostlivosť o samotné korčule, ktoré by ste si pred sezónou mali dať dôkladne skontrolovať odborníkom.
  • Nezabudnite používať chrániče. Pri pádoch vedia byť korčule pekne zradné – je preto namieste dbať na bezpečnosť, aj keď ste už dávno prekročili detský vek.
  • Pokiaľ vám hrozí pád, snažte sa nepadať dozadu, ale dopredu a náraz stlmiť rukami a kolenami (na ktorých by ste po správnosti mali mať chrániče).
  • Ste začiatočník? Po daždi radšej korčuľovanie vynechajte a tiež si vyberte kvalitné a skôr upravené rovné betónové cesty. Skúsenejší jazdci zvládnu aj výmoly a iné prekážky.
  • Menej skúsení jazdci by nemali hazardovať s rýchlosťou – zvlášť, ak poznajú jediný bezpečný spôsob zastavenia, a to je brzda. Skúsenejší si už môžu dovoliť viac – brzdenie do písmena T, alebo zastavenie rotáciou. Pri rizikových situáciách sa dá využiť aj brzdenie okolím (a teda trávou, o lavičku a podobne).
  • Pri inline korčuľovaní sa odrážate do bokov, nohy nevysúvajte vzad. Riskujete pád a navyše znižujete svoj výkon. Telo je prirodzene vzpriamené a neohýna sa v páse – drieku (to platí najmä pre dámy). Trup je pritom pevný, žiadne točenie v bokoch. Kolená neprepínajte do úplného vystretia.
  • Výber správnych korčúľ nikdy nepodceňujte. Áno, online obchody sú plné všakovakých modelov, tréneri však odporúčajú navštíviť radšej kamennú predajňu, kde sa vám bude venovať odborník a odporučí vám správny model tak, aby bol v korčuli váš členok dostatočne spevnený, chodidlo a klenba flexibilné, avšak chránené a kolieska umožňovali takú jazdu, na akú ste kondične a aj skúsenosťami pripravení. 

Tréningové inline typy

Zahriatie – alebo warm-up, pozostáva z uvoľnenej zahrievacej jazdy v primeranom voľnom tempe. Stačí 5 minút a strečing hornej časti tela môžete absolvovať aj v rámci nej. 

Klasická jazda – prevažná časť voľnočasových korčuliarov využíva svoju pravidelnú trasu, ktorú vykoná za približne rovnakú dobu. Je to skvelá forma športového vyžitia, ale má to jednu zásadu. V prípade, že by ste klasickú jazdu uprednostňovali napríklad šesť dní v týždni, vaša aktivita by vykazovala známky katabolickosti.

To znamená, že by ste neredukovali tukové zásoby, ale telo by siahalo po svalových zásobách. Klasická jazda je super, keď ju aplikujete jeden – dvakrát v týždni a skombinujete ju s iným druhom fyzickej prípravy. 

Intervalová jazda – plánujete v sezóne korčuľovať dva – trikrát v týždni? Jeden z tréningov si dajte intervalový (môžete aj dva). Intervaly sú určené pre skúsenejších korčuliarov, a to najmä preto, že jazda naberá poriadne na rýchlosti. Začiatočník si môže rýchlostný interval vymeniť za náročnejší terén do kopca. Skrátka a dobre, najjednoduchším spôsobom, ako zapojiť do korčuľovania interval, je aplikovať nasledujúci pomer – 1:1.

To znamená napríklad 5 minút korčuľovania na maximum (po rovine, alebo kopca pre skúsenejších, do kopca pre začiatočníkov), ktoré vystriedate päťminútovou relaxačnou jazdou.