Prečo cvičiť ráno: 10 výhod rannej fit rutiny

Lucia Gáborová | 19. august 2021
Prečo cvičiť ráno: 10 výhod rannej fit rutiny

Ranné cvičenie dá vášmu dňu úplne iný rozmer, ako keď budete myšlienku na cvičenie celý deň tlačiť pred sebou.

Ak sa už raz rozhodnete začať cvičiť, je dôležité, aby ste cvičili pravidelne. A preto si zvoľte na cvičenie takú dennú dobu, aby vám naozaj vyhovovala. Ideálne je cvičiť vtedy, keď máte najviac energie, teda hneď ráno.

Okrem toho, ranné cvičenie dá vášmu dňu úplne iný rozmer, ako keď budete myšlienku na cvičenie celý deň tlačiť pred sebou. Jednoducho, mať ráno odcvičené je fajn. A nielen kvôli pocitu. Z ranného cvičenia môžete získať oveľa viac kľúčových výhod ako z fit hodinky v akúkoľvek inú dennú dobu. 

10 výhod rannej fit rutiny:

1. Menej rozptýlenia

Je málo pravdepodobné, že si ako prvé ráno ihneď po zobudení začnete kontrolovať firemné maily a riešiť pracovné úlohy. Je tiež viac než isté, že v skorú rannú hodinu vám určite nebudú volať kolegovia či šéf. Využite túto hodinu ranného ticha a zacvičte, či zabehajte si ešte skôr, ako sa rozkrúti kolotoč vašich každodenných povinností. Nerozptyľovaná myseľ je aktívna myseľ, čo je ideálna východisková pozícia pre fyzické výkony. 

2. Lepšie fyzické aj  mentálne nastavenie

Pohyb je obrovským zdrojom životnej energie. Práve tú potrebujeme na to, aby sme zvládli všetky úlohy, ktoré nás cez deň čakajú. Ranné cvičenie tiež zlepšuje naše mentálne zameranie. Nielenže sa po celý deň budete cítiť plní energie,  ale aj vaša myseľ bude pripravená prevziať akékoľvek úlohy, ktoré vás v ten deň postretnú.

Prečo cvičiť ráno

3. Disciplína

Vstávať zavčasu ráno a ísť si rovno zacvičiť chce obrovskú dávku disciplíny. Nedokáže to len tak hocikto. S perfektnou disciplínou sa nikto z nás nerodí, musíme sa ju len naučiť vytrénovať, a to dokážu len ľudia s pevnou vôľou. Ak začnete s disciplínou v oblasti pravidelného cvičenia, ani sa nenazdáte a vaša schopnosť mať svoju disciplínu v rukách sa rozšíri aj do iných oblastí vášho života. Dokážete ovládnuť chuť na sladké, ustriehnuť jedenie medzi jedlami, prokrastináciu, čokoľvek.

4. Horúčava vás rozhodne nezmôže

Najmä v lete je cvičenie hneď ráno, kým je ešte chladný vzduch, vyslovene príjemné. Kto z nás by sa už len chcel motať vonku v poludňajších horúčavách? Také niečo sa ani neodporúča. V letnom ročnom období sa od 10. hodiny do 15. hodiny fyzickým aktivitám na slnku úplne vyhnite. Počas naozaj tropických dní vám napríklad na beh vo voľnej prírode zostane buď skoré ráno, alebo potom až večer na súmraku. 

5. Zdravie na tanieri

Pozorovania ukázali, že ak si zacvičíte hneď ráno, počas dňa si budete dávať oveľa väčší pozor na to, čo si naberiete na tanier. S predstavou toho, ako ste sa ráno zapotili, vám bude ľúto siahnuť po niečom inom ako zdravom fit jedle. A keď neodoláte a doprajete si kopček zmrzliny, nebudete si ho až tak vyčítať, ako keby ste v ten deň vôbec nepohli kostrou.

6. Lepší spánok

Nech to znie akokoľvek neuveriteľne, skoré ranné vstávanie za účelom pravidelného cvičenia vám prinesie lepší spánok. Každý večer sa budete cítiť príjemne unavený, pripravený na spánok. Naopak, vyslovene večerné cvičenie vo vás spustí endorfínový koktejl, ktorý vám nedá zaspať do neskorých nočných hodín, čo určite nechcete. Ranné cvičenie nielenže zlepšuje dĺžku spánku, ale aj jeho kvalitu podporou hlbších spánkových cyklov. A to rozhodne chcete. 

7. Sústredenosť

Je neodškriepiteľné, že fyzická aktivita ako taká zlepšuje ostrosť zmyslov a koncentráciu, nech ju už vykonávate kedykoľvek počas dňa. Ak však máte problém sa ráno vôbec prebudiť a aj dve hodiny po príchode do práce sa cítite ako mátoha, ranné cvičenie je určené presne pre vás. Preberie vás a naštartuje vašu sústredenosť. Britská štúdia z roku 2019 ukázala, že ranné cvičenie zlepšuje pozornosť, vizuálne vnímanie a rozhodovacie schopnosti. Účastníci tejto štúdie začínali niektoré dni osemhodinového pracovného času 30-minútovou rýchlou chôdzou na bežiacom páse, v iné dni ju vynechali. Práve v dňoch, ktoré začínali na bežiacom páse, dosahovali oveľa lepšie výsledky vďaka lepšiemu sústredeniu sa na prácu.

8. Lepšia nálada

Fyzická aktivita je prírodným všeliekom na úzkosti a stres. Počas cvičenia váš mozog produkuje viac endorfínov, t.j. hormónov dobrej nálady. Práve tie vás stavajú na opačnú stranu ihriska, ako je vaša úzkosť. Práve ranné cvičenie je skvelý spôsob, ako začať deň s pozitívnym nábojom. Nabije vás pocitom šťastia z prekonaných prekážok a hneď zrána tak získate optimistický pohľad na svet, ktorý vám nedovolí na úzkosť a ťaživé myšlienky ani len pomyslieť.

9. Zdravá pokožka

Pravdou je, že cvičenie v ktorúkoľvek dennú dobu vám perfektne prekrví pokožku, nič však neprekoná rozžiarený vzhľad, ktorý vám zabezpečí cvičenie hneď ráno. Ďalšou výhodou, najmä pre ženy, je, že po rannom cvičení a po sprche si môžu naniesť denný mejkap. Zatiaľ čo ak idete cvičiť po práci a po cvičení idete ešte niekam von, musíte sa po práci pred cvičením odlíčiť a potom opäť nalíčiť. Škoda času, nemyslíte? A nielen času. Čím menej vašu kožu namáhate, tým lepšie. 

10. Lepší tlak a glukózový profil

V porovnaní s popoludňajším cvičením, pri rannej fit hodinke máte oveľa nižšiu šancu hypoglykémie. A nielen to. Ďalšie štúdie ukázali, že najlepší krvný tlak dosahovali ľudia pri cvičení o 7. hodine ráno. Lepší metabolizmus je ďalším argumentom pre ranné cvičenie. Najdôležitejšie však je, aby ste si svoju hodinku pohybu užili a mali z nej radosť.