Prečo by sme mali JOGU cvičiť ráno?

Lucia Gáborová | 1. december 2023
joga, ranná joga, jogové pozície, jogamatka

V prípade, že sa, napríklad, rozhodneme od nového roka začať ráno skôr vstávať, mali by sme zároveň zaradiť do svojej rannej rutiny niečo, na čo sa budeme tešiť a vďaka čomu vystrelíme z postele ako šíp. A tým môže byť napríklad ranné cvičenie jogy a nastavenie mysle na deň, ktorý je pred nami.

Vaša nová ranná rutina s jogou

Človeku prospieva, ak vie, čo bude nasledovať a v akom slede sa budú odvíjať jednotlivé udalosti jeho dní. Každodenné ranné cvičenie jogy vám pomôže nielen sa ráno naštartovať, ale navyše dá vašim dňom akési orámovanie, bez ktorého si už svoj začiatok dňa nebudete ani len vedieť predstaviť. Stane sa z vás skutočný tvorca nielen vašich dní, ale aj vášho života. Pomalé ranné naťahovanie na podložke je mimoriadne priaznivé pre myseľ aj telo. Je jasné, že nie je možné naplánovať si deň do posledného detailu, pretože doňho vstupuje množstvo nepredvídaných akcií, no v rukách každého jedného z nás je aspoň to, ako svoj deň začneme.

Ráno robí deň

Možno ste už počuli o tom, že ráno robí deň. A je to skutočne tak. Namiesto toho, aby ste vstali desať minúť pred plánovaným odchodom z domu, doprajte si pomalé, dlhé ráno, počas ktorého budete mať čas stráviť aspoň štvrťhodinku na podložke, po nej príde na rad príjemná, vlažná sprcha a pomalé, výživné raňajky. V prípade, že si navyše stihnete prečítať ešte aj zopár riadkov zo svojej obľúbenej knihy, garantujeme vám, že pôjdete do práce plní elánu a pozitívneho naladenia. Je nad slnko jasnejšie, že s takýmto nastavením vás len tak niečo počas dňa nevyhodí z konceptu, pretože vaša myseľ bude už od rána nastavená na hladinu zen (smer v budhizme a hinduizme zdôrazňujúci hlboké rozjímanie s cieľom dosiahnutia všeobecného stavu vyrovnania osobnosti).

Stanovte si zámer dňa

Mať ráno čas na stanovenie zámeru dňa je kľúčové. Je veľmi pravdepodobné, že váš zámer bude to najdôležitejšie, o čom v ten deň rozhodnete. Všetky ďalšie rozhodnutia dňa sa budú odvíjať už len okolo neho. Stanovenie zámeru dňa vám umožní pomenovať vašu dnešnú náladu a rozhodnúť sa, ako sa budete (napriek akýmkoľvek vonkajším podnetom, ktoré vám počas dňa prídu do cesty) cítiť.

Ako na to?

Pohodlne sa posaďte, ruky si voľne položte na kolená, zatvorte oči a sústreďte sa na deň, ktorý sa rozprestiera pred vami ako prázdny list papiera.

Aký by mal byť? Čo by ste chceli v ten deň stihnúť? Akú kvalitu by mala mať práca, ktorú odvediete? Akú energiu by ste chceli okolo seba šíriť? Čo chcete vysielať do svojho okolia? Odpovede na tieto, prípadné ďalšie otázky, ktoré sa vám vynoria v mysli, sformulujte do mantry určenej na tento deň.

Môže mať podobný charakter ako nasledovné vety (afirmácie):

Dnes chcem okolo seba šíriť len príjemnú a dobrú atmosféru.
Som vyrovnaná, nech ma už dnes postretne čokoľvek.
Svoj deň naplním efektívne. Prácu dotiahnem do konca a odovzdám ju včas.
Všetko v mojom živote sa odohráva presne tak, ako má. Všetko je pre mňa dobré.
Zmene čelím odvážne a s ľahkosťou.

A teraz šup na podložku

Pomaly sa ponaťahujte a postupne prejdite k Pozdravom slnku. Ak vám to čas dovolí, urobte sedem opakovaní na každú stranu, na ľavú aj na pravú. Výsledkom tak bude štrnásť Pozdravov slnku. Na záver si doprajte krátke naťahovacie cviky v sede a celé cvičenie zakončite päťminútovou meditáciou, počas ktorej si svoj zámer dňa ešte raz zopakujete. Ak budete toto cvičenie a ranné stíšenie opakovať denne, čo i len pätnásť minút, uvidíte, ako sa váš celkový prístup k sebe, k svojmu okoliu, ale aj k životu samému zmení. Budete sebaistejšia, vyrovnanejšia a uvoľnenejšia.

joga, ranná joga, jogamatka, hatha, asány

TIP naviac:

Vyvarujte sa toho, aby ste každé ráno, ihneď potom, ako otvoríte oči, siahli rukou na nočný stolík po mobile a začali v ňom listovať. Týmto krokom sa nielenže vôbec nenaladíte na seba a svoj vnútorný hlas, ale začnete sledovaním na sociálnych sieťach hneď po zobudení žiť životy iných ľudí. Vy sama ste pre seba najdôležitejšia, a preto stojíte za to, aby ste sa naladila na svoj vnútorný hlas. Môžete si byť istá, že vám prezradí tajomstvá a odhalí zákutia vašej duše, ktoré vo vašom smartfóne určite nenájdete.