Prečo cvičiť ráno? 5 výhod, ktoré vás presvedčia.

Ing. Vladimíra Mihálová | 28. júl 2017
Prečo cvičiť ráno? 5 výhod, ktoré vás presvedčia.

Cvičíte až večer, lebo ráno nestíhate alebo nedokážete „fungovať“? Ranné cvičenie so sebou prináša veľa pozitívnych účinkov, ktoré vás môžu presvedčiť, aby ste prehodnotili svoje možnosti. Napokon, posúďte sami!

Vykonávanie aspoň nejakej športovej aktivity kedykoľvek počas dňa je určite lepšie, ako necvičiť vôbec. Dôležitý je pohyb. Niekto dáva prednosť cvičeniu ráno, niekomu to vyhovuje poobede a inému až večer. Je to určite individuálna záležitosť.

Čítajte tiež: Trénujte krátko a intenzívne! Ako? Na výber máte...

Cvičiť ráno?

Nie každý je ranné vtáča, a tak prinútiť sa k rannému cvičeniu je pre neho veľký boj. Mnohí ľudia zase tvrdia, že kvôli povinnostiam nemajú čas na pohyb ráno či v priebehu dňa, a tak si ho nechajú až na večer.

Po celodennej práci však môžu byť viac unavení, vyčerpaní fyzicky i psychicky a cvičeniu sa potom nevenujú naplno. Navyše môžu mať problémy so zaspávaním. Ak k takým ľuďom patríte, mali by ste prehodnotiť zmenu režimu a vyskúšať cvičiť radšej hneď po prebudení. Možno vás o tom presvedčia práve tieto výhody.

Mohlo by vás zaujímať: Otestujte sa! Zaujímavosti zo sveta zdravia a fitnes.

5 výhod, ktoré vás presvedčia

1. Zrýchlenie metabolizmu

Ranným cvičením účinne naštartujete proces spaľovania kalórií. Povzbudíte váš metabolizmus, a to na dlhšiu dobu. Jeho úroveň sa zvyšuje a zvýšená je aj počas dňa. Vaše telo spáli cez deň viac kalórií, čo sa vám môže hodiť najmä pri chudnutí.

Ak bojujete s nadbytočnými kilogramami, ranné cvičenie s prázdnym žalúdkom je pre vás tou najlepšou voľbou. Dochádza pri ňom k vyššiemu odbúraniu tukových zásob, a to je veľkou výhodou nielen pri chudnutí, ale aj zvýšenej využiteľnosti energie. Keď sa teda prinútite vstať z postele, dosiahnete svoju vytúženú postavu oveľa rýchlejšie.

Čítajte tiež: Ako opraviť svoj metabolizmus? Viete, že musíte mať zdravé mitochondrie?

2. Zdravší životný štýl

Ako deň začnete, tak v ňom budete aj pokračovať. Pravidelnou rannou športovou aktivitou sa naučíte dodržiavať zásady zdravého životného štýlu počas celého dňa. Ľudia, ktorí cvičia ráno, konzumujú skôr zdravšie potraviny, dbajú na ich výživové hodnoty a nakladajú si na tanier menšie porcie.

Keď si zvolíte rannú aeróbnu aktivitu (napr. beh, bicykel), stanete sa zodpovednejší vo výbere potravín už pri raňajkách. Predsa necvičíte preto, aby ste sa vzápätí „do prasknutia“ mohli napchať chlebom so salámou alebo sladkými šiškami?

Uznajte sami, že to vôbec nedáva zmysel. Koľko síl vás stojí premôcť sa ráno vstať z postele, koľko úsilia vložíte do cvičenia, naštartujete proces účinného spaľovania tukov a nakoniec by celá vaša snaha vyšla nazmar kvôli nezdravým raňajkám?

Čítajte tiež: Aj vás trápi alergia? Môže za to genetika alebo životný štýl?

3. Lepšia nálada

Vo všeobecnosti platí, že pri cvičení (v akejkoľvek časti dňa) sa do tela uvoľňujú endorfíny (hormóny šťastia). Keď cvičením začnete deň, zlepší sa vaša nálada, hormóny vo vás vyvolajú pocit šťastia, vnútornej rovnováhy a pohody. Budete počas dňa vyrovnanejší, pozitívnejší a spokojnejší.

Oveľa jednoduchšie zvládnete tiež stresové situácie. Takúto psychickú premenu si nemôže nevšimnúť aj vaše okolie. Určite ocení, že sa ráno nemusí pozerať na mrzutú tvár, ale usmiateho človeka, ktorý má energiu na rozdávanie.

4. Zvýšenie koncentráci

Pri pravidelnom rannom cvičení naštartujete deň efektívne, pretože sa vám prekrvia nielen vaše končatiny, ale aj mozog. Počas celého dňa sa tak budete môcť lepšie sústrediť na prácu, riešenie problémov a využijete čas skutočne účinne.

Tým, že si budete vedieť jednoduchšie zorganizovať prácu, môžete byť úspešnejší. A nielen to. Aj na samotné ranné cvičenie sa budete sústrediť lepšie, pretože vaša myseľ ešte nebude zaťažená problémami, ako to býva bezprostredne po práci.

Čítajte tiež: Ploché brušká a dokonalé postavy alebo iba veľká obrázková lož?

5. Lepší spánok

Ranné cvičenie je najlepším liekom najmä pre tých, ktorí majú problémy so zaspávaním. Čím skôr svoje telo nabudíte, tým skôr sa následne upokojí. Po cvičení sa totiž v krvi zvýši hladina kortizolu a adrenalínu, pričom tieto hormóny pôsobia proti zaspávaniu.

Na to, aby sa hormóny zase upokojili a telo „vychladlo“, potrebuje aspoň dve, tri hodiny. Ak cvičíte až večer, mali by ste tento fakt zohľadniť. Je dôležité, aby medzi spánkom a ukončením cvičenia bol dodržaný spomínaný dvoj- až trojhodinový odstup. V prípade, že máte problémy so spánkom už tak či tak, potom je pre vás určite vhodnejší ranný pohy.

V čom teda spočívajú najväčšie pozitíva ranného cvičenia?

Jednoznačne je to praktická a časová stránka. Hoci sa vám to možno nezdá, ale keď si to „odkrútite“ ráno, celý deň už máte pokoj a nemusíte sa strachovať, že na večerné cvičenie vám neostane ani čas, ani energia.

Ak je vaším cieľom schudnúť, lepšiu dobu na cvičenie, ako je ráno, v priebehu dňa rozhodne nenájdete. S tým súvisí ešte jedna výhoda, ktorá sa môže prejaviť na vašej psychike: budete si seba viac vážiť. Pravidelné ranné cvičenie sa pozitívne prejaví na postave, a tým sa zvýši aj vaše sebavedomie.

Nadobudnete pocit, že dokážete prekonať prekážky, začnete si viac veriť a sami seba viac vážiť. Samozrejme, ranné športové aktivity majú aj svoje mínusy, ktoré treba vziať do úvahy pri ich výkone.

Pravdepodobne najväčšou nevýhodou je vstávanie. Cvičenie nalačno zase nemusí každý zvládať, preto musí vstať s časovým predstihom (aspoň 2 hodiny). Rizikom môže byť aj väčšia náchylnosť tela na úrazy. Pri dôkladnom rozcvičení a pozvoľnom zahriatí svalstva sa však riziko kŕčov i úrazov znižuje.

Vyskúšajte: 8x po-tréningové maškrty iba za 150 kcal