Kundalini joga: Viac životnej energie, menej EGA

Lucia Gáborová | 9. november 2021
Kundaliny joga

Dobre vedená lekcia kundalini jogy vo vás zanechá podobný pocit, ako keď sa vraciate domov z terapie, zo sauny, posilňovne, lekcie power jogy, z posedenia s kamoškami alebo voňavej aroma masáže. Účelom tohto typu jogy je prebudiť v človeku jeho najvyšší potenciál, aby sa tak mohol stať najlepšou verziou samého seba.

Kundalini joga zahŕňa spev, mantrovanie, dychové cvičenia a špeciálne asány nasledujúce po sebe v stanovenom poradí. Napriek tomu, že je u nás na Slovensku zatiaľ pomerne málo známa, je veľmi pravdepodobné, že budeme v budúcnosti o nej ešte veľa počuť.  

Čo je to kundalini joga

Pojem kundalini pochádza zo sanskritského slova kundal, čo v preklade znamená kruhový. 

Je známy už stáročia, existuje o ňom záznam v starovekých védskych textoch okolo roku 1000 pred n.l. Tento pojem sa najviac spája s Yogim Bhajanom, učiteľom jogy z Pakistanu. Má zásluhu na zavedení tejto praxe do západných krajín okolo roku 1969. Cieľom cvičenia kundalini jogy, ktorá sa tiež niekedy nazýva aj Vedomá joga, je aktivovať energiu kundalini, alebo tiež šakti, ktorá drieme v spodnej časti chrbtice. Keď sa táto energia prebudí, mala by zvýšiť vašu bdelosť a pomôcť vám prekonať, aby o vás rozhodovalo vaše ego. 

kundaliny joga

Ako sa odlišuje Kundalini joga od iných druhov jogy?

Kundalini joga je oveľa spirituálnejšia ako iné druhy jogy. Zatiaľ čo hatha alebo vinyasa joga sú najmä o dýchaní a jednotlivých pozíciách (asánach), kundalini je kombináciou spievania mantier, dychových cvičení a asán, pričom jedno nemôže byť oddelené od druhého. Cvičenie tohto druhu jogy prebieha v šiestich krokoch, ktoré nasledujú vždy v rovnakom poradí. Pri cvičení sa odporúča obliecť si bielu farbu. 

  • Úvodná mantra. Každá lekcia začína úvodným spevom mantry. Je to niečo ako naladenie sa na celé cvičenie.
  • Zahrievacie dychové cvičenia známe tiež pod názvom pranayama. Úlohou úvodných dychových cvičení je naučiť sa pracovať s vlastným dychom. Dokázať vedome pracovať so svojím dychom je veľmi užitočné, pretože tak môžeme po ňom siahnuť kedykoľvek sa dostaneme do úzkosti či ťažkej životnej situácie. (Mne to, že som sa na lekciách jogy naučila správne dýchať, napríklad veľmi pomohlo pri pomerne náročnom chirurgickom odstraňovaní zuba múdrosti – pozn. autorky) Do tejto fázy tiež spadá naťahovanie chrbtice pomocou špeciálnych cvikov.
  • Kriya. Táto fáza je kombináciou asán, dychových cvičení a špeciálneho držania prstov na rukách (mudra) a meditácie. Dĺžka a intenzita fázy kriya závisí od konkrétneho inštruktora.
  • Relaxácia. Umožňuje opätovné spomalenie po predchádzajúcej dynamickej fáze.
  • Meditácia. Väčšinou ide o vedenú meditáciu, ktorou vás prevedie váš inštruktor.
  • Záverečná mantra. Ako lekcia začínala, tak tiež aj končí – spievaním mantry. 
9 odtieňov JOGY
Prečítajte si tiež:

9 odtieňov JOGY

Ukážka dychového cvičenia

Sadnite si do pohodlného sedu. Ľavá ruka leží voľne vedľa tela alebo na ľavom kolene. Budete používať pravú ruku. Ukazovák a prostredník priložte na miesto medzi obočím. Palcom a prstenníkom budete striedavo upchávať nosné dierky a dýchať budete vždy len jednou. Napríklad nádych pravou nosnou dierkou, zadržte dych a zároveň pravú nosnú dierku zatvorte pomocou palca. Výdych ľavou nosnou dierkou, nádych ľavou, zadržte dych, ľavú nosnú dierku zatvorte pomocou prstenníka a následne vydýchnite pravou. Opakujte niekoľkokrát. 

Zdravotné výhody kundalini jogy:

Pravidelné cvičenie tohto typu jogy má mnohé výhody na mentálne, ako aj na fyzické zdravie.

Zlepšenie nálady

Rovnako ako ostatné druhy jogy, aj kundalini má priaznivý vplyv na odbúranie stresu a prejavov úzkosti, a to tým, že nás dokáže preniesť do prítomného okamihu. Odporúča sa dokonca ako jedna z foriem terapie pre ľudí trpiacich generalizovanou úzkostnou poruchou. 

Zníženie krvného tlaku a zlepšenie funkcie srdca

Najmä vďaka dychovým cvičeniam pôsobí kundalini joga aj ako prevencia vysokého krvného tlaku. Dlhé, pomalé nádychy a výdychy dokážu upokojiť nervový systém a znížiť stres, čím sa znižuje aj pulz a krvný tlak. 

Priaznivo vplýva na sústredenú pozornosť

Naša myseľ často a rada blúdi do minulosti, do spomienok, na ktorých lipne, alebo do iluzórnej budúcnosti, ktorá neexistuje. Jedna z najväčších výziev človeka je udržať pozornosť v prítomnom okamihu, a práve to nás joga učí. Aj pri lekcii kundalini jogy človek zabudne na stres, pretože sa sústredí na spievanie mantier, správne dýchanie a cvičenie zostáv. 

Zlepšuje pocit vlastnej hodnoty

Po odcvičenej lekcii sa človek nielen lepšie cíti na fyzickej úrovni, ale aj pristupuje sám k sebe s oveľa väčšou úctou. Je veľmi pravdepodobné, že pri pravidelnom cvičení budete k sebe pristupovať s oveľa väčšou láskou a úctou ako predtým. 

Spirituálne nastavenie

Je možné, že ak budete pravidelne praktizovať cvičenie kundalini jogy, začnete sa cítiť viac prepojený nielen sám so sebou, ale aj s ostatnými. Prebudí sa vaša empatia, kreatívne cítenie, harmónia, vyladenie, vnútorný pokoj a charizma. Je tiež pravdepodobné, že po určitom čase začnete pociťovať náhly prílev energie, životného optimizmu a chuti do života. 

Zlepšuje trávenie 

Kundalini joga je kombináciou dychu a asán posilňujúcich stred tela. Niektoré cviky priaznivo pôsobia na celý tráviaci systém a zrýchľujú metabolizmus, vďaka čomu budete menej unavení a budete mať viac životnej energie. 

Kundalini jogy radšej vyvarujte, ak

  • máte problémy s dýchaním,
  • trpíte bolesťami kĺbov,
  • nedávno ste prekonali zranenie,
  • ste po operácii,
  • máte problémy so stabilitou,
  • ste tehotná.

Ak si nie ste istá/á, či je tento typ cvičenia pre vás vhodný, poraďte sa so svojím lekárom. Kundalini joga tiež nemusí byť vhodná pre ľudí, ktorí neobľubujú spirituálne aktivity. Z kondičného hľadiska je vhodná aj pre úplných začiatočníkov.