Spáľte zimné kilá intenzívnou prechádzkou. Koľko kalórií dokážeme reálne spáliť chôdzou?

Iveta Škrabáková | 8. marec 2022
Tak ako rôzne iné kardio cvičenia či aktivity, chôdza pri správnej intenzite môže napomôcť posilniť vaše srdce a zlepšiť jeho funkciu, spáliť extra kalórie, zlepšiť dýchacie funkcie, ba dokonca pozdvihnúť náladu vďaka vyplavovaniu

Pýtate sa, či je možné vôbec chôdzu považovať za športovú aktivitu? Tak aby ste v tom mali jasno, áno! Aj chôdzu môžeme zaradiť medzi spôsoby, ako sa udržať fyzicky aktívnymi.

Tak ako rôzne iné kardio cvičenia či aktivity, chôdza pri správnej intenzite môže napomôcť posilniť vaše srdce a zlepšiť jeho funkciu, spáliť extra kalórie, zlepšiť dýchacie funkcie, ba dokonca pozdvihnúť náladu vďaka vyplavovaniu endorfínov. Samozrejme, ak sa máme rozprávať o športovej aktivite či spaľovaní kalórií, nemôže ísť o pohodovú prechádzku či len zopár krokov počas „venčenia“ vášho miláčika. Medzi voľnočasovou prechádzkou a chôdzou, ktorú by sme mali považovať za športovú aktivitu, je rozdiel! Pozrime sa teda na pár faktov, ktoré potrebujete vedieť o chôdzi, aby ste z nej vyťažili maximum a mohli vďaka nej odškrtnúť pomyseľnú fajku v kalendári vašich pohybových aktivít.

Páli viac kalórií, ako si myslíte

Samozrejme, ako pri každom pohybe, aj tu je veľmi dôležitým faktorom jej intenzita, rýchlosť, vaša telesná hmotnosť či prevýšenie, ktoré počas chôdze prekonávate. Aby ste zo svojej chôdze vyťažili čo najviac, nemôže to byť žiadna prechádzka ružovou záhradou. Zato rezkým krokom môžete spáliť až okolo 60 kalórií na kilometer.

Ak sa chcete nakopnúť ešte o čosi viac, môžete skúsiť chôdzu do schodov, alebo aktuálne veľmi populárny stroj so schodmi v posilňovni. Keď si dáte záležať na tempe a poctivo sa zadýchate, spálite až okolo 100 - 130 kalórií za kilometer. Ak máte o čosi viac času, pri pevnej vôli a odchodených 8 až 12 kilometroch si môžete zo svojho kalorického príjmu odškrtnúť 500 až 800 kalórií (čo je takmer rovnako veľa ako pri behu či bicyklovaní). Ak sa rozhodnete pre schody, môže to byť raz toľko.

Pomôže vám dostať sa do formy

Pokiaľ zrovna nie ste tak fit, ako by ste si práve predstavovali, chôdza vám dokáže významne pomôcť. Obzvlášť pre ľudí, ktorí so športovou aktivitou začínajú a dlhší beh by ešte nezvládli, je práve intenzívna chôdza skvelým štartom na zvýšenie kondície. A áno, počíta sa ako kardio! Každá fyzická aktivita, pomocou ktorej dostanete svoj tep nad bežné číslo, ktoré sa vám zobrazí v pokojovom stave, môže byť zaň považovaná. Skvelou vecou je teda mať náramok, hodinky, či iného pomocníka, ktorý váš tep počas aktivity bude merať.

Chôdza je ľahký spôsob, ako zhodiť doslova kedykoľvek a kdekoľvek, predtým, než začnete s náročnejšími fyzickými aktivitami ako beh či bicyklovanie. Môže byť tiež skvelým štartom pred navštevovaním skupinových cvičení, na ktoré sa už dlho neúspešne odhodlávate kvôli chýbajúcej kondičke.

rýchla chôdza, chudnutie, schudnúť, 10 000 krokov, kardio, prechádzka, kroky

Každý sme iný

To, koľko chôdze bude potrebnej na zvýšenie vašej kondície či úbytok hmotnosti však závisí aj od aktuálneho fyzického stavu človeka. Ak pravidelne beháte maratóny alebo sa venujete CrossFitu, HIITu, či inému vysoko intenzívnemu cvičeniu, je málo pravdepodobné, že pridaním chôdze medzi vaše pohybové aktivity zaznamenáte radikálne zmeny k lepšiemu.

Ak však, naopak, športujete skôr sporadicky a fyzickej aktivity máte málo, pravidelná intenzívna chôdza vám môže značne napomôcť priblížiť sa k svojim fitnes cieľom, ktorých náročnosť môžete časom zvyšovať, vylepšovať na vyšší level. Na začiatok si však radšej stanovte kratší, dosiahnuteľný čas, po ktorom sa nebudete cítiť akoby vás prevalcovali. Postupné zvyšovanie aktivity je motivujúcejšie a je viac pravdepodobné, že v aktivite budete pokračovať aj po prvých dňoch.