Dámy, ak chcete schudnúť, do boja s tukom!

Redakcia FIT štýl | 27. august 2017
Dámy, ak chcete schudnúť, do boja s tukom!

Genetika, hormonálne zmeny či starnutie. 3 faktory, ktoré zvyčajne majú na svedomí neželané ukladanie tuku v tele ženy. Ak ich navyše podčiarkne pohodlnosť či nezáujem, pohroma v podobe neželaných faldíkov na seba dlho nenechá čakať.

A hoci aj v tomto prípade platí pravidlo, že lepšie je problémom predchádzať, niekedy v živote ženy nastane obdobie, kedy ručička na váhe „divoko“ vyletí hore...

Čítajte tiež: TUK - muži verzus ženy. Koľko je dosť?

Koľko tuku by malo byť v tele?

Zatiaľ čo mužské telo funguje pri minimálnom množstve 2 % tuku, ženské telo vyžaduje ako minimum aspoň 10 %, aby vôbec dokázalo fungovať. To je však úplné minimum, normálne množstvo sa nachádza medzi 18 až 30 % tuku v tele, pričom je lepšie držať sa viac pri nižšej hranici.

Normálne množstvo tuku znamená, že nepredstavuje pre vás zdravotné riziko. Množstvo tuku v ženskom tele ovplyvňuje menštruačný cyklus i možnosť otehotnenia.

Mohlo by vás zaujímať: Kryolipolýza - Tukové bunky, traste sa od zimy!

Prečo majú ženy viac tuku ako muži?

Ženy majú viac telesného tuku ako muži – v priemere o 5 až 8 %. Biologickým dôvodom toho, prečo je v organizme žien väčší hmotnostný podiel tuku, je skutočnosť, že tuk sa využíva ako zásoba energie, ktorá sa môže zužitkovať v tehotenstve, a najmä pri dojčení. Ženy majú viac tuku v prsnom tkanive a v okolí maternice.

V dôsledku toho ženy majú viac enzýmov na ukladanie tukov a menej enzýmov na ich spaľovanie. Estrogén aktivuje tukové ukladanie enzýmov a spôsobuje ich množenie. Rodové rozdiely v distribúcii tuku spôsobujú pohlavné hormóny estrogén a testosterón.

Tuk u žien má tendenciu ukladať sa na bedrách, stehnách a na zadku (najmä pred menopauzou), zatiaľ čo u mužov sa ukladá viac v strede tela. Také sú typické ženské postavy, tzv. “hruška”. Ale sú aj ženy, ktorým sa tuk ukladá v okolí brucha – typ “jablko”.

Čítajte tiež: 9 tukových faktov

Čo ženám spôsobuje príliš nízke množstvo tuku v tele?

Na základe aktuálnych informácií, žena musí mať minimálny percentuálny podiel telesného tuku okolo 13 až 17 % pre zachovanie pravidelného menštruačného cyklu. Pokiaľ je percentuálny podiel telesného tuku príliš nízky, môže sa menštruácia zastaviť a žena sa môže stať neplodnou.

Poruchy menštruácie navyše môžu ohroziť pevnosť kostí a spôsobiť v neskoršom veku osteoporózu. Ženy s poruchami príjmu potravy (anorexia a bulímia) môžu stratiť veľké množstvo tuku a byť pod jeho zdravou hranicou.

Čítajte tiež: Chcete spaľovať viac tuku? Zapojte rýchle svalové vlákna. Kľúčom sú hormóny.

Prečo sú rozdiely pri meraní tuku?

Pokiaľ si meriate tuk na profesionálnych či domácich váhach, možno vidíte skoky telesného tuku. Ženy počas mesačného menštruačného cyklu prechádzajú veľkými zmenami hydratácie, a to môže ovplyvniť meranie telesného tuku, najmä pomocou metódy BIA (bioelektrickej impedancie).

Rozhoduje aj vek a pohlavie

Výsledky akéhokoľvek všeobecného výpočtu nie sú presné. Musíme brať do úvahy napríklad vek či pohlavie človeka. Telo staršej osoby obsahuje viac tuku ako telo mladšieho človeka, ženské telo zase obsahuje viac tuku ako mužské.

Prečo je tuk na brušku nebezpečný?

Brušný tuk sa najťažšie odstraňuje, lebo má viac vrstiev. Okrem podkožného tuku totiž obsahuje aj viscerálny tuk, ktorý obaľuje vnútorné orgány a preto je spojený s nebezpečnými zdravotnými následkami.

Okrem toho veľa viscerálneho tuku vplýva na zvyšovanie tlaku krvi, vplýva na premenu “dobrého” cholesterolu na “zlý” a vyvoláva inzulínovú rezistenciu (schopnosť tela využívať inzulín), ale tiež zvyšuje hladinu estrogénov.

Dlhodobé pôsobenie týchto negatívnych procesov v organizme môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke II. typu, mŕtvice, ale aj rakoviny prsníka, hrubého čreva či konečníka.

Mohlo by vás zaujímať: Hemoroidy, aj vám znepríjemňujú život?