Máte strach z priberania? Vyvarujte sa týchto chýb!

Máte strach z priberania? Vyvarujte sa týchto chýb!
6.2.2018 v kategórii Chudnutie, autor Mgr. Alena Pethoova, foto: istockphoto.com

Bojíte sa priberania? Mohli ste si všimnúť, že existuje niekoľko prístupov k stravovaniu a každý prospieva lepšie na niečom inom. Je to preto, že aj my sme každý iný. Nenechajte sa slepo presvedčiť niečím, len preto, že to funguje vášmu kolegovi. A vyvarujte sa týchto chýb!

Vylúčim sacharidy

Sacharidy nevyhadzujte úplne z jedálnička, aby vás po pár dňoch nedobehli. Všetky nízko sacharidové pokusy časom, a to najmä ženy, nie len že dobehnú, ale priam predbehnú. Namiesto toho s nimi nakladajte rozumne.

Denný príjem 3 – 5 g sacharidov na kilogram vašej hmotnosti si môžete dovoliť. Voľte komplexné sacharidy a sústreďujte ich do prvej polovice dňa. Stále tak máte možnosť fungovať na energii z nich do večera a neukladať ich na „horšie časy“.

Na večer dávajte prednosť bielkovinám a tukom v kombinácii so zeleninou. Za predpokladu, že idete večer na tréning si môžete sacharidy dovoliť aj neskôr v priebehu dňa, poobede.

Alebo, dá sa to aj bez sacharidov. Je to však špecifický prístup a vyžaduje si vedomosti a možnosti na ich dodržiavanie, napríklad „ketogénne stravovanie“.

Budem jesť veľa bielkovín, zaháňajú hlad a sú lepšie ako sacharidy

Nadmerný príjem bielkovín, pokiaľ ste rekreačný športovec vám neprospeje rovnako, ako nadmerný príjem sacharidov. V prípade, že nešportujete, o to horšie. Budú trpieť vaše obličky, zažívanie...

Zdravotné problémy v spojitosti s nadmernou konzumáciu bielkovín sú doložené už mnohými štúdiami. Potrebujete kvalitné bielkoviny z kvalitných zdrojov. Takže pozor na kvalitu mäsa. Ideálne zdroje bielkovín:

  • Mäsové: biele alebo červené mäso s nízkym obsahom tuku
  • Mliečne: tvaroh, cottage, tvrdé syry, feta, kozie syry, ementál, jogurt
  • Vaječné bielka
  • Strukoviny: šošovica, cícer, fazuľa, sója – fermentovaná (Tempeh, natto, miso)
  • Bielkoviny v prášku (optimálne 65-70% obsah bielkovín a kombinácia srvátky, kazeínu a albumínu 

TUKY, ako to s nimi teda je?

Určite ich nezatracujte, len k nim pristupujte rovnako rozumne, ako ku sacharidom a bielkovinám. Snažte sa mať dostatok dobrých tukov v jedálničku, aby vaše telo nestrádalo.

  • Neprepchávajte sa červeným mäsom
  • Niektorí ľudia nedokážu dostatočne tráviť tuky – prelink na ketózu
  • Jedzte orechy
  • Avokádo je dobrý tuk
  • Rastlinné, za studena lisované oleje používajte do studenej kuchyne
  • Na vysmážanie voľte bravčovú masť (pozor, čím bolo zviera kŕmené) alebo kokosový tuk

Hľadajte to najlepšie pre seba! Pre každého z nás bude fungovať niečo iné. Buďte v tomto svoj a skúšajte, čo vám vyhovuje najviac. Nájsť si pre seba najlepší systém stravovania a cvičenia je niekedy náročné.

Áno, budete musieť trochu experimentovať, ale stojí to za ten kľúč, ktorý vám otvorí dvere. Na druhej strane, je to aj vaša povinnosť, ak chcete dosahovať výsledky, cítiť sa dobre a byť fit vo vlastnom tele, bez zdravotných komplikácii.