Rady a tipy: Čo robiť, aby ste to s maškrtami neprepískli?

Eliška Fričovská; Zdroj: L. Slayton: Malá kniha štíhlosti | 15. júl 2017
Rady a tipy: Čo robiť, aby ste to s maškrtami neprepískli?

Prinášame vám rady a tipy, ako si servírovať maškrty, aby ste to s ich množstvom „neprepískli“, pretože aj dobrého veľa škodí...

Rady a tipy ako maškrtiť

  • Najlepšie maškrty obsahujú pár gramov bielkoviny alebo vlákniny, ideálne oboje. Ak je na etikete pri obsahu nutričnej hodnoty bielkovín alebo vlákniny nula, maškrta nestojí za nič. Nulové hodnoty majú napríklad slané praclíky či pita čipsy. Jedlá s obsahom proteínu a vlákniny vás udržia v bdelosti a sýtosti.
Čítajte tiež: Čo robiť, ak máme chuť na sladké?
  • Inteligentné maškrty by mali obsahovať 150 až 200 kalórií. Ak ste si už dali tú námahu a niečo si pripravili, určite nechcete byť o hodinu hladní.
  • Svoje maškrty si rozložte. Ak na popoludňajšie občerstvenie čakáte pridlho, nakoniec si vyberiete kalorický ekvivalent jedla. Na druhej strane, ak je jedna hodina poobede, obed ste mali o dvanástej a už rozmýšľate o tom, čo by ste si zobli, nejde o hlad. Niečo šikovné si môžete dať tak dve hodiny po obede, ale nie viac ako štyri.

Mali by ste vedieť: Koľko bielkovín denne potrebujeme a prečo pri ich nedostatku ochabuje celé naše telo?

... aby ste to neprepískli

  • Stráňte sa „jedenia rovno z hrnca“ (či inej nádoby). Akékoľvek občerstvenie sa môže zneužiť, ak sa usadíte pred plnú misu jedla. Hneď po príchode z obchodu rozdeľte jedlo, ktoré ste priniesli vo veľkých nádobách do misiek o veľkosti jednej porcie. Takáto stratégia vás ochráni pred priberaním a šetrí peniaze, čo sa často zanedbáva. Vy to nezanedbávajte. Nezabúdajte, že fráza: „Veď si dám len jeden keksík...“ je mnohokrát opakovaná lož.
  • Ak nemáte čas zaťažovať sa rozdeľovaním jedla, kúpte si rovno jednoporciové (malé) balenia kvalitných potravinárskych výrobkov. Nehovoríme o balení občerstvenia s obsahom 100 kalórií alebo o niečom, čo bije do očí, že ide o diétne jedlo („Potraviny bez tuku“ sú neslávne známe tým, čo do nich výrobcovia pridávajú, aby nahradili to, čo z nich odstránili.)
  • Keď potrebujete jedlo, nedávajte si maškrtu. Ak ste na svoje popoludňajšie občerstvenie čakali pridlho, máte skorú večeru. Potrebujete dôkaz? Pár orechov, plátok syra, hrsť „zdravých“ čipsov, mrkva a pár hltov z večere počas jej varenia je 450 kalorií.
Bude vás tiež zaujímať: Ako maškrtiť bez výčitiek? Vyskúšajte to takto.

Migréna zo žuvačky?

Možno si občas dáte radi žuvačku, aby ste preklenuli chuť na sladké. Viete však, že nafukujú? Obsahujú totiž rôzne umelé sladidlá, konzervačné látky a potravinárske farby.

Etiketa na žuvačkách – prísady:

  • Sorbitol – cukrový alkohol známy tiež tým, že spôsobuje nafukovanie a plynatosť.
  • Mannitol – iný typ cukrového alkoholu.
  • Aspartam – je spúšťač migrény, karcinogén, môže dokonca vyvolať predčasný pôrod.
  • Acesulfam draselný – stimuluje sekréciu inzulínu, s čím súvisí aj argument, že sladké plodí sladké. Navyše, nebol riadne otestovaný. 
Stavte na túto zeleninu: CUKETA ako ideálna zelenina na horúce dni aj na redukciu hmotnosti.

Spíšte svoju osobnú dohodu s maškrtením...

Je vedecky dokázané, že čo dáme na papier, dokonca to podpíšeme, berieme vážnejšie. Skúste dať na radu odborníkov a spíšte svoju osobnú Dohodu o maškrtách. Mohla by vyzerať napríklad takto: „Namiesto želatínových medvedíkov či čokoládovej tyčinky tej či onej značky si na zahnanie chuti dám zdravšiu maškrtu.“

Tipy, čo si môžete vybrať:

  • 40 pistácií
  • 12 polovičiek vlašských orechov
  • 12 polovičiek pekanových orechov
  • ¼ hrnčeka slnečnicových semien
  • 1 – 2 lyžice guacamole s mrkvou
  • 1 – 2 lyžice cícerovej nátierky s uhorkou 

Nezabudnite nosiť malú zdravšiu drobnosť pri sebe, aby ste ňou zahnali popoludňajší hlad a vyhli sa vlčiemu hladu a enormnému prísunu kalórií večer. Ovocie si doprajte radšej iba v dopoludňajších hodinách a aj s ním počas redukcie hmotnosti opatrne!

Zdravá delikatesa: Sušené paradajky: stavte na vlastnú výrobu doma.

Pikantné batátové hranolčeky

Na prípravu 3 porcií potrebujete:

  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čili korenia
  • ¼ lyžičky kajenského korenia
  • ½ lyžičky kurkumy
  • 700 g batátov nakrájaných na pásiky vo veľkosti hranolčekov
  • 1 lyžicu extra panenského olivového oleja
  • limetku na ozdobu

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 230 °C.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie.
  3. V mištičke zmiešajte soľ, čili korenie, kajenské korenie a kurkumu.
  4. Vo veľkej mise premiešajte pokrájané batáty s olivovým olejom.
  5. Pridajte koreninovú zmes a znovu premiešajte.
  6. Batáty rozložte na plech tak, aby sa hranolčeky nedotýkali. (Ak treba, použite dva plechy.)
  7. Pečte asi 25 minút. Potom hranolčeky obráťte na druhú stranu a pečte ďalších 15 až 20 minút, alebo dovtedy, kým nezhnednú.
  8. Podávajte ako olovrant alebo chutnú prílohu.