Striedate diéty ako ponožky a zdá sa vám, že to už nejde ako predtým? Odhalíme vám príčinu!

Ing. Vladimíra Mihálová | 5. december 2017
Striedate diéty ako ponožky a zdá sa vám, že to už nejde ako predtým? Odhalíme vám príčinu!

Možno sa vám stalo, že nejaká diéta vám kedysi „zaúčinkovala“ a zhodili ste nadbytočné kilá. Pri opakovaní diéty sa vám ale zdá, že to už nejde ako predtým.

Príčina nespočíva v tom, že si telo diétu „pamätá“ a žiada si nejakú novú. Pátrať treba vo vašej psychike: motivácia často nie je taká silná, a tak nedokážete byť dôslední ako prvý raz. Rozmýšľate pesimisticky a vopred sa vzdávate.

Máte strach, že zase priberiete a podľa toho sa naladíte negatívne. Ste zo všetkého frustrovaní, zúfalí, a tak striedate diéty jednu za druhou. Neustále skákanie od diéty k diéte, žiaľ, žiadne tuky nespaľuje.

Aké sú riziká a následky?

Redukčné diéty prikladajú väčší význam kvantite jedla ako jeho kvalite. Dlhodobé obmedzenie kalórií predstavuje pre organizmus nadmernú záťaž. Môže mu spôsobiť celý rad škodlivých následkov, z ktorých zásadné sú najmä:

1. Strata vitamínov a minerálov: Existuje množstvo diét, ktoré sú založené na konzumácii výlučne „zoštíhľujúcich“ potravín (napr. jablko, ananás, zeler). Tie ale nemôžu uspokojiť nutričné nároky organizmu. Hrozí mu tak vážna strata vitamínov a minerálov.

Dokonca, aj očividne zdravá diéta nedodáva telu všetky živiny v takom množstve, aké je potrebné pre udržanie jeho zdravia.


Zdroj foto: istockphoto.com

2. Strata svaloviny: Ak počas diéty nejete niektoré potraviny, organizmus čerpá energiu tým, že štiepi látky vo vašom tele. Nejde však iba o tuky, ale i bielkoviny. Chudnutím sa teda nezbavujete len tukov, ale strácate aj svaly.

A to je asi posledná vec, čo by ste chceli. Je dokázané, že tradičnými diétami možno dosiahnuť zníženie hmotnosti, avšak percento telesného tuku sa väčšinou zmení len nepatrne.

3. Spomalenie metabolizmu: To „najlepšie“ nakoniec - dobre známy jojo efekt, ktorý vás po ukončení prísnej diéty rozhodne neminie. Akonáhle začnete konzumovať normálne množstvo potravín, váš organizmus sa nedokáže vyrovnať so zvýšeným príjmom.

Zhodené kilá, ktorých ste sa zbavili, sa bleskovou rýchlosťou vracajú späť. A často s niekoľkými kilami navyše. Zároveň sa potvrdilo, že sústavné opakovanie sa tzv. jojo efektu má nepriaznivé účinky na zdravie (najmä ak ide o srdcové ochorenia).


Zdroj foto: istockphoto.com

Chudnite zdravo

Prestaňte si konečne redukčnými diétami neustále spôsobovať prudké hormonálne výkyvy! Spravte, naopak, všetko pre dosiahnutie hormonálnej rovnováhy. Vyrovnajte sa s nadmernou hmotnosťou postupne: zdravými stravovacími návykmi, primeraným pohybom a tiež pozitívnym myslením.

Len takým spôsobom sa môžete zbaviť nadváhy a tukov pri zachovaní svalovej hmoty. Navyše, budete mať dostatok energie počas celého dňa. Alebo ste ešte stále presvedčení, že tá „najnovšia“ diéta vám zaručene prinesie úspech?