CELULITÍDA trápi aj štíhle a aktívne ženy

Miroslava Suchárová | 27. marec 2022
celulitída, pomarančová koža, pružná pokožka, ako sa zbaviť celulitídy

Pomarančová koža na bruchu, stehnách či zadku sa vyskytuje u 80 % žien. Majú ju mladé baby v dvadsiatke, sebavedomé tridsiatničky, vnútorne vyrovnané a aktívne štyridsiatničky a, samozrejme, aj väčšina tých starších, keďže s pribúdajúcim vekom sa celulitída vyskytuje častejšie a jej stav sa postupne zhoršuje.

Dobrou správou je, že so správnymi informáciami a dennodenným úsilím sa môžeme celulitídy zbaviť, alebo ju urobiť aspoň menej viditeľnou.

Hneď na začiatku sa priznávam – do štyridsiatky mi síce chýbajú ešte tri roky, som štíhla, niekoľko rokov vegetariánka so slušnými znalosťami z oblasti výživy, cvičím pravidelne od ôsmeho ročníka základnej školy a mám ju! Po pôrode a dlhom období dojčenia začala byť naozaj viditeľná, preto som minulé leto prestala nosiť šortky a začala si kupovať šaty o niekoľko centimetrov dlhšie. Viem, že nie som jediná.

celulitída, pomarančová koža, pružná pokožka, ako sa zbaviť celulitídy

Celulitída už dávno nie je iba problémom žien s nadváhou, ale týka sa aj tých štíhlych so zdravým jedálničkom a dostatkom pohybu. Prečo je to tak?

„Celulitída nie je len tuk, ktorý je možné odstrániť iba diétou a cvičením. Objavuje sa aj u fyzicky aktívnych žien a mladých ľudí. Je spôsobená spomalením mikrocirkulácie v krvnom a lymfatickom obehu s následkom hromadenia a fibrotizáciou tuku v tukových bunkách. Spôsobuje ,jamkovanie' kože a hrudkovitý vzhľad. Hovoríme o zmenených podmienkach podkožného tkaniva zapríčinených degeneráciou hypodermy, ktorá hypertrofovala pre nesprávnu mikrocirkuláciu v tukovom tkanive. Toto zahŕňa hypertrofiu adipocytov, zadržiavanie vody a stagnáciu tekutín v medzibunkových priestoroch, zatiaľ čo v spojivovom tkanive dochádza k infiltrácii odpadového materiálu, čo spôsobuje formovanie uzlín,“ vysvetľuje Bc. Ľudmila Kohútová, vyhľadávaná odborníčka na ženskú krásu z malebného mesta Trenčín.

celulitída, pomarančová koža, pružná pokožka, ako sa zbaviť celulitídy

Vysoké podpätky, tesné oblečenie a celulitída. Mýtus či fakt?

Faktorov, ktoré sa podieľajú na vzniku celulitídy, je viacero. Jedná sa napríklad o nezdravú stravu, nekvalitný pitný režim, nedostatočný prietok krvi, slabú kolagénovú štruktúru pokožky, nadváhu, nedostatok fyzickej aktivity... „Z primárnych faktorov je to hlavne genetická a dedičná predispozícia. Zo sekundárnych doplním ešte nevhodné príliš úzke oblečenie, hormonálnu nerovnováhu, fajčenie či nadmerné požívanie alkoholu,“ dopĺňa Ľudmila Kohútová.

Mnohé ženy sa domnievajú, že celulitída súvisí hlavne s kilami navyše. Nie je to však pravidlo. „Prírastok hmotnosti k celulitíde tiež prispieva, no nie je jedinou príčinou. Priberanie však celulitídu jednoznačne zhoršuje. Čím viac tuku máme pod kožou, tým väčšia je pravdepodobnosť, že naše spojivové tkanivo stratí pružnosť a elasticitu.“

Takisto sa v časopisoch či na rôznych ženských weboch stretávame s informáciami, že nosenie vysokých podpätkov a tesného odevu dopomáha k vzniku pomarančovej kože, alebo, naopak, toto tvrdenie je označované za mýtus. Ako to teda je?

„Vysoké podpätky okrem toho, že skracujú šľachy a svaly, zabraňujú prekrveniu pokožky a odtoku odpadových látok z nej. Napriek tomu, že sú oku lahodiace, nie sú pre nohy zdravé. Taktiež príliš tesné oblečenie si netreba zamieňať s kompresným oblečením a pančuchami, ktoré odporúčajú lekári napríklad pri kŕčových žilách. Tie poskytujú stály tlak podporujúci prietok krvi a tým jej pomáhajú prúdiť späť k srdcu. No príliš tesné oblečenie prekrveniu pokožky bráni, zamedzuje krvnému obehu, vyplavovaniu odpadových látok a zhoršuje výživu pokožky."

celulitída, pomarančová koža, pružná pokožka, ako sa zbaviť celulitídy

"Zadržiavanie tekutiny v tukovom tkanive a neodvedený toxický odpad, nachádzajúci sa v tejto tekutine, nám ničí kolagénové a elastínové vlákna, ktoré sú zodpovedné za zachovanie hladkej a pevnej pokožky,“ vysvetľuje odborníčka. Zároveň ponúka návod, ako telu pomôcť, ak sa tesného oblečenia a vysokých podpätkov vzdať nemienime. „Pri oboch faktoroch vzniku a zhoršovania celulitídy môžeme odporúčať pohyb, pohyb, pohyb. Preto vždy, keď je to možné, vyzujte si topánky a prejdite sa, prípadne si vyložte nohy, podľa toho, či počas práce stojíte, alebo sedíte. Odbremeníte svoje nohy, znížite riziko vzniku kŕčových žíl, podporíte dôležité prekrvenie a uvoľnenie podkožného tkaniva. Nezabúdajte teda, že hromadenie toxínov a zadržiavanie tekutín sú hlavné faktory prispievajúce k tvorbe celulitídy, a najlepšie prostredie pre vznik celulitídy je zlá cirkulácia, teda prúdenie krvi a lymfy,“ hovorí odborníčka.