BYLINKÁREŇ: VLASY v rukách prírody

Zuzana Paprskárová | 11. november 2023
vlasy, odvar na vlasy, lupiny, vypadávanie vlasov, suchá pokožka hlavy, žihľava

Zima sa každoročne podpíše pod stav našich vlasov a pokožky hlavy. Suché, elektrizujúce vlasy bez lesku a vitality nám na nálade nepridajú. Ak sa pridajú lupiny, svrbenie a pálenie pokožky hlavy, je čas prizvať si prírodných pomocníkov. Pomôcť si totiž viete jednoducho doma a bez chémie.

V zime pomôže čiapka

Neodhadzujte čiapky a neskrývajte sa pred chladom a mrazom. Hoci dá zima vlasom zabrať, aj pobyt v prekúrených miestnostiach môže prispieť k suchej pokožke hlavy. Stav sa zvyčajne vždy sám zlepší počas letných mesiacov. Ak máte averziu voči čiapkam kvôli účesu, alebo z dôvodu elektrizovania vlasov, majte na pamäti fakt, že práve čiapka chráni pokožku hlavy a vlasy pred chladom a vetrom. Na druhej strane môže dlhodobé nosenie čiapok spôsobiť potenie, s ktorým idú ruka v ruke kvasinky a lupiny.

Hrôza zvaná lupiny

Sú vidieť a je to nepríjemné. Podvedome uprednostňujeme svetlé topy a okamžite máme nutkanie rozbehnúť sa po zaručene zázračný šampón. Potešíme vás, nie je to nutné. Postačí pár domácich vychytávok pridaných k dennej rutine, láskyplná starostlivosť a vaše vlasy sa vám určite odmenia. Trpezlivosť v prípade lupín naozaj ruže prináša.

ŽIHĽAVA: Klasika, ktorá nikdy nesklame

Žihľava je v našich podmienkach snáď najznámejšou bylinou pre zdravé vlasy. Priaznivo pôsobí na pokožku hlavy, posilňuje a vyživuje vlasové korienky a zabraňuje vypadávaniu vlasov. Ponúka jednoduchú a lacnú starostlivosť o vlasy. Je bohatá na vitamíny A, skupiny B, C, D, K, je bohatým zdrojom železa a má vysoké hladiny draslíka, horčíka a chlorofylu. Práve vďaka chlorofylu sa jej prisudzujú očistné a alkalizujúce vlastnosti. Ponúka teda všetko to, čo zdravé vlasy potrebujú.

Žihľavu môžete aplikovať ako oplach vlasov, no užívať ju môžete aj vnútorne v podobe čaju, posilníte tak uzdravujúci efekt na vlasy.

vlasy, odvar na vlasy, lupiny, vypadávanie vlasov, suchá pokožka hlavy, žihľava

Žihľavový odvar na vlasy

Hrsť listov žihľavy, ideálne čerstvo nazbieraných, v zime však rovnako dobre poslúžia aj sušené, zalejte litrom vriacej vody. Nechajte lúhovať až pokiaľ voda nevychladne. Preceďte a odvarom si preplachujte vlasy po každom umytí.

Žihľavový ocot pre vitálne vlasy

Žihľavový ocot povzbudzuje metabolizmus, čistí a posilňuje pokožku hlavy, pôsobí proti tvorbe nadmerného mazu a lupinám. Ako bonus zmierňuje vypadávanie vlasov a podporuje rast nových vlasov.

Ako si ho pripraviť pomocou macerátu:

Čerstvé umyté žihľavové listy nasekajte nadrobno, mimo sezóny použite sušenú žihľavu. Nasypte do sklenenej nádoby a zalejte jablčným octom tak, aby bola žihľava ponorená. Nádobu uzavrite. Nechajte macerovať po dobu dvoch až štyroch týždňov, denne pohárom zatraste. Po uplynutí doby macerovania zmes preceďte a skladujte na chladnom a tmavom mieste. Žihľavový ocot vydrží pri správnom skladovaní až 6 mesiacov.

Správne použitie:

Žihľavový ocot môžeme použiť dvoma spôsobmi. Pri použití na záverečný oplach vlasov po umytí zmiešajte polievkovú lyžicu pripraveného octu s 1 litrom vlažnej vody. Po umytí vlasy opláchnite.
Pre zdravie pokožky hlavy môžete žihľavový ocot použiť aj pred umytím. Vmasírujte ho do pokožky hlavy a nechajte pár minút pôsobiť. Potom vlasy umyte bežným spôsobom. Dajte si pozor na teplotu vody, horúca voda totiž vlasom neprospieva.

Základný žihľavový oplach s jablčným octom bez macerovania

Pokiaľ nemáte čas pripraviť si silný žihľavový macerát alebo problémy s vlasmi potrebujete riešiť urgentne, pripravte si žihľavový odvar nasledovne. Potrebovať budete jednu šálku žihľavových listov a štyri lyžice jablčného octu. Žihľavu zalejte požadovaným množstvom vody, nechajte prejsť varom, pridajte jablčný ocot a varte ešte 15 minút. Sceďte. Vmasírujte do vlasov a opláchnite.

Pre zdravé vlasy je dôležité pridať do jedálnička Omega-3 mastné kyseliny, ktoré obsahujú morské plody a ryby.