Najlepšie suroviny pre vašu pleť v domácich pleťových maskách. Ktoré to sú?

Gabriela Bachárová | 23. apríl 2017
Najlepšie suroviny pre vašu pleť v domácich pleťových maskách. Ktoré to sú?

Niektoré suroviny majú na pleť veľmi pozitívny vplyv a oplatí sa ich v domácich pleťových maskách uprednostňovať. Ktoré to sú?

Výhodou domácich masiek je, že si ich môžeme pripraviť čerstvé, priamo zo záhradky. Ďalej môžeme na pleť nanášať to, čo nájdeme v chladničke, či už je to jogurt, tvaroh, mlieko, šľahačka, alebo vajcia...

TVAROH

Má hydratačné účinky, preto sa hodí predovšetkým na suchú a citlivú pokožku. Pokožku vyživuje a regeneruje. Z domácich surovín má práve tvaroh najväčší potenciál. Tvaroh použite ako základ a do neho nastrúhajte ovocie alebo zeleninu. Takto vzniknutú masku môžete zriediť mliekom, prevarenou vodou alebo šľahačkou.

Veľmi jednoduchú tvarohovú pleťovú masku si vytvoríte tak, že zmiešate tvaroh s medom.
 Ďalším variantom je k tučnému tvarohu pridať niekoľko kvapiek za studena lisovaného oleja.

JOGURT

Chráni slnkom poškodenú či priamo spálenú pokožku. Vďaka obsahu kyseliny mliečnej sa pleť tak veľmi nevysušuje. Laktóza podporuje regeneráciu pokožky.

Môžete ho na pokožku naniesť samotný, ale ešte väčší efekt zaznamenáte, keď do neho namiešate aj ďalšie ingrediencie. Do jogurtu môžete primiešať prakticky akékoľvek ovocie, ale aj zeleninu – nastrúhanú mrkvu alebo uhorku.

MED

Na med v domácich pleťových maskách rozhodne nezabúdajte. Pokožku skvele hydratuje a zároveň vyživuje. Med je doslova zásobárňou výživných látok a niekedy sa mu hovorí aj elixír mladosti, je výborný proti vráskam.

Medovú masku si veľmi jednoducho urobíte tak, že na gázu alebo podobný materiál nanesiete polotekutý med (tekutý by mohol tiecť ) a priložíte na pleť. Zamerajte sa na miesta s najväčším výskytom vrások, med by ich mal aspoň čiastočne vyhladiť a zjemniť.
Ďalšiu medovú masku si vyrobíte tak, že zmiešate med s nastrúhanou uhorkou.
Iné možnosti? Pre mastnú pleť zmiešajte med s našľahaným bielkom a pre suchú pleť zase med so šľahačkou.

UHORKA

Dužina uhorky obsahuje až 95 percent vody, má preto vynikajúce hydratačné účinky. Pôsobí tiež antioxidačne, to znamená, že zabraňuje predčasnému starnutiu pleti.

Uhorku si môžete na tvár priložiť len tak, alebo si vyrobiť domácu pleťovú masku s ďalšími surovinami. Uhorku môžete nastrúhať, napríklad do kyslej smotany alebo do jogurtu a jednoducho naniesť na pokožku.

JABLKO

Podobne ako iné ovocie obsahuje vysoký podiel ovocných kyselín, ktoré sa už dlho používajú aj v bežnej kozmetike. Sú známe tým, že majú schopnosti vyhladiť, napnúť a výrazne omladiť pokožku.

Zmiešajte jedno nastrúhané jablko, polovicu bieleho jogurtu, trochu škorice a lyžicu medu.

BANÁN

Dodáva pokožke potrebnú vlhkosť. Okrem hydratačných má aj vyživujúce účinky, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínov A, B a K, a tiež minerály horčík a draslík. Banánová maska pleť dokonale vyhladí.

Zmiešajte roztlačený alebo rozmixovaný banán, vaječný žĺtok a dve lyžičky panenského olivového oleja. 
Ďalším variantom pre dobre hydratovanú a vyhladenú pokožku je zmiešať jeden banán s dvoma lyžicami kyslej smotany, jedným žĺtkom a dvoma lyžicami tvarohu. Vaša pleť vám poďakuje.

AVOKÁDO

Má veľmi vysoký obsah vitamínu E, ktorý je pre pokožku nenahraditeľný. Chráni ju pred voľnými radikálmi, a tým zabraňuje jej starnutiu. Avokádo obsahuje aj veľké množstvo rastlinných olejov, ktoré podporujú pružnosť pokožky.

Avokádové potešenie pre zrelú pleť  
Zmiešate jedno nastrúhané avokádo, lyžičku medu, lyžičku citrónovej šťavy a niekoľko lyžíc bieleho jogurtu.
Pozor – ak máte sklon k alergickým kožným prejavom, citrón radšej vynechajte.

HROZNOVÉ VÍNO 

Látky, ktoré obsahuje, pozitívne pôsobia proti starnutiu pokožky. Unavenú a povädnutú pleť výrazne oživuje.

ZELENÝ ČAJ

Má vysoký obsah minerálov horčíka a draslíka, ktoré pokožku spevňujú. Zelený čaj je plný antioxidantov a tie bránia opotrebovaniu buniek. Lístky tohto čaju môžu poslúžiť aj v boji proti upchatým pórom a čiernym bodkám na koži.

Čaj nechajte vo vode chvíľku lúhovať a potom zmes naneste na tvár. Postačí, keď čaj na koži necháte päť minút. Zelený, ale aj čierny čaj pôsobí proti opuchom a kruhom pod očami. Vylúhované a vychladnuté vrecúška čaju si položte na oči a nechajte pôsobiť asi desať minút.