Trápi vás CELULITÍDA? Ponúkame vám 6 TIPOV, ako dať zbohom pomarančovej koži

Miroslava Suchárová | 7. apríl 2022
celulitída, pomarančová koža, pružná pokožka, ako sa zbaviť celulitídy

Ideálne je, ak na celulitídu použijeme zbrane, ktoré nám zároveň pomôžu podporiť celkové zdravie i dobrú náladu. Idete na to spolu s nami?

Čo pri eliminácii celulitídy pomáha?

1. Jedzte zdravo, pestro a vyvážene

Uvedomujeme si, že ak náš časopis čítate pravidelne, túto zásadu dôverne poznáte a veríme, že sa snažíte podľa nej riadiť. Vynechať ju nemôžeme ani pri téme, akou je celulitída, pretože k jej vzniku prispieva strava bohatá na rafinovaný cukor, soľ, bielu múku, transmastné kyseliny, konzervanty, farbivá, stabilizátory a ďalšie prídavné látky. Teda problémom v tomto smere je jedálniček zložený z vysoko priemyselne spracovaných potravín.

Ak chceme celulitídy zbaviť, mali by sme sa postupne pokúsiť o ich vylúčenie z jedálneho lístka a, naopak, preferovať základné potraviny. Medzi nimi by nemali chýbať napríklad rozličné druhy čerstvej zeleniny a ovocia, za studena listované oleje, ľanové semiačka, kvalitné tučné ryby, vajíčka z voľného chovu, mäso od poctivých farmárov a tiež zdroje draslíka, ktoré napomáhajú telu zbaviť sa prebytočnej vody. Draslík je zastúpený v zelenej listovej zelenine, banánoch či avokáde. Zabúdať by sme nemali ani na potraviny bohaté na antioxidanty. Za všetky môžeme spomenúť cesnak, kurkumu, zázvor, fenikel či kajenské korenie.

2. Dodržiavajte pitný režim

Voda sa podieľa na hydratácii našej pokožky – ak bude dostatočne zásobovaná tekutinami, bude vyzerať menej hrudkovito, sucho a staro. Zároveň je významnou pomocníčkou pri vylučovaní škodlivín z tela. Základom je, samozrejme, čistá, resp. pitná alebo filtrovaná voda. V boji s pomarančovou kožou nám môžu pomôcť aj niektoré bylinky – púpava, žihľava, pýr či nechtík. Vhodný je aj zelený čaj.

celulitída, pomarančová koža, pružná pokožka, ako sa zbaviť celulitídy

3. Nezabúdajte na kolagén

S pribúdajúcim vekom produkcia kolagénu v našom tele klesá. Dôsledkom toho je nielen vznik vrások, ale aj postupné vädnutie a ochabovanie pokožky. Ak chceme mladistvú, pevnú a pružnú pleť, musíme telu v tomto smere pomôcť. K produkcii kolagénu prispeje konzumácia  potravín bohatých na bielkoviny, ako zdrojov aminokyselín lyzín a prolín, a takisto vitamínu C podporujúceho tvorbu kolagénu. Prolín je bežne zastúpený v hovädzom a bravčovom mäse, celých zrnách, zelených potravinách a aj mliečnych výrobkoch. Lyzín obsahuje nielen mäso, ale aj sardinky, tuniak, lieskovce, mandle, šošovica či pšeničné klíčky. Túto trojicu nájdeme spolu aj v doplnkoch výživy.

Riešením je aj užívanie samotného kolagénu vo forme suplementov. Podľa štúdie uverejnenej v Journal of Medicinal Food v decembri 2015, tí, ktorí užívali 2,5 g BCP (bioaktívnych peptidov kolagénu), zaznamenali zníženie stupňa celulitídy a zlepšenie hrudkovitého vzhľadu na stehnách. K výrazným zmenám došlo po šiestich mesiacoch pravidelného užívania.  

4. Obohaťte svoj tréningový plán o HIIT, jogu či pilates

Väčšina z nás si je vedomá toho, že ak chceme byť zdravé, štíhle a fit, potrebujeme nielen kardio tréning, ale aj posilňovanie. Silovému tréningu s vlastnou hmotnosťou alebo s činkami by sme sa mali venovať aspoň dva razy týždenne. Ak sa týmto pravidlom riadime a napriek tomu nevidíme zmeny na našej pokožke, čo sa týka celulitídy, môžeme vyskúšať iné typy tréningov alebo cvičení. Výbornou voľbou je HIIT, teda vysoko intenzívny intervalový tréning spočívajúci v striedaní intervalov, počas ktorých ideme na maximum, a fáz odpočinku. HIIT sa dá skvelo aplikovať pri kardio i silovom tréningu. Skvelé sú aj cvičenia ako joga (hormonálna joga), pilates a kalanetika.

5. Podporte krvný obeh extraktom z gotu kola

Gotu kola (pupočník ázijský) je rastlinka so silnými protizápalovými vlastnosťami, ktorá sa spája s množstvom benefitov pre zdravie. Jedným z nich je to, že má schopnosť stimulovať prietok krvi a zvyšovať tonus spojivových tkanív. Podľa systematického prehľadu účinnosti pupočníka ázijského z roku 2013, ktorý si vzal na mušku osem vedeckých štúdií, rastlinka významne zlepšuje krvný obeh, zmierňuje opuchy i bolesti nôh. Ďalšou výhodou je jej schopnosť zvyšovať antioxidačnú aktivitu ľudských tkanív, čiže pomáha pri hojení rán a regenerácii pokožky. Tieto vlastnosti sú užitočné aj pri redukcii celulitídy.

celulitída, pomarančová koža, pružná pokožka, ako sa zbaviť celulitídy

6. Nebojte sa návštevy kozmetického salónu

Okrem masáží, vákuových masáží (bankovania), saunovania či lymfatickej drenáže sa na elimináciu celulitídy využívajú aj špeciálne procedúry, ako kryolipolýza, laserové ošetrenie a terapia rázovými vlnami. Čiže riešením nášho problému môže byť návšteva kozmetického salónu, kde zároveň načerpáme aj pozitívnu energiu.

„S každou novou dámou, ktorá príde do nášho štúdia, sa v úvode porozprávame o jej probléme, v tomto prípade o celulitíde, ktorá ju trápi. Snažíme sa zistiť, aký má životný štýl, koľko a akého druhu pohybu si dopraje, aký je jej pitný režim a tiež ako sa stará o svoju pokožku. Či používa rôzne krémy proti celulitíde, či si dopriava masáže, saunovanie, prípadne, aké metódy odstraňovania celulitídy už v minulosti podstúpila a kedy. Dôležitý je celkový zdravotný stav klientky. V úvodnom procese spolu prechádzame všetky zdravotné kontraindikácie, ktoré by mohli brániť využitiu našich služieb. Podľa získaných informácií už s našimi skúsenosťami vieme zhodnotiť, či je ošetrenie rázovou vlnou v synergii s rádiofrekvenčnou biostimuláciou pre dámu vhodné, aká je potrebná frekvencia a počet ošetrení,“ vysvetľuje Ľudmila Kohútová.

celulitída, ako sa zbaviť celulitídy, joga

Ak sa rozhodneme redukovať celulitídu takýmto spôsobom, s výsledkom budeme určite spokojné, avšak dlhodobo si daný stav udržíme iba praktizovaním zdravého životného štýlu. „Samotná rádiofrekvencia aj rázová vlna sú veľmi efektívne ošetrenia, no pri ich súčasnom pôsobení je účinok výrazne znásobený a pretrvá dlho. Pri správnej úprave pohybového režimu a stravovacích návykov sa po absolvovaní kúry problémy s celulitídou už nevrátia, alebo dlhodobo výrazne zlepšia,“ dodáva na záver odborníčka.