Fenomén "singles"

Diana Mašlejová | 2. marec 2018
Fenomén

Sú medzi nami a je ich stále viac. Nezadaní, slobodní, rozvedení – skrátka ľudia bez vzťahu. Možno medzi nich patríte aj vy a možno bude o rok single aj vaša priateľka, o ktorej by ste to nikdy nepovedali.

Po zverejnení posledných údajov slovenského štatistického úradu ostali mnohí odborníci prekvapení (a možno i trochu zhrození). Od roku 2000 totiž stúpol počet nezadaných ľudí takmer dvojnásobne a na počudovanie tvoria väčšiu skupinu muži.

Najrýchlejší nárast singles bol zaznamenaný u ľudí vo veku 30 až 40 rokov, v pomere šesť mužov ku štyrom ženám. Západný svet nám už dlhšie posielal signály, že fungovať bez vzťahu je celkom bežné, no akosi sa nám nechcelo pripustiť, že sa to môže týkať aj našej malej krajiny.

Život bez záväzkov

Nie je tomu tak dávno, keď naši rodičia považovali život bez záväzku buď za malý prechodný schod k rodinnému životu, alebo za nepríjemnú prekážku. Pre ženu bolo najväčšou túžbou založiť si čo najskôr vlastnú rodinu a kariéru načas odložiť do šuplíka.

Ale situácia sa zmenila. S pribúdajúcou životnou úrovňou, vzdelaním a zmenou návykov sa vzťah prestal považovať za kľúčový bod k šťastiu. Na singles ľudí sa už nenazerá s ľútosťou, či dokonca s odporom.

Väčšina mladých po dvadsiatke vonkoncom nedáva zakladanie rodiny na piedestál. Cestujú, starajú sa o kariérny rast, užívajú si život. 

Súčasný single človek nie je učupený kdesi v rohu a nevyplakáva za stratenou mladosťou. Koučka Denisa Kmecová vysvetľuje, že „v dnešnej dobe sa množstvo ľudí bez vzťahov sústreďuje na kariéru. Nie je to však nijaká „z núdze cnosť“, títo ľudia sa rozhodli slobodne, darí sa im v pracovnom živote a naďalej sa rozvíjajú.

Keď je práca všetkým

Práca mnohých napĺňa natoľko, že akosi zabudnú na svoj vlastný osobný život. Precitnutie potom prichádza okolo 35, 40 rokov, kedy si zrazu uvedomíme potrebu partnerského života a rodiny.“ 
Asi nikoho zvlášť neprekvapí, že najväčší boom zažil fenomén singles po roku 1989. Za následok ho malo viacero faktorov. Prvým z nich je zrovnoprávnenie mužov a žien. Nežnejšie pohlavie sa oslobodilo najmä po finančnej stránke.

Čoraz viac z nich je samostatných, majú fungujúci pracovný život, sú vo vedúcich pozíciách a partnera si tak vyberajú najmä podľa osobnosti a nie materiálneho zázemia. Naopak, ak vzťah zažíva trhliny, nič im nebráni rozísť sa, či rozviesť a zabezpečiť nielen seba, ale aj deti. 

Ďalším faktorom je práca. Zvýšené nároky na jednotlivca, tlak zo strany spoločnosti – byť úspešný, vzdelaný a neustále sa kariérne rozvíjať, taktiež zanecháva nezmazateľné stopy na našich motívoch. Potreba finančnej stability sa našich životov dotkla nemenej.

Vlastniť byt a auto, môcť si dovoliť aspoň jednu dovolenku ročne, výjazd s priateľmi a do toho nový model kabelky, chce v dnešnej dobe väčšie úsilie, ako tomu bývalo voľakedy. A na rodinu potom akosi neostáva čas.

Psychologička Zdenka Némethová dodáva, že úspešní ľudia hľadajú aj úspešného partnera. Pomyselný okruh známostí sa rokmi akosi zužuje, nároky však rastú. A výsledkom je čoraz početnejšia skupina nezadaných ľudí.