Kde sa vytratil ten klasický scenár – vyštudovať a založiť si rodinu?

Redakcia | 29. október 2017
Kde sa vytratil ten klasický scenár – vyštudovať a založiť si rodinu?

Nie vždy je „byť single“ naším vlastným rozhodnutím. Niekedy sa o to pričiní kariéra, nevydarený vzťah, okolnosti a občas si až dávno po tridsiatke uvedomíme, že láska akoby si v našom živote zobrala dovolenku.

Vyštudovať a založiť si rodinu

Čo s tým a kde sa vytratil ten klasický scenár – vyštudovať a založiť si rodinu? Odpoveďou je fenomén singles, poznávacie znamenie dnešnej modernej doby. Posvietili sme si naň spolu s profesionálnou koučkou Denisou Kmecovou.

Čítajte tiež: Fenomén singles

Treba povedať, že nie každému vyhovuje byť single. Aj keď mnohí vnímajú svoj status takmer ako životný štýl, drvivá väčšina v ňom nemieni zotrvať dlhodobo. Plánujú najskôr rozbehnúť kariéru, získať vytúžený finančný štandard a potom sa usadiť.

„Keď sa však zastavia, často prichádzajú na to, že to vôbec nie je také jednoduché,“ dodáva psychologička. Príležitostí v zrelšom veku je o poznanie menej ako čerstvo po štúdiu, keď sme mali okolo seba množstvo bývalých spolužiakov, nových kolegov, chodievali sme sa častejšie do spoločnosti zabávať.

Čítajte tiež: Bývanie u svokrovcov. Dobré rozhodnutie alebo zabijak vzťahu?

Kto vytvára tlak?

Okolo tridsiatky sa okruh našich známych stabilizuje a nové kontakty nadväzujeme čoraz ťažšie. Náhlu túžbu usadiť sa v nás okrem vnútorných pohnútok môže naštartovať aj okolie. „V súčasnosti je najčastejší tlak z rodinného kruhu – konzervatívnejší rodičia, ktorí prehovárajú svoje dospelé deti, aby si našli partnerský vzťah.

Významný je aj tlak z okolia známych. Ak máme v blízkosti viacero priateľov, ktorí si už založili rodiny, vychovávajú deti a majú zrazu celkom iné starosti, človek sa začne cítiť osamelý a mať potrebu, aby do tejto komunity zapadol aj on,“ vysvetľuje koučka Denisa Kmecová.

Mohlo by vás zaujíamť: Tajomstvo šťastného vzťahu

Odfiltrovať vplyv okolia môže byť veľmi zložité. „Raz som koučovala jednu klientku, ktorá sa chcela usadiť v rodinnom živote. Pri rozhovoroch sme však spoločne prišli na to, že je vlastne spokojná tak ako je, vplýva však na ňu tlak okolia, ktorý ju núti založiť si rodinu a viesť „normálny“ život,“ hovorí koučka.

Čítajte tiež: Kto nežiarli, nemiluje. Pravda, či mýtus? A čo vy, žiarlite?