Syndróm vyhorenia - čo to vlastne znamená a aké má fázy?

Redakcia | 20. október 2023
Syndróm vyhorenia - čo to vlastne znamená a aké má fázy?

Čo presne tento stav znamená, aké sú jeho fázy a príznaky?

Ak strácate energiu a chuť do života, pociťujete dlhodobý stres a únavu, zbystrite pozornosť, pretože i vás sa môže týkať syndróm vyhorenia. Povieme vám, čo presne tento stav znamená, aké sú jeho fázy.

V dnešnom uponáhľanom spôsobe života máme toho všetci občas priveľa, čo sa, pochopiteľne, prejavuje zvýšenou únavou, nervozitou a stresom. Aj to je dôvod, prečo sa syndróm vyhorenia podceňuje a často je považovaný za výmysel dnešnej doby. Ak však takto fungujete dlhodobo, môže sa stať, že vaše telo povie dosť“. Buď ho počúvnete a zregenerujete svoje sily, alebo ho budete ignorovať a „vyhoríte“.

Prečítajte si tiež: 7 užitočných rád, ako zostať pri práci zdravý

Čo znamená syndróm vyhorenia?

Syndróm vyhorenia ako prvý pomenoval a popísal nemecký psychiater Herbert Freudenberger v sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Jeho definícia znie: „Vyhorenie predstavuje stav únavy a frustrácie navodený úplným oddaním sa veci, spôsobu života či vzťahu, ktorý však nesplnil svoje očakávania.“

Vyhorenie je stav fyzického, duševného a emocionálneho vyčerpania. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má tento syndróm tri atribúty:

  1. emočné vyčerpanie
  2. depersonalizácia
  3. pocit osobného zlyhania

Ide teda o psychický stav, ktorého súčasťou je celkové vyčerpanie, strata pracovného a osobného záujmu, nadšenia a tvorivosti. Neprichádza zo dňa na deň.

Prečítajte si: TOP masáže, ktoré vás zaručene uvoľnia

Je dlhodobým procesom s viacerými fázami. A keďže sa rozvíja postupne, môže trvať aj roky. Dôvodom jeho vzniku je dlhodobé zaťaženie spojené s nereálnymi cieľmi a príliš veľkými pracovnými, spoločenskými, ale aj rodinnými očakávaniami bez dostatočného pozitívneho ohodnotenia.

Ak k tomu pridáte neschopnosť oddychovať, nevšímavosť k svojmu telu a obnove energie, nastáva protest organizmu vo forme celkového zlyhania a vyčerpania.

„Ak zapálite oba konce sviečky, získate tým viac svetla, ale sviečka rýchlejšie vyhorí.“ Myron D. Rush

Fázy vyhorenia podľa Christiny Maslach:

Nadšenie a preťažovanie – pracujete najlepšie, ako viete, s vysokým nasadením, nadšením a veľkými očakávaniami, ale pociťujete, že vyhovieť požiadavkám je nemožné, navyše, ohodnotenie nie je dostatočné.

Emocionálne a fyzické vyčerpanie – objavuje sa únava a depresie, čiže nastáva psychické a fyzické vyčerpanie.

Dehumanizácia druhých ľudí ako obrana pred vyhorením – strata záujmu o druhých, podráždenosť, hnev a zhoršovanie vzťahov.

Konečné štádium – prejavuje sa odmietavým postojom voči všetkému a všetkým, nastáva celkové vyčerpanie, sklamanie a nezáujem.

Prečítajte si:
Uvažujete o zmene práce? 6 otázok, na ktoré si musíte odpovedať.
PREČO ZLYHÁVAME?
6 užitočných tipov ako uspieť. Pomôže aj vizualizácia.