5 „potravín“, na ktoré pri výrobe dezertov zabudnite!

Martin Chudý; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 18. august 2017
5 „potravín“,  na ktoré pri výrobe dezertov zabudnite!

Sú bežnou súčasťou našich kuchýň a siahame po nich často, najmä, ak chceme pre svojich najbližších „vyčarovať“ nejakú maškrtu. Mysliac si, že robíme dobre. Konáme však pravý opak. Prečo sa vzdať niektorých tradičných pochutín pri príprave dezertov, vám objasní Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu (www.martinchudy.sk).

POZOR na to, čo dávate z lásky svojim milovaným

Pretože pri výrobe dezertov sa bežne používajú niektoré suroviny, ktoré predstavujú obrovské riziko pre ľudské zdravie. Ich používanie je masívne a veľmi rozšírené, a preto sa nachádzajú nielen v rôznych kupovaných dezertoch, ale aj v tých domácich.

Takže, ak vám mama či babka napečie domáci koláč, neznamená to, že je výživnejší a kvalitnejší než ten zo supermarketu. Väčšinou síce neobsahuje konzervačné látky, umelé prísady a množstvo „éčok“, ale stále môže obsahovať veľmi nebezpečné suroviny, ktoré si ani nezaslúžia pomenovanie „potraviny“.

Čítajte tiež: Éčka - je rozumné ich zo stravy vylúčiť!

Každá z týchto surovín má odlišné negatívne účinky na zdravie a nie sú všetky rovnaké. Tiež záleží od skonzumovaného množstva, kombinácie a načasovania.

Osobne sa silno vyhýbam stuženým tukom, ale priznávam, že dezert s obsahom bieleho cukru si občas dám. Biely cukor v malých dávkach nepovažujem za taký nebezpečný ako stužené tuky.

Trans tuky, ktoré stužené tuky obsahujú, sa totiž môžu zakomponovať do bunkových membrán a poškodzovať vaše telo dlhú dobu.

V porovnaní s maslom je to ako porovnávať slona a mravca v tom, kto odnesie ťažší náklad z pohľadu absolútnej hmotnosti (maslo je ten slon). Stužené tuky však nie sú jediná nevhodná surovina, ktorej by ste sa mali vyhýbať, ak chcete zostať zdravý a podporiť aj zdravie svojich milovaných.

Nasledovným surovinám sa navždy vyhnite a už nikdy ich nepoužívajte na prípravu dezertov. Najviac to platí pre stužené tuky. Zvyšné suroviny nie sú také extrémne nebezpečné, ale stále majú veľmi ďaleko od zdraviu prospešných surovín.

Mohlo by vás zaujímať: Pravda o kokosovom oleji (alebo tuku ak chcete)

Stužené tuky

Tieto umelé výrobky obsahujú veľké množstvo trans tukov, ktoré poškodzujú bunky a cievy a majú rakovinové účinky. Keďže sú veľmi lacné, používajú sa vo veľkom pri výrobe pečiva, keksov, sušienok, koláčov, čokolád a cukroviniek. Paradoxne, používajú sa už niekoľko desaťročí.

Šokujúce na tom je, že ich negatívne účinky na zdravie sú už dlhé desaťročia podrobne zdokumentované a som udivený, že sú napriek tomu stále povolené k predaju. Stužené pokrmové tuky by neskonzumovalo asi žiadne zviera, ani keby ste mu ich naservírovali na zlatom podnose a určite by nezhnili ani za 1 000 rokov!

Stužené tuky sú vrchol toho najhoršieho, čo môžete použiť pre prípravu dezertov. Rovnako to platí pre margaríny.

Biely rafinovaný cukor

Približne pred 200 rokmi ľudia ešte nepoznali túto surovinu a používali surový nespracovaný cukor. Dokonca naši pradávni predkovia z paleo éry konzumovali celú cukrovú trstinu, z ktorej prijali veľmi málo cukru. Ak by ste chceli prijať z celej cukrovej trstiny toľko cukru, koľko je v jednom sladenom nápoji, museli by ste skonzumovať 2,6 metrov vysokú trstinu.

V roku 1700 skonzumoval priemerný človek ročne okolo 1,8 kg cukru, v roku 1900 ročne 40 kg cukru a v roku 2009 skonzumovala viac než polovica všetkých Američanov vyše 225 g cukru denne, čo predstavuje vyše 81 kg cukru ročne na 1 osobu.

Rafinácia teda umožnila prudký nárast spotreby cukru, ale za akú cenu? Dnes to už vieme a negatíva zvýšenej konzumácie rafinovaného cukru sú dôkladne zdokumentované. Napriek tomu ho však rozsiahlo používame, a to z jednoduchých dôvodov.

Je lacný, všade prítomný, chutný, a hlavne – silno návykový. Určite vás nechcem navždy odpútať od cukru ako takého, ale, ak už chcete sladiť, tak len zriedkavo, v malom množstve a použite surový alebo prírodný trstinový cukor, med, melasu, javorový sirup či kokosový cukor.

Biela rafinovaná múka

Priemyselná rafinácia umožnila rozkvitnúť aj tejto surovine, ktorá je, rovnako ako biely cukor, masívne používaná po celom svete. A opäť je tu otázka, za akú cenu? Nebudem vás klamať, že som ju nikdy neskonzumoval a občas niečo z nej neskonzumujem, ale je to len zriedkavo a snažím sa jej vyhýbať, čo odporúčam aj vám.

Čítajte tiež: Prečo sa nevieme vzdať bielej múky?

Celozrnné múky majú síce tiež svoje nevýhody (antinutrienty), ale ak ich viete správne spracovať a pripraviť, tak môžu mať vysokú výživovú hodnotu. Naopak, rafinované potraviny neobsahujú už takmer žiadne vitamíny, minerály, enzýmy a obsah ich tukov, bielkovín a sacharidov je tiež nižší a pozmenený. Napríklad tak, že v nich chýba vláknina a obsahujú menej omega 3 a 6 mastných tukov.

Mohlo by vás zaujímať: Neviete, akú múku na čo použiť? My vám poradíme.

Konzervované ovocie

Tento typ ovocia sa tiež veľmi často využíva pri príprave dezertov, ale znova tým trpí ich kvalita a výživová hodnota. V tomto ovocí nájdete veľa cukrov, ale málo živín. To by ešte nemusel byť veľký problém, ak sa jedná o pečené dezerty, v ktorých sa aj tak znehodnotia živiny v ovocí.

Avšak, ak pripravujete nepečené, alebo len mierne pečené dezerty, potom použite čerstvé ovocie. Ideálne použite takéto ovocie vždy, aby ste znížili obsah cukrov v dezerte a predsa len nikdy neviete, či v ňom nejaké živiny nezostanú aj po pečení (aj keď o tom skôr pochybujem).

Alternatíva je mrazené ovocie, z ktorého je vhodné bobuľovité, ako čuroriedky, maliny a jahody. Na druhej strane však nie som naivný, aby som veril, že mrazené bobuľovité ovocie nie je postriekané chemikáliami. Práveže sa obávam, že by mohlo byť kontaminované väčším množstvom pesticídov, ktoré sa mrazom „zamaskujú“. Ale možno sa mýlim. Avšak, ak už mrazené ovocie, tak ideálne z vlastnej záhrady a mrazničky.

Čítajte, ktorým: 10 potravín, ktorým mrazenie prospeje

Práškové zmesi na pečenie

Skutočne si myslíte, že v prášku môžu byť čerstvé a kvalitné potraviny, najmä, keď sú také lacné? Ak áno, pokojne v tejto domnienke žite aj naďalej, ale ja ich nepotrebujem na prípravu dezertov a zaobišli sa bez nich aj naši predkovia. Práškové výrobky, ako napríklad sušené mlieko, smotana či vajcia, nikdy nemôžu dosiahnuť kvalitu čerstvých potravín.

Viaceré práškové zmesi na pečenie obsahujú stužené tuky, biely cukor a rôzne prídavné látky, preto sa im vyhnite. Niektoré práškové škroby na pečenie môžu byť neutrálne z pohľadu kvality, ale je potrebné podrobne čítať zloženia na etiketách.

Čo sa týka prášku do pečenia, použite BIO kypriaci prášok bez fosfátov, ktorý je vyrobený z vínneho kameňa, hydrogénuhličitanu sodného (sóda bikarbóna) a z BIO kukuričného škrobu. Ak máte skúsenosti, namiesto prášku môžete použiť aj sódu bikarbónu bez obsahu hliníka.

Tip pre vás: Super rýchle cookies BEZ MÚKY