Čokoláda a víno? Spoznajte tie správne kombinácie a prekvapte hostí
Staňte sa čokoládovými mágmi vo svojej kuchyni! Je to úplne jednoduché. Prekvapte svojich hostí znalosťou správnej kombinácie čokolády a vína.
Spoznajte ti správne kombinácie a prekvapte hostí
Mliečna
Dobrá mliečna čokoláda si výborne rozumie napríklad s koňakom, whisky, rumom a kvalitným bielym rumom.
Každý človek má vlastné chuťové preferencie a tie treba ctiť, aby výsledok bol dokonalý a napríklad hostí, ktorí k vám prídu na návštevu, potešil.
Nalámať čokoládu ku káve je otázka chvíľky, ale venujte preto starostlivosť výskumu toho, čo im chutí, a potom ju správne zlaďte s ponúkanými nápojmi, ako s destilátmi, tak s vínami. Pôžitok z nich potom len umocní.
Horká
Vysokopercentnú čokoládu, ktorá je pre väčšinu ľudí príliš horká, harmonicky dopĺňajú dezertné sladké vína, ako je portské alebo madeira. S nimi si ju väčšinou vychutnajú aj tí nedôverčiví, a naopak, kto nemusí dezertné vína, s 80-percentnou čokoládou im môže prísť na chuť.
Sladšia čokoláda s obsahom kakaa pod sedemdesiat až šesťdesiat percent ladí zase s vínami s vyšším obsahom trieslovín, napríklad s ovocnejším Cabernetom Sauvignon alebo s červeným Merlotom.
Bežné horké čokolády dobre chutia s vínami ľahšími, suchými. Najlepšou kombináciou s nápojom však napriek tomu zostáva mliečna čokoláda k šálke kávy. Tvrdia to znalci, a nie je dôvod im neveriť. Za vyskúšanie to iste stojí.