Dokáže nám kofeín pomôcť spáliť viac tuku?

Iveta Škrabáková | 22. marec 2019
káva kofeín, pozitívne účinky, chudnutie, spaľovanie tuku,

Kofeín, neresť mnohých z nás. A keby to bola jediná, však? Kto ale povedal, že musí byť pre naše telo v zásade zlý? V skutočnosti, kofeín v správnej miere a forme dokáže byť pre naše telo i myseľ prospešný. Jeho zdravotné benefity sú početné. Od zlepšovania kognitívnych funkcií cez prevenciu Alzheimerovej choroby až po boj s rakovinou pankreasu, či diabetom II. Typu.

Plus je skvelým „zlepšovačom“ prirodzeného výkonu človeka, vďaka ktorému máme možnosť maximalizovať tréningy, a dokonca má mierny účinok i na spaľovanie tukov. Ako už zrejme vieme, šálka silnej čiernej kávy dokáže potlačiť chuť do jedla a stimuluje nervový systém, čo má za následok mierne vyššie spaľovanie kalórií.

Toto však nie je hlavná oblasť, v ktorej má kofeín skutočný potenciál spaľovania tukov. Na to aby bol skutočne efektívny, by mal byť kombinovaný zároveň aj s cvičením. Kofeín zvyšuje našu výkonnosť vďaka tomu, že jeho nabudzujúce účinky znižujú vnímanie intenzity, resp. náročnosti vynaloženého úsilia.

Vďaka tomuto sme schopní cvičiť dlhšie, s vyššou intenzitou, bez toho aby sme pocítili priveľkú námahu.Samozrejme, čím náročnejšia aktivita je, tým viac kalórií spaľujeme počas tréningu, ba dokonca aj po ňom. Kofeín navyše šetrí svalový glykogén (uložené sacharidy) a podporuje ako zdroj energie zásoby tuku.

Kedy a koľko kofeínu prijať

Základom konštruktívnej konzumácie kofeínu je prijať viac ako 400 mg denne v dvoch oddelených dávkach po 200 mg (ekvivalent dvoch silných šálok kávy). Jedna by mala prísť po prebudení a druhá cca 45 minút pred cvičením, či športovým výkonom.

Je nutné však ale prihliadnuť na to, že ak trénujete večer, kofeín môže negatívne ovplyvniť spánok a následné budovanie a regeneráciu svalov. Rovnako je tiež potrebné sa uistiť, že nepríjmete viac kofeínu ako sa odporúča, môže to mať totiž negatívny dopad na nadobličky, či vyplaviť stresový hormón kortizol, ktorý narúša nie len spánkový režim, ale tiež negatívne vplýva na tvorbu brušného tuku.

Vo všeobecnosti, privysoké dávky kofeínu neprospievajú ani ľudom trpiacim úzkosťami, vysokým krvným tlakom, alebo akýmkoľvek stavom, kde je kofeín nežiaduci. Majte preto vždy na mysli aj svoj aktuálny fyzický a mentálny stav.

Aké zdroje kofeínu využiť

Jednou z veľmi dôležitých otázok pri prijímaní kofeínu je, aký je jeho zdroj. Ak si svoju dávku servírujete v niektorom z predtréningových produktov, je dôležité pozerať sa na to, či neobsahuje nejaké nežiaduce farbivá, ochucovadlá, konzervačné látky. Ideálnym zdrojom kofeínu je organická káva pripravená za studena, tzv. „cold brew“. Jej príprava na studeno (lúhovaním špeciálne namletej kávy cca 16 hodín), v organickej verzii maximalizuje prítomnosť polyfenolov a antioxidantov z kávových zŕn.

Ak si chcete dopriať skutočne to najlepšie, káva by mala byť organická preto, že tradičná káva je po bavlne druhou najviac postrekovanou plodinou na svete. Aby ste teda dosiahli najlepšie výsledky a vyhli sa nebezpečným pesticídom, herbicídom a iným nežiaducim látkam, skúste radšej investovať do kvalitnej organickej verzie kávy a doprajte si maximálne dve silné šálky denne.