Dozreli sladké chute leta – zavarte ich! - 1.časť
Zaváranie je vášeň, zvlášť, keď sa pustíte do zaujímavých a nevšedných kombinácií.
Hoci, čo je našim zmyslom milšie, než klasický domáci ríbezľový lekvár na vianočných lineckých koláčikoch a jahodový džem na raňajky? Príjemné je, že zavárať možno bez zbytočnej chémie a nadmerného množstva cukru, dokonca aj bez teplomera a obrovského zaváracieho hrnca.
Čítajte tiež: Top 10 najkalorickejších druhov ovocia
Dozreli sladké chute leta – zavarte ich!
Tiež ste sa ho ako deti báli a neskôr v dospelosti s ním, rovnako ako s teplomerom, ktorý vzbudzoval pocit zložitosti, pre istotu nechceli mať nič spoločné? Bez obáv, zaobídete sa bez nich! Poďte si zavariť tohtoročné sladké plody leta, v pohároch vám môžu rozžiariť celý ďalší rok až do budúcej sezóny.
Výroba džemu a želé pravdepodobne prišla z oblasti Stredného východu, kde sa zavárali prebytky a kde bol dostatok trstinového cukru. Do Európy tieto lahôdky priviezli križiaci v stredoveku. Samotné slovo „želé" pochádza z francúzštiny a znamená niečo zraziť.
Mohlo yb vás zaujímať: Tipy na chutné dobroty do piknikového koša
Ako zavárali v minulosti?
Z tohto jazyka si prevzala angličtina tiež slovo marmeláda, ktorého pôvod je ale v portugalčine, kde sa sladkosť vyrábala hlavne z dúl. V Oxfordskom slovníku sa potom objavilo roku 1480. Nie je však pravda, že by obyvatelia starého kontinentu museli čakať až na labužnícke poklady dobyvateľov vracajúcich sa zo sveta. Starovekí Gréci a neskôr i Rimania ovocie varili za pomoci medu a v slávnej Apiciovej kuchárke je recept na zaváraninu z dúl nazvanú Rímska zaváranina.
Vedeli ste, že...
zdravú marmeládu vám zaistí pektín a citrónová sťava? Vďaka prvému zhustne, vďaka druhému sa zdravo zakonzervuje. Praktickým pomocníkom sú potom cukry, pre kreatívnych všetky ostatné prísady ako korenie či alkohol.
Dozreli sladké chute leta: čo je čo?
Kompót - sterilizované ovocie v náleve.
Marmeláda - polotuhý až tuhý ovocný pretlak zrôsolovatenej konzistencie, zahustený odparením a cukrom.
Džem - polotuhá marmeláda s kúskami ovocia.
Želé - rôsolovitá ovocná šťava stuhnutá za pomoci kryštálového alebo kockového cukru, prípadne i agar-agar.
Pasta - prelisované ovocie zahustené odparovaním a cukrom, ktoré sa rozleje na plech v tenkej vrstve a v rúre sa usuší.
Lekvár - marmeláda polotuhej až tuhej konzistencie s kúskami ovocia, bez dodaného cukru.
Rozvar - mierne rozvarené sterilizované ovocie jemne zahustené cukrom, často dochutené alkoholom.
Bude váa zaujímať: Zoznam ovocia a zeleniny s najnižším i najvyšším obsahom pesticídov.
Hygiena pri zaváraní a finále je základ
Aby zaváranie neskončilo smutným debaklom, nepotrebujete veľa. Varešku, utierky, poháre s viečkami a hrniec so širokým dnom (najlepšie hrubostenný). Podstatná je hygiena na pracovnej ploche, riadov i pohárov vrátane viečok.
Poháre, rovnako ako viečka, je nutné poriadne umyť, prepláchnuť vriacou vodou a usušiť. Odporúčame tiež vypláchnuť poháre alkoholom, pálenkou podľa druhu spracovávaného ovocia, tak, aby alkohol ladil s jeho chuťou.
Varechu využívajte na miešanie, nie na ochutnávanie. Na to si pripravte lyžičky a pri každom ochutnávaní použite novú, nech do zaváraniny neprenesiete rozkladné baktérie zo slín. Veľké finále patrí plneniu pohárov. Keď hotovú horúcu zmes rozdelíte, poháre nahrejte a zmes neplňte úplne po okraj, nechajte tam kúsok.
Starostlivo uzavrite a za pomoci kuchynskej chňapky alebo utierky (nech sa nepopálite) ich otočte hore dnom na čistú utierku. Nechajte vychladnúť a až potom uskladnite na suché, tmavé, a najlepšie chladnejšie miesto.
Čítajte tiež: Prečo sa oplatí jesť MALINY? Toto všetko sa v nich skrýva!
Vône dozretých chutí
Ovoniavajte! Ak je ovocie stále spojené s materskou rastlinou, vytvára kytičku vonných látok, ktorých v zrelom ovocí môže byť okolo dvoch stoviek. Trpké a horké komponenty sa pri dozrievaní začnú vytrácať. Pôvodne mali odrádzať zvieratá a mikroorganizmy, teraz už nemusia.
Problém je, že u mnohých druhov ovocia k žiaducemu plnému dozretiu nedôjde, ak je zberané skôr. A pamätajte – napriek všetkým opatreniam ovocinárskeho priemyslu a obchodníkov, predčasne zozbierané ovocie nemá takú jedinečnú chuť a vôňu ako ovocie pozberané priamo zo stromu alebo kríkov. Preto ten báječný pocit z ovocia z vlastnej záhradky, alebo keď zrána dobre nakúpite na trhu.
To najdôležitejšie pri nákupe je nesiahať po nahnitom a, samozrejme, plesnivom ovocí, ktoré je veľmi zdravotne závadné pre obsah nebezpečných mykotoxínov. Aj keby ste starostlivo vykrájali všetky nepekné časti, bude napadnuté baktériami.
Rozkladný proces beží naplno, takže to neblaho pocíti organizmus konzumentov, a tiež, v prenesenom slova zmysle, zaváracie poháre. Ich obsah sa vám totiž bude čoskoro kaziť.
Pred nákupom ovocia, zvlášť, keď sa chystáte pustiť sa do konzervácie exotických druhov, sa s ním dobre oboznámte a nebuďte leniví zháňať overené informácie o jeho vlastnostiach. Podstatné pre vás je poznať, kedy je v najlepšej kondícii na zaváranie a aké sú jeho želírovacie schopnosti.
Tip: Viete, že ovocie o sebe najviac prezradí pri izbovej teplote? Ak je to možné, skúšajte jeho vlastnosti práve v takomto prostredí.
Moment ideálnej zrelosti
Je veľmi dôležité vedieť si dobre vybrať ovocie. Dokázať rozpoznať, kedy je v najlepšej kondícii a kedy ho radšej nebrať. Vedieť, prečo ovocie hocikedy „klame telom" a či možno bez materskej rastliny ešte urýchliť jeho dozrievanie.
Niektoré druhy dozrejú pri izbovej teplote na suchom a vetranom mieste, zabalené v papierovom sáčku. Vyzrejú do sladkosti, čo je pre konzerváciu podstatné.
Iné druhy ovocia nie sú sladšie, avšak majú vyšší obsah šťavy, teda sa hodia hlavne na priamu konzumáciu a odšťavovanie. Niekoľko druhov ovocia by sa mal zbierať až v čase svojej optimálnej zrelosti.
Ak to nerobíte sami, ale ovocie určené na konzerváciu kupujete, nesmiete ľutovať čas a radšej starostlivo vyberajte. Vždy sa to oplatí.
Čítajte tiež: Zmrzlinové trendy. Ktoré ovocie je najlepšie do zmrzliny?