Je káva zdravá? Koľko šálok si denne môžeme dopriať?

Miroslava Suchárová | 13. apríl 2022
káva, zdravé káva, kofeín, horčík, je káva zdravá, koľko kávy denne

Neviete si predstaviť deň bez voňavej kávy a chcete vedieť, aké je jej pôsobenie na zdravie? Existujú v tomto smere aj nejaké riziká? Odpovede nielen na tieto otázky sme hľadali spolu so skúsenou odborníčkou na výživu, RNDr. Barbarou Svieženou, PhD.

Každučký deň sa na celom svete vypijú neuveriteľné dve miliardy šálok kávy – patrí k najpopulárnejším nápojom. U nás si dennodenne na kávičke pochutnajú až tri štvrtiny dospelých Slovákov. Milujeme ju kvôli chuti, stimulačným účinkom a aj zdravotným benefitom.

Na každého z nás pôsobí inak. Závisí to od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti a v neposlednom rade od odrody kávovníka a kvality kávy. Vďaka šálke tohto lahodného nápoja pociťujeme prílev energie, zvyšuje sa naša produktivita i motivácia.

Okrem kofeínu, ktorý je hlavným stimulantom v káve, obsahuje aj antioxidanty, malé množstvá vitamínov B2, B3, B5, draslíka, mangánu a horčíka.

Práve so zastúpením týchto látok sa spájajú viaceré benefity čierneho moku na ľudský organizmus.

Má káva viac benefitov ako negatív? Odpovede sme hľadali spolu so skúsenou odborníčkou na výživu, RNDr. Barbarou Svieženou, PhD.

KÁVA: Nápoj s benefitmi
Prečítajte si tiež:

KÁVA: Nápoj s benefitmi

Káva je zdravá a predlžuje život

Káva je preslávená vysokým obsahom antioxidantov. Za všetky môžeme spomenúť kyselinu chlorogénnu a kyselinu kávovú. Aj vďaka nim sú ľudské bunky lepšie chránené pred poškodením a oxidačným stresom. Výskum vedcov zo švajčiarskeho mesta Lausanne sa zameral na porovnanie obsahu polyfenolov v káve, kakau, zelenom, čiernom a bylinkovom čaji. Najlepšie obstála práve káva.

Okrem toho tento nápoj pripravený z pražených zŕn kávovníka predstavuje výborný prostriedok na zlepšenie fyzického výkonu a podporu kognitívnych funkcií. Spája sa aj s ochranou pečene, zlepšením zdravia srdca a prevenciou vzniku cukrovky.

Podľa prehľadu 18 štúdií austrálskych vedcov z Univerzity v Sydney, každá jedna šálka kávy, ktorú si doprajeme, znižuje riziko vzniku cukrovky o 7 percent. Domnievajú sa, že je za to zodpovedná už spomínaná kyselina chlorogénna.

Ďalej môže mať káva protirakovinové účinky a zvyšovať spaľovanie tukov a metabolizmus. Podľa štúdie z Poľnohospodárskej univerzity v holandskom Wageningene sa kofeín vyznačuje schopnosťou do troch hodín po konzumácii zvýšiť metabolizmus o 7 percent.

Na otázku, či je káva zdravá, odpovedala odborníčka na výživu, Barbara Sviežená. „Káva je vo svete obľúbeným nápojom a obsahuje veľké množstvo fytochemikálií. Mnohé štúdie jednoznačne preukázali priaznivé účinky konzumácie kávy v súvislosti so znižovaním rizika vzniku ochorení, ako je diabetes mellitus typu II, kardiovaskulárnych ochorení, metabolického syndrómu či Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby, a to dokonca pri bezkofeínovej káve. Významným zdrojom fytochemikálií s najväčšími benefitmi sú fenolové zlúčeniny, predovšetkým kyselina chlorogénna,“ potvrdzuje pozitíva kávy známa výživová špecialistka.

káva, zdravé káva, kofeín, horčík, je káva zdravá, koľko kávy denne

Často sa káva označuje aj ako elixír mladosti alebo prostriedok na predĺženie života

Aj na tieto oblasti si posvietili štúdie vedcov z rôznych kútov sveta a mnohé z nich potvrdili, že káva ako cenný zdroj antioxidantov znižuje riziko úmrtí na rôzne závažné choroby. Za všetky môžeme spomenúť jednu, ktorá bola publikovaná v máji 2012 v časopise The New England Journal of Medicine. Štúdie sa zúčastnilo 402 260 ľudí vo veku 50 – 71 rokov. Po vyhodnotení všetkých údajov vedci skonštatovali, že u tých, ktorí vypili najviac kávy, konkrétne 4 – 5 šálok denne, bola v priebehu 12 – 13 rokov významne menšia pravdepodobnosť úmrtia.

Čo na to odborníčka? „O predĺžení života hovoríme práve v súvislosti so znížením rizika závažných chronických ochorení. Týmto spôsobom teda môžeme povedať, že káva predlžuje život. Pokiaľ ide o môj názor, opieram sa o meta-analýzy, teda niečo ako štúdie štúdií, kedy sa robí revízia doterajších výskumov a z toho sú potom odvodzované výsledné dáta. V jednej z najnovších meta-analýz, ktorú uskutočnili Grosso a kolegovia, bola najvyššia dávka pitia kávy (až sedem šálok denne) spojená s nižším rizikom úmrtnosti  zo všetkých príčin o 10 percent,“ vysvetľuje Barbara Sviežená.

Koľko kávy si môžeme denne dopriať?

Napriek tomu, že účastníci štúdií prijímali denne aj viac šálok kávy, za ideálne sú stále považované 3 šálky denne. Čo sa týka obsahu kofeínu v káve, závisí to najmä od druhu kávy. Avšak v priemere je to 90 – 100 mg na šálku, pričom maximálna denná dávka je 500 mg, čiže 5 šálok kávy. Ak si pravidelne doprajeme viac, riskujeme.

„Káva je pre väčšinu dospelých ľudí bezpečná. Pitie viac ako 6 šálok denne môže spôsobiť ,kofeinizmus' s príznakmi ako úzkosť alebo nepokoj. Káva obsahujúca kofeín môže spôsobiť nespavosť, nervozitu a nepokoj, žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť a zvracanie, zvýšenú činnosť srdca a ďalšie vedľajšie účinky. Pitie nefiltrovanej kávy môže zvýšiť celkový cholesterol, lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL) a hladiny triglyceridov. Pri ľuďoch so srdcovo-cievnymi ochoreniami sa neodporúča pitie viac ako 5 šálok denne,“ upozorňuje odborníčka.

Ako je to s kávou v tehotenstve a počas obdobia dojčenia?

Špecialistka na výživu považuje za bezpečné 1 – 2 šálky kávy denne. Väčšie množstvo môže byť spájané so zvýšeným rizikom potratu, predčasného pôrodu a nízkou pôrodnou hmotnosťou novorodenca. Podobne je to aj pri dojčiacich matkách – kofeín vo väčšom množstve môže dráždiť tráviaci trakt dojčeného dieťaťa, spôsobovať problémy so spánkom a podráždenosť.  

Čo v prípade, ak trpíme tráviacimi ťažkosťami, osteoporózou alebo užívame lieky?

 „Pri ochoreniach tráviaceho traktu, syndróme dráždivého čreva a hnačkách môže káva zhoršiť príznaky týchto ochorení. V súvislosti so ženami, ktoré častejšie trpia osteoporózou, môže pitie kofeínovej kávy zvyšovať množstvo vápnika vylúčeného močom. Pri osteoporóze je lepšie obmedziť dávku kofeínu na 300 mg denne, čo sú asi 2 – 3 šálky kávy. Na pitie kávy by si mali dať rozhodne pozor ľudia užívajúci špeciálne lieky – vždy sa treba poradiť s lekárom alebo v krajnom prípade preštudovať príbalový leták. Napríklad niektoré antidepresíva, antiastmatiká, a dokonca aj antibiotiká môžu interagovať s kofeínom (ext. zdroj kofeín) alebo spôsobovať pomalšie odbúravanie kofeínu organizmom,“ hovorí Barbara Sviežená.

kávička

Je káva, mlieko a cukor zlá kombinácia?

Nie každý z nás si dokáže vychutnať čistú chuť kávy. Preto ju vylepšujeme mliekom, rastlinným nápojom či dokonca cukrom. U bežne sa stravujúcich ľudí je najčastejšia kombinácia so živočíšnym mliekom a cukrom. Škodí ľudskému telu takýto „mix“?

„Mlieko a cukor v káve síce nemusia ovplyvniť benefičné účinky kávy, avšak chuť kávy rozhodne ovplyvnia. Ak odhliadneme od pôsobenia mlieka a cukru na náš organizmus, čo je na iný článok, potom ich kombinácia s kávou nie je sama osebe problematická a ide o mýtus,“ dodáva na záver nutričná špecialistka.