KÁVA: Nápoj s benefitmi

Mário Hradský | 22. január 2019
KÁVA: Nápoj s benefitmi

Povznáša ducha, zlepšuje pamäť a mnohým pomáha zvyšovať chuť na sex.

Aj keď patrí v súčasnosti medzi najpopulárnejšie nápoje, história pozná aj iný spôsob jej konzumácie. Arabi si pochutnávali na kávových zrnách, ktoré miešali s tukom.

Káva arabská a ROBUSTA

Poznáme dva druhy kávových zŕn, arabské a zrnká Robusta. Prvé menované sú najpopulárnejšie, o čom svedčí fakt, že ich spotreba predstavuje až sedemdesiat percent všetkej vypitej kávy na celom svete. Robusta je silnejšia, výraznejšia, nakoľko obsahuje o 40 až 50 % viac stimulačného kofeínu. 

Kávové zrná obsahujú veľké množstvo organický látok, z toho približne 5 – 15 % rôznych cukrov, 10 – 15 % bielkovín, 20 – 25 % trieslovín a 10 – 15 % vody. Obsah tukov je v zelenej káve na úrovni 10 – 20 %. Najdôležitejšou látkou kávy je kofeín, rastlinný alkaloid, ktorý stimuluje ľudský organizmus a dodáva káve jej typickú horkú chuť. 

KOFEÍN

Množstvo kofeínu sa pri bežnej šálke kávy pohybuje v rozmedzí 0,05 až 0,2 gramov, čiže 1 – 3 % nápoja. Kofeín sa metabolizuje v pečeni a rozkladá na približne dvadsaťpäť látok, ktoré sa vylučujú z tela v podobe moču. Kofeín pôsobí predovšetkým na centrálny nervový systém, zlepšuje vnímanie, zrýchľuje tok myšlienok, mierne prehlbuje a urýchľuje dýchanie, no a na chvíľu zvyšuje srdcovú činnosť. Spomínaná stimulačná látka má silné močopudné účinky, podporuje vylučovanie žalúdočných i žlčových štiav. Pomáha zmenšovať svalovú únavu a povzbudzuje organizmus k lepšiemu výkonu. Liečivá dávka kofeínu je na úrovni približne 0,1 g. 

Kofeín sa rýchlo vstrebáva do tráviaceho traktu a jeho účinok sa prejaví do približne štvrť hodiny po vypití šálky kávy. Tento stimulant má veľa pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Zlepšuje funkciu čriev pri zápche, odvodňuje a pomáha zbavovať organizmus toxických látok.

Používa sa  aj pri redukovaní telesnej hmotnosti, pretože štartuje metabolizmus mastných kyselín a odbúrava tak tuky z organizmu. Kofeín vyvoláva pocity eufórie, pohody, zlepšuje náladu a u mnohých ľudí má aj povzbudzujúce účinky na libido. Pomáha tiež pri otrave alkoholom. Používa sa tiež ako súčasť mnohých liekov proti bolesti hlavy a urýchľuje nástup účinku analgetík. 

Espresso

Silná, podmanivá vôňa malej šálky aromatickej kávy. Také je espresso, ktoré sa pripravuje vo vysokotlakovom kávovare pretláčaním horúcej vody cez kávu. Kvalitná porcia obsahuje 7 gramov kávy a približne 25 - 30 ml vody. Aby malo espresso správnu chuť, dôležité je udržanie tlaku na úrovni približne 9 barov a teplota vody by sa mala pohybovať na úrovni 80 - 90 ◦C. Príprava kávy by sa mala obmedziť maximálne na pol minúty. 

Ristretto

Majiteľ reštaurácie Aldente Gianfranco Coizza tvrdí, že v Taliansku nikto ani len netuší, čo je to piccolo. Pokiaľ si nechcete v tejto či iných krajinách vyrobiť malé faux pas, vyhnite sa tomuto označeniu. Slovo piccolo síce pochádza z taliančiny, lenže s druhom čierneho moku nemá nič spoločné. Nikde vo svete sa nepoužíva na označenie takzvaného malého espressa. Správnym výrazom je pomenovanie ristretto.

Ristretto sa pripravuje z rovnakej dávky kávy ako espresso, ale doba prietoku trvá len 18 sekúnd. Do šálky pritom natečie asi 15 - 20 ml najsilnejšieho kávového extraktu, ktorý vystačí na jeden či dve zmyselné usrknutia. 

Lungo a doppio

Lungo sa tiež označuje ako „predĺžené“ espresso. Mnoho kaviarní má však s jeho výrobou problém. Cez kávu iba pretlačia viac vody a robia chybu. Hrnček sa tak plní až jednu minútu a káva sa pritom výrazne prepaľuje. Výsledkom je tmavý mok s nepríjemnou chuťou a vylúhovanými škodlivými látkami. Správne sa lungo pripravuje z espressa. Klasické espresso sa po príprave doplní horúcou vodou.

Kvalitné kaviarne ponúkajú k espressu malú nádobku s vodou, aby si zákazníci pripravili „predĺžené“ espresso podľa svojej chuti.

Doppio je už iná šálka kávy. Pre obsah kofeínu sa príliš neodporúča ľuďom so slabým srdcom. Pripravuje sa totiž až z dvojitej porcie kávy, čiže zo 14 gramov mletej kávy. Doba prípravy je podobná ako u espressa, približne 20 – 30 sekúnd a používa sa 50 – 70 ml vody. Okrem týchto dvoch druhov nápojov poznáme aj takzvané Americano, pri ktorom sa klasické espresso dopĺňa horúcou vodou v typickom pomere 1:5 v prospech horúcej vody. Celý objem vody sa nesmie pretláčať cez kávu, ale len dolievať do už pripraveného espressa. 

Latte a caffé macchiato

Latte, tiež označované ako mliečna káva, sa pripravuje z Lunga a našľahaného mlieka, ktoré je na povrchu kávy. Pena je však menšia než u samotného cappuccina. Podáva sa vo veľkej šálke, pričom Francúzi ju označujú caffé au lait a Austrálčania flat white. S latte sa často zamieňa caffé macchiato. V preklade znamená macchiato škvrnitý, teda s troškou mlieka.

Caffé macchiato sa podáva ako klasické espresso s lyžicou mliečnej peny, ktoré sa servíruje v klasickej šálke.
Ak sa chcete blysnúť pri objednávaní tejto lahodnej kávy, vyslovte jej názov správne, a to „makijáto“. Existuje však ešte jeden druh kávy, ktorý je akýmsi mixom vyššie spomínaných. Nesie názov Latte macchiato a pripravuje sa z espressa a veľkého množstva našľahaného mlieka. Najprv sa do veľkého pohára naleje mlieko a následne espresso. Ak sa zachová správny postup, vytvoria sa krásne tri vrstvy v podobe mlieka, kávy a peny. 

Kávové tiramisu
Prečítajte si tiež:

Kávové tiramisu

Cappuccino aj tie iné

Pravé talianske cappuccino tvorí jedna pätina espressa, dve pätiny našľahaného mlieka a rovnaké množstvo horúceho mlieka. Dôležité je dodržať aj postup pri výbere mlieka. Používa sa plnotučné a jeho teplota má byť 70 ◦C. 

Vedeli ste, že:

Káva môže zabíjať? Nemusíte mať však zbytočné obavy, pri zopár šálkach kávy sa nič také nemôže stať. Je totiž nereálne vypiť za krátky čas pomerne obrovské množstvo kávy. Predpokladá sa, že množstvo kofeínu, ktorý by mohol človeka zabiť sa nachádza približne v stovke šálok kávy. Predávkovanie kofeínom však hrozí už pri dávke 300 mg jednorazovo.

Pre porovnanie, šálka kávy obsahuje v priemere 50 – 200 mg kofeínu. Desať kávových zŕn má približne 100 mg kofeínu. Predávkovanie sa prejavuje búšením srdca, pocitmi úzkosti a strachu, bolesťami hlavy, poruchami koncentrácie, častým močením, trasením rúk, zrýchlením tepu a telesnej teploty. Pri chronickej otrave sa môžu objaviť poruchy spánku, desivé sny, depresie a zášklby svalov. 

Legenda o káve. Poznáte ju?
Prečítajte si tiež:

Legenda o káve. Poznáte ju?